Σε… lockdown τα μανταρίνια!!!

Στα χαμηλά η ζήτηση-με ρυθμούς χελώνας η συγκομιδή

Ο κορωνοϊός χτύπησε και τις Κλημεντίνες στην Άρτα

Αν πιάσουν βροχές θα κοπιάσουν και οι μύκητες!

Θα βρούν στήριξη οι μανταρινοπαραγωγοί;

Δεν επιβεβαιώθηκε η αισιοδοξία πως η ατμομηχανή της τοπικής αγροτικής οικονομίας που είναι το ακτινίδιο θα τραβήξει στα ψηλά και το μανταρίνι της περιοχής και κυρίως τις Κλημεντίνες που ωριμάζουν αυτή την περιοχή.
Ήδη οι μανταρινοπαραγωγοί της Άρτας ενημερώνουν προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς και άλλους φορείς ότι με τις τρέχουσες τιμές στις Κλημεντίνες, δεν βγαίνει πέρα το κόστος κι έτσι αναζητούν τρόπους για στήριξη εισοδήματος.
Ενώ αυτή την εποχή θα έπρεπε να υπάρχει οργασμός στην συγκομιδή, αντιθέτως έχει μειωθεί η ροή της εμπορίας για τα μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη. Κι εκεί που όλοι περίμεναν πως οι τιμές παραγωγού θα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα, στη συνέχεια η αγορά «κόλλησε» λόγω των προβλημάτων που όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, υπάρχουν στις εξαγωγές.

Το καμπανάκι ήδη έκρουσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας, πως υπάρχει πρόβλημα στα μανταρίνια.
Ο κ. Γκίζας, δήλωσε στο agrotypos.gr, ότι «αν και αυτή την εποχή τα μανταρίνια Κλημεντίνες έχουν ωριμάσει η συγκομιδή γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αιτία είναι ότι δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Αναμένουμε μήπως αλλάξει η εικόνα… Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε βροχές και αν τα ώριμα μανταρίνια μείνουν ασυγκόμιστα θα κινδυνέψουν από μύκητες».
Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, γνωρίζει τα πράγματα από πρώτο χέρι.

Και τα προβλήματα με τα μανταρίνια, μιλώντας στο agrotypos.gr, τα τοποθετεί ως εξής: «οι Ισπανοί έχουν βγει στις αγορές με μεγάλες ποσότητες μανταρινιών και πιέζουν τις διεθνείς τιμές. Το ίδιο κάνουν και με τα πορτοκάλια. Μεγάλες ποσότητες μικρόκαρπων ισπανικών εσπεριδοειδών πωλούνται σε χαμηλές τιμές στις διεθνείς αγορές (με σκοπό την απορρόφηση της παραγωγής τους) αυξάνει τον ανταγωνισμό σε σχέση με τα ελληνικά προϊόντα. Επίσης προβλήματα υπάρχουν λόγω της πανδημίας και του lockdown που υπάρχει στη χώρα μας και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε υποκατανάλωση στην εστίαση και στον τουρισμό. Εκτιμώ ότι μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να επανέλθει η κανονική ροή των εξαγωγών. Καλό θα είναι οι παραγωγοί να συγκομίσουν όσο μπορούν αργότερα. Το θετικό είναι ότι όλο και περισσότερα κράτης της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν να μπλοκάρει τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική λόγω της ασθένειας της μαύρης κηλίδας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα αλλάξει η εικόνα του διεθνούς εμπορίου στα εσπεριδοειδή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές στις Κλημεντίνες σε όλες αγορές της Ευρώπης κυρίως για τα μανταρίνια μικρού μεγέθους.
Σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), η παραγωγή ισπανικών κλημεντινών και μανταρινιών κατά την περίοδο 2020/2021 θα είναι 12% υψηλότερη σε σχέση με το 2019/2020. Ωστόσο η αγορά υποστηρίζει ότι η αύξηση της παραγωγής είναι μεγαλύτερη. Αυτό τους αναγκάζει να πουλάνε τα μικρόκαρπα (που είναι περίπου το 20% της ισπανικής παραγωγής) σε τιμές προσφοράς. Επίσης οι Ισπανοί φοβούνται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα με τις εξαγωγές τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο (λόγω Brexit) και έτσι βιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους.

Οι εξαγωγείς φοβούνται ότι οι υψηλοί δασμοί, που αναμένεται να επιβληθούν από την κυβέρνηση του Λονδίνου, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση της ανταγωνιστικότητας έναντι των άμεσων ανταγωνιστών από τρίτες χώρες στο Βόρειο Ημισφαίριο, όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος ή η Τουρκία, που έχουν ήδη υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για μηδενικούς δασμούς. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τους Ισπανούς εξαγωγείς μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία και δεν υπάρχει εναλλακτικός προορισμός.

Πρόβλημα με τους κωδικούς λαδοελιάς 
Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες από παραγωγούς παραδοσιακών κυρίως ποικιλιών ελιάς από διάφορα μέρη, ότι μένουν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το πρόβλημα που προέκυψε σε Λέσβο και Θάσο με τις ποικιλίες που φαίνεται να μένουν εκτός του επιδόματος για τον κορονοϊό (126 εκατ. ευρώ), επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και αφορά όσους παραγωγούς έχουν δηλώσει τον ελαιώνα τους με την παλιά (τριψήφια) κωδικοποίηση και όχι με τη νέα, που είναι τετραψήφια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθούν αρκετές χιλιάδες στρέμματα στα επιλέξιμα όταν το σύστημα σάρωσε τις εκτάσεις και τώρα εμφανίζονται σχεδόν 170.000 στρέμματα να μένουν εκτός νυμφώνος.

Αντίστοιχη αρρυθμία παρουσιάστηκε και με την Καλαμών και το ΥπΑΑΤ όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Μάκης Βορίδης αναζητεί τρόπο ενίσχυσης με ξέχωρο μέτρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και στην περίπτωση της λαδολιάς, θα κάνει κάτι αντίστοιχο, αν επιλέξει να πληρώσει και όσους δήλωσαν με τον παλιό κωδικό. Αυτό βέβαια αναμένεται να φέρει μεγάλες γκρίνιες μόλις γίνουν οι πληρωμές, επαναφέροντας στο φως τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και της διαχείρισης του ΟΣΔΕ, ενώ θεωρείται πιθανό ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για το ποιός ή ποιοί έφταιξαν για το γεγονός ότι ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ έστειλαν λάθος στοιχεία στις Βρυξέλλες.
Άλλη επιλογή που έχει το ΥπΑΑΤ για τους κομμένους της λαδολιάς είναι να τους συμπεριλάβει όλους, όμως τότε θα πληρώσει μικρότερα ποσά. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το ποσό που απαιτείται για τους κομμένους της λαδολιάς είναι μόλις 12 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως πλέον το ΥπΑΑΤ αναμένεται να γίνει δέκτης παραπόνων.

Δήλωση Μωραΐτη
Το νέο πρόβλημα που ανέκυψε πήγε στη βουλή εν των μεταξύ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραΐτης.
Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή έχει ως εξής: Η Κυβέρνηση δια στόματος κ. Σταϊκούρα υπόσχεται εδώ και μήνες ότι “συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια στήριξης του παραγωγικού τομέα”. Για ποια προσπάθεια μας μιλάνε; Έχουν αφήσει την αγροτική οικογένεια αβοήθητη, στο έλεος των διαρκών αστοχιών τους. Η αλήθεια είναι ότι η στήριξη των αγροτών πνέει τα λοίσθια. Κάθε βοήθεια που έχει ανακοινωθεί, είτε δεν δόθηκε, είτε καθυστερεί συστηματικά, είτε προσκρούει σε συνεχείς παλινωδίες του συστήματος του ΥΠΑΑΤ. Την ώρα που χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί περίμεναν από την αρχή της πανδημίας τη στήριξη της Κυβέρνησης, η πλατφόρμα για το κορονοεπίδομα ελαιολάδου από χθες υπολειτουργεί, και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε υπεύθυνους ΚΥΔ, μελετητές-γεωπόνους και ελαιοπαραγωγούς για να ολοκληρωθεί κάθε αίτηση. Είναι αναπόφευκτο ότι μέχρι της 27 Νοεμβρίου οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις δε θα έχουν υποβληθεί και απαιτείται άμεσα λήψη απόφασης για παράταση, χωρίς να καθυστερήσουν περαιτέρω οι πληρωμές των ολοκληρωμένων αιτήσεων.

Και σα να μην έφτανε αυτό ο κ. Βορίδης σήμερα έβγαλε κόκκινη κάρτα στο άνοιγμα του ΟΣΔΕ για διορθωτικές δηλώσεις, πετώντας έξω του παραγωγούς Ελιάς Καλαμών, που θα μείνουν απλήρωτοι. Μας υπόσχεται, βέβαια, συμπληρωματικό μέτρο, για να λυθεί ένα ζήτημα που δεν ήταν παράλειψη των παραγωγών. Συμπλήρωμα στο συμπλήρωμα. Μπαλώματα και ασυνάρτητη στρατηγική στήριξης του αγροτικού εισοδήματος. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλη τη χώρα. Θα περιμένουμε επιπλέον από τον Υπουργό να μας ενημερώσει σύντομα για το νέο πλαίσιο “αποτελεσματικότερου”, όπως είπε, ελέγχου των παράνομων ελληνοποιήσεων. Καθώς, σήμερα, παραδέχθηκε ότι το πλαίσιο είναι ατελές και αναποτελεσματικό, και ότι έχουμε – ακόμα και τόσους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, “θεσμικό κενό”! Ας σοβαρευτούν και ας κατανοήσουν ότι το προϊόν που αποτελεί κορωνίδα της ελληνικής παραγωγής έμεινε αδιάθετο για μήνες σε αποθήκες ή πουλήθηκε σε εξευτελιστικές τιμές. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη μία χρονιά χαμένη και παραγωγούς χωρίς εισόδημα».