Σπύρος Γιαννάκος: μοναδικό μου κίνητρο είναι να υπηρετήσω το δήμο και τους δημότες

Ένας πρώην Δήμαρχος, ξανά στις εκλογικές διαδικασίες του Δήμου Αρταίων

Μάλλον είναι σπάνια περίπτωση στην περιοχή μας, ένας πρώην Δήμαρχος, να κατέρχεται υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αφού στην Άρτα, δεν έχουμε συνηθίσει όσοι έχουν διατελέσει σε «υψηλά» αξιώματα, να επιλέγουν την κάθοδο σε «κατώτερες» θέσεις.
Εξαίρεση ο πρώην Δήμαρχος Φιλοθέης, ο Σπύρος Γιαννάκος, που κατέρχεται υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον μεγάλο Δήμο Αρταίων, με τον συνδυασμό «ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Τσιρογιάννη.

«Το μοναδικό μου κίνητρο είναι να υπηρετήσω το δήμο και τους δημότες και όχι να εξυπηρετήσω άλλους στόχους και σκοπιμότητες (προσωπικά συμφέρονται, κομματικά…). Δεν είμαι όμηρος κανενός, δεν χρωστάω γραμμάτια σε κανέναν το μόνο που θα χρωστάω θα είναι η ευγνωμοσύνη μου προς του δημότες, από αυτούς αντλώ τη δύναμή μου» μας λέει ο Σπύρος Γιαννάκος, για την επιλογή του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.
Λέει όμως και κάτι ακόμα: «Αποχώρησα από το Δήμο Φιλοθέης με το κεφάλι ψηλά, το μέτωπό μου καθαρό και τη συνείδησή μου ήρεμη πιστεύοντας ότι επιτέλεσα το καθήκον μου και όπως θα θυμούνται οι συνδημότες στο Δήμο Φιλοθέης, τίμησα το αξίωμα που μου έδωσαν. Έπεσα ηρωικά μαχόμενος από «φίλια πυρά». Αυτό το γεγονός με στεναχώρησε πολύ τότε και δεν ήθελα να δω να επαναληφθεί η ίδια ιστορία».

Πως κρίνει το έμπειρο μάτι ενός πρώην Δημάρχου το έργο του Χρήστου Τσιρογιάννη; «Ένας δήμαρχος κρίνεται από το έργο του, τι δηλαδή έχει βρει ημιτελές από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τι ολοκλήρωσε, τι υλοποίησε ο ίδιος και τι δρομολόγησε. Θεωρώ ότι σ’ αυτό ο Χρήστος Τσιρογιάννης, έχει πετύχει. Όσοι βέβαια μιλούν για μακέτες και τα υπόλοιπα ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν», λέει ο Σπύρος Γιαννάκος.

Η συνέντευξη του Σπύρου Γιαννάκου:

Ερ.: Άλλοι, με τη δική σου πολιτική πορεία, θα ήταν – και είναι – παρατηρητές. Εσύ γιατί αποφάσισες να ξαναμπείς στις εκλογικές διαδικασίες; Και μάλιστα ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;
Απ.: Κύριε Στάμο, ο καθένας έχει τη δική του φιλοσοφία και βιοθεωρία. Θα ξεκινήσω την απάντηση με τους στίχους του ποιητή: «Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ πως θες να γίνουν τα σκοτάδια λάμψη;».. Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι ένας χώρος προσφοράς και δράσης, δημιουργικός και συναρπαστικός, που δεν μπορεί εύκολα να τον απαρνηθεί κανείς αλλά και χώρος που βλάπτει την υγείας σου, την τσέπη σου και την οικογένειά σου.
Αποχώρησα από το Δήμο Φιλοθέης με το κεφάλι ψηλά, το μέτωπό μου καθαρό και τη συνείδησή μου ήρεμη πιστεύοντας ότι επιτέλεσα το καθήκον μου και όπως θα θυμούνται οι συνδημότες στο Δήμο Φιλοθέης, τίμησα το αξίωμα που μου έδωσαν. Έπεσα ηρωικά μαχόμενος από «φίλια πυρά». Αυτό το γεγονός με στεναχώρησε πολύ τότε και δεν ήθελα να δω να επαναληφθεί η ίδια ιστορία. Γι’ αυτό και στην πρόσκληση του Δημάρχου μας να τον βοηθήσω αλλά και υπακούοντας στις παροτρύνσεις παραγόντων και δημοτών απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και έχοντας την πεποίθηση ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος για τον τόπο, πήρα αυτή την απόφαση.

Ερ.: Διετέλεσες δήμαρχος Δήμου Φιλοθέης. Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;
Απ.: Ήμουν δήμαρχος Καποδιστριακού Δήμου. Είναι γεγονός ότι προέκυψαν προβλήματα με τον «Καλλικράτη» για τη σωστή εναρμόνιση των περιφερειακών Δήμων, στο Δήμο Αρταίων. Με τη νέα χωροταξική κατανομή δημιουργήθηκε ένας ανομοιογενής Δήμος αστικών και αγροτικών περιοχών , πράγμα που δημιουργεί δυσλειτουργίες και δυσκολίες στη διοίκηση του νέου Δήμου Αρταίων. Χρειάζονται επομένως άτομα με αυτοδιοικητική εμπειρία και γνώση για να γίνουν έργα, ενέργειες, δράσεις και παρεμβάσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης της Άρτας και των περιφερειακών Δήμων και την ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών.

Ερ.: Με τη δική σου έμπειρη ματιά, πώς κρίνεις το έργο του σημερινού δημάρχου, Χρήστου Τσιρογιάννη;
Απ.: Ένας δήμαρχος κρίνεται από το έργο του, τι δηλαδή έχει βρει ημιτελές από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τι ολοκλήρωσε, τι υλοποίησε ο ίδιος και τι δρομολόγησε. Θεωρώ ότι σ’ αυτό ο Χρήστος Τσιρογιάννης, έχει πετύχει. Όσοι βέβαια μιλούν για μακέτες και τα υπόλοιπα ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Κύριε Στάμο, γνωρίζετε καλά την Ελληνική γραφειοκρατία για την υλοποίηση των μεγάλων έργων. Δεν μπορούν έργα πνοής να υλοποιηθούν μέσα σε μια θητεία από καμιά Δημοτική Αρχή. Συνεπώς ο κ. Τσιρογιάννης δικαιούται μια θητεία ακόμη για να ολοκληρώσει το έργο του.

Ωστόσο θα αναφερθώ επιγραμματικά σε κάποια από τα έργα.
Έδωσε μετά από τόσα χρόνια ξανά την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην νομαρχία) στους δημότες.
Ολοκλήρωση κλειστού γυμναστηρίου Κωστακιών
Δημοπρατήθηκε ο κυκλικός κόμβος της πλατείας Ζέρβα.
Σε τροχιά αξιοποίησης το πρώην Ξενία Άρτας με καφετέρια, εστιατόριο στο ισόγειο και πολυχώρο πολιτισμού στον όροφο. Το Κάστρο μετά από 26 χρόνια θα ανοίξει και πάλι για όλους τους πολίτες.

Σε τροχιά υλοποίησης η οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου.
Σε τροχιά ανάπτυξης η γεφύρωση στον Άραχθο με τις Κεραμάτες στο ύψος της φοιτητικής εστίας.
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί και να αμφισβητήσεις τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σ’ όλο το διευρυμένο Δήμο.
Στην ύδρευση, στον ηλεκτροφωτισμό, στην καθαριότητα, στην οδοποιία (ασφαλτοστρώσεις), στο κυκλοφοριακό, στα σχολεία, στις καινοτόμες δράσεις κατατάσσεται στους πρώτους Δήμους της Ελλάδας.
Άρα το πρόσημο στο έργο του Χρήστου Τσιρογιάννη, είναι θετικό.

Ερ.: Εσύ, ως εκλεγμένος, τι θα βάλεις προτεραιότητα, στη νέα θητεία του κ. Τσιρογιάννη;
Απ.: Εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, όπως εκτιμώ, πιστεύω ότι από όποιες θέσεις ευθύνης, επιλέξει ο Δήμαρχος, θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου και θα υπηρετήσω τους δημότες, όπως έχω κάνει και στο παρελθόν. Οι προτεραιότητες έχουν συμπεριληφθεί στο νέο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Συνεπώς απαιτείται υλοποίηση και του νέου προγράμματος εις το ακέραιον.

Ερ.: Και τι θα τον συμβούλευες;
Απ.: Θα τον συμβούλευα να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Η πόρτα του Δημαρχείου να είναι ανοιχτή για όλους. Και φυσικά, στήριξη και βοήθεια σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, σε εκείνους τους συνδημότες, που τα μνημόνια τους έχουν φέρει σε δύσκολη θέση.
Θέλω να επισημάνω πως ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ασχολείται προσωπικά με κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα του Δήμου. Αυτό πολλές φορές είναι καλό, κάποιες φορές, μπορεί να αποτελεί και μειονέκτημα. Αλλά στον κοινωνικό τομέα έχει κάνει σημαντικό έργο και έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία.

Τέλος –κι ας ακουστεί λίγο αιρετικό- θα έλεγα μετά την ολοκλήρωση των έργων πνοής που έχει δρομολογήσει, την υλοποίηση του νέου προγράμματος και τη λήξη της νέας δημοτικής θητείας, ύστερα από εννέα χρόνια προσφοράς στον Δήμο να επιστρέψει, στην οικογένειά του. Όμως στην Ελλάδα, ακόμα και η οικειοθελής αποχώρηση από την πολιτική, δεν συγκαταλέγεται στα αυτονόητα. Οπότε αυτή τη συμβουλή, δεν έχω ελπίδες πως θα την ενστερνιστεί.

Ερ.: Ποιο είναι το μήνυμα στους συνδημότες; Τι τους λέει ο Σπύρος Γιαννάκος;
Απ.: Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν λόγο στα ζητήματα που αφορούν το μέλλον τους, από την άλλη μεριά όμως οι αιρετοί έχουν χρέος και ευθύνη να οδηγούν τις κοινωνίες προς την ανάπτυξη. Θα μιλήσω με ένα προσωπικό παράδειγμα.
Ειλικρινά θλίβομαι που παρά τις προσπάθειες που κατέβαλα για τη δημιουργία ΒΙΠΑ (Βιομηχανικού Πάρκου) με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε δημοτική έκταση της ΤΚ Καλαμιάς, δεν τα κατάφερα τελικά, γιατί κάποιοι μικρόψυχοι με τη στάση τους, αντέδρασαν και καταδίκασαν την περιοχή και όλο το νομό και του στέρησαν σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή την ανάπτυξή του.

Λέω λοιπόν στους φίλους και συνδημότες μου το εξής: Γνωρίζετε τη συναισθηματική μου θέση μ’ αυτόν τον τόπο στον οποία γεννήθηκα, μεγάλωσε, παντρεύτηκα, δραστηριοποιήθηκα και έφτασα εδώ που έφτασα. Τώρα σας ζητώ να στηρίξετε τον συνδυασμό του Χρήστου Τσιρογιάννη και εμένα προσωπικά, να μου δώσετε δύναμη και σας διαβεβαιώνω ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας, για να πάμε τον τόπο μας ένα βήμα παραπέρα.

Το μοναδικό μου κίνητρο είναι να υπηρετήσω το δήμο και τους δημότες και όχι να εξυπηρετήσω άλλους στόχους και σκοπιμότητες (προσωπικά συμφέρονται, κομματικά…). Δεν είμαι όμηρος κανενός, δεν χρωστάω γραμμάτια σε κανέναν το μόνο που θα χρωστάω θα είναι η ευγνωμοσύνη μου προς του δημότες, από αυτούς αντλώ τη δύναμή μου.