Στα ορεινά της Άρτας, δεν έχει «σήμα»

Η ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα στο διαδίκτυο

Το μεγάλο πρόβλημα με τις περιοχές στην ορεινή Άρτα, χωρίς υποδομές πρόσβασης στο διαδίκτυο, ανέδειξε ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, αφού οι μαθητές των σχολείων αποκλείονται από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μηλέα Πηγών Άρτας, στα όρια με τον νομό Τρικάλων, όπου δεν έχει φτάσει ευρυζωνικό δίκτυο για να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση, ενώ στο δημοτικό σχολείο φοιτούν πέντε μαθητές και διδάσκει μια δασκάλα, με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, που έχει ενημερωθεί για το θέμα, να το έχει μεταφέρει στο υπουργείο, προκειμένου, αν είναι εφικτό, να υπάρξει κάποια εξαίρεση και τα μαθήματα να γίνονται δια ζώσης.

«Είναι ένα ορεινό και δύσβατο χωριό, ο κορωνοϊός δεν τα κατάφερε να φτάσει μέχρι εκεί. Αφενός δεν υπάρχει η τεχνολογική υποδομή για τηλεκπαίδευση, αφετέρου θεωρώ πως δεν υπάρχει κίνδυνος συνωστισμού και είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Γαύδο για παράδειγμα. Τα έχουμε θέσει όλα αυτά στο υπουργείο και ενδεχομένως να υπάρξει κάποια εξαίρεση», ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Καμπουράκης, μιλώντας στο agon.gr
Άλλο παράδειγμα είναι η τοπική κοινότητα Μαρκινιάδας, του δήμου Νικολάου Σκουφά, όπου δεν υπάρχουν καθόλου γραμμές σταθερής τηλεφωνίας και το περιορισμένο wi-fi του δήμου δεν μπορεί να υποστηρίξει την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης ενώ υπάρχουν μάλιστα 15 περίπου μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Προβλήματα από την έλλειψη υποδομών υπάρχουν και σε άλλες ορεινές περιοχές, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση του νομού Άρτας Κλεοπάτρα Βασιλείου. Μεταξύ αυτών είναι οι περιοχές του Βουργαρελίου, του Μεσόπυργου, του Παλαιοκάτουνου, όπου δεν υπάρχουν δίκτυα και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν ούτε κινητά τηλέφωνα.
«Το υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε δωρεάν δεδομένα, οι εκπαιδευτικοί έχουν ανταποκριθεί σε πολύ υψηλό βαθμό, σε ποσοστό άνω του 90%, όπως και οι μαθητές, όμως πλέον και οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών και οι δήμοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές στην Ήπειρο και θα πρέπει να γίνει κάτι», σημείωσε η κ. Βασιλείου.