Σκληρά λόγια από τον Ιωαννίνων Μάξιμο για τη Βελλά: Είναι μια προδοτική απόφαση

«Είναι μία ακατανόητη και απαράδεκτη απόφαση που μας πικραίνει και μας πονάει… Μια τέτοια Σχολή δεν μπορεί να κλείνει ελαφρά τη καρδία.. Είναι γελοία απόφαση και είναι γελοίο να επικαλείται η Σύνοδος εθνικούς λόγους για την μεταφορά της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν για την Θεσσαλονίκη αλλά δεν έχουν δικαίωμα να κλείνουν την Βελλά» είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στην Βελλά. Η απόφαση ελήφθη ερήμην του ιδίου ενώ την απόφαση στήριξαν και Ηπειρώτες αρχιερείς καθώς μετείχαν στην ΔΙΣ οι Μητροπολίτες Κονίτσης και Άρτας αλλά και ο Κηφισίας.

«Επισκέφθηκα δύο φορές τον Αρχιεπίσκοπο.. Δεν έγινε καμία συζήτηση. Κανένας δεν μίλησε μαζί μου, κανένας δεν ρώτησε την άποψή μου. Απαξίωσαν 110 χρόνια ιστορίας και προσφοράς, απαξίωσαν την Μητρόπολη, την Ήπειρο και τους Εθνικούς Ευεργέτες. Είναι μία προδοτική απόφαση για την Ήπειρο», είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ενοχλημένος από την στάση που κράτησαν οι Ηπειρώτες Μητροπολίτες.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
«Η απόφαση ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι λανθασμένη και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα για εθνικούς και ιστορικούς λόγους. Το Πωγώνι φθίνει και πρέπει να βρεθούν τρόποι για να στηριχθεί αν δεν θέλουμε τα σύνορα να φτάσουν στα Γιάννινα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης ενώ ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ είπε πως «Πρόκειται για προσβολή προς την ιστορία και την Ήπειρο. Θα πρέπει όλοι οι Ηπειρώτες να στηρίξουν την λειτουργία και την διεύρυνση των σχολών στην Βελλά. Είναι εθνική επιταγή και πιστεύω η Ιεραρχία να αναγνωρίσει το λάθος της». ανέφερε.
«Η απόφαση για κλείσιμο των Σχολών είναι ασέβεια απέναντι στο όραμα των ιδρυτών. Είναι απαξίωση όλων όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Συμπορευόμαστε με τον Μητροπολίτη και θα παλέψουμε ώστε το λάθος αυτό να διορθωθεί» τόνισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

Η ΠΣΕ
Από το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην εκκλησιαστική εκπαίδευση και την Βελλά ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας των απόδημων Ηπειρωτών μαζί με ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Ηπείρου. Η πληροφορία ότι με σχέδιο νόμου συνοδευόμενο με θετική εισήγηση της Ιεράς Συνόδου καταργείται η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς και οι συναφείς Εκκλησιαστικές Σχολές, Λυκείου, Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής, μας βρίσκει καθ’ ολοκληρίαν αντίθετους. Επιπλέον, η υλοποίηση της σκέψης αυτής έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία και την προσφορά της περιώνυμης Σχολής, αφού αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας με τεράστια προσφορά στη δημόσια ζωή.
Καλούμε όλους τους Ηπειρώτες πολιτικούς, τους Τοπικούς παράγοντες, όλους τους κοινωνικούς φορείς, τον λαό της Ηπείρου να υψώσει τη φωνή του, να αγωνιστεί για να μην υλοποιηθεί αυτή η πρόταση».

Επιστολή Καψάλη
Επιστολή στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο σχετικά με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων απέστειλε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης. Η επιστολή έχει ως εξής:
«Μακαριώτατε,
Αποτελεί για όλους μας δυσάρεστη έκπληξη η αποδοχή, από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου, της απόφασης της Κυβέρνησης για κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς και παύση της δραστηριότητάς της ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία.
Πρόκειται για την αρχαιότερη Εκκλησιαστική Σχολή που στην πολύχρονη λειτουργία της έχει προσφέρει ποικιλοτρόπως στην ελληνική κοινωνία κι έχει αποδώσει εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους
Για την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου δε, αποτελεί σημείο αναφοράς και πολλοί από εμάς έχουμε την χαρά και την τιμή να αποτελούμε μέλος της μεγάλης οικογένειας των Βελλαϊτών.

Όπως είχαμε επισημάνει και σε σχετική επιστολής μας στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, σε μία εποχή που η Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να δημιουργήσει Ιερατικές – Εκκλησιαστικές Σχολές στα πέρατα του κόσμου, η επικείμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί πρόταση που αφενός δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό κι αφετέρου θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη διακονία της Εκκλησίας.
Θα αναμέναμε, λοιπόν, μία συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της Κυβέρνησης αλλά και της Εκκλησίας για ανάδειξη της προσφοράς της Βελλάς ώστε να συνεχίσει το σπουδαίο εκπαιδευτικό της έργο.

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθεί με οιονδήποτε τρόπο ώστε να συνεχίσει να αποτελεί «φάρο» της θρησκευτικής μας παράδοσης και της ελληνικής παιδείας».

Μερόπη Τζούφη: «Ποιοι και γιατί θέλουν να κλείσει η Βελλά;»
Με αδιαφάνεια, χωρίς διάλογο και δίχως απαντήσεις δρομολογείται το κλείσιμο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Βελλάς, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας και των φορέων των Ιωαννίνων. Μάλιστα, η πρόσφατη πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) προς το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σχετικά με την ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (ΣΜΥΚ) στη Θεσσαλονίκη και όχι στα Ιωάννινα, προοικονομεί την οριστική παύση κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητα στη Βελλά. Άραγε ποιους ωφελεί το «λουκέτο» στο ιστορικό εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της Ηπείρου; Γιατί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την αναβάθμιση ορισμένων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και την υπονόμευση άλλων, μεταξύ αυτών και της Βελλάς; Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα αποδεχθεί την πρόταση για ίδρυση ΣΜΥΚ στη Θεσσαλονίκη αντί των Ιωαννίνων;» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.