Στάθης Νάνος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Σπύρο Ριζόπουλο

Οι αριθμοί και η καθημερινότητα των πολιτών διαψεύδουν τον Καχριμάνη

Ένας από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και παλισίωσε την κίνηση του Σπύρου Ριζόπουλου στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι ο γιατρός Στάθης Νάνος. Ο πρώην πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ Άρτας, γιατρός, Στάθης Νάνος, υπερέβη κομματικές γραμμές και τάχθηκε στον αγώνα με επικεφαλής τον Ριζόπουλο για αλλαγή στην Περιφερειακή Αρχή, ενώ ανέλαβε τα καθήκοντα συντονισμού δράσης στην Άρτα του συνδυασμού Ορίζοντες Ηπείρου.

Μιλώντας στην ΗΧΩ, ο κ. Νάνος σημειώνει για το «έργο Καχριμάνη» πως «τόσο οι αριθμοί όσο και η καθημερινότητα των πολιτών τον διαψεύδουν παταγωδώς. Η Άρτα είναι ο πιο φτωχός νομός της πιο φτωχής περιφέρειας της Ελλάδας»
Μιλώντας για τις δικές τους προτάσεις ο Στάθης Νάνος σημειώνει πως «η Περιφερειακότητα, όπως παρουσιάστηκε μέσα από τις προτάσεις πολιτικής των «Οριζόντων Ηπείρου» καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Περιφέρειας και δίνει έμφαση σε αδικημένες μέχρι σήμερα περιοχές, όπως αυτή του νομού Άρτας. Νομός-συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής και νότιας Ελλάδας, με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που μένουν μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτες».
Η συνέντευξη με τον Στάθη Νάνο:

ΕΡΩΤ.: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μία κλασική ερώτηση.. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να είστε υποψήφιος στις Περιφερειακές εκλογές και μάλιστα με το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο, του Σπύρου Ριζόπουλου;
ΑΠ.: Όταν γνώρισα τον Σπύρο τον Ριζόπουλο περίπου 2 χρόνια πριν συνάντησα έναν άνθρωπο που τα λεγόμενά του και ο τρόπος σκέψης του είναι πολύ κοντά στον δικό μου. Οι προβληματισμοί για την υπάρχουσα κατάσταση και καθώς και τα «θέλω» μας σε σχέση με τον τόπο μας ήταν τα ίδια. Η έκπληξη ήταν η «περιφερειακότητα» ως απάντηση και ως όραμα. Δεν σας κρύβω ότι η έννοια της περιφερειακότητας δεν είναι μακριά και από την δική μου επιστημονική σκέψη. Δεν μπορείς ως γιατρός να προσπαθείς να θεραπεύσεις ένα πόδι, ένα χέρι, έναν βήχα….Μόνο αν δεις τον ασθενή ολιστικά μπορείς να είσαι αποτελεσματικός. Έτσι ακριβώς και με την Ήπειρο. Αν δεν την δούμε ως «όλον» δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε. Ο Σπύρος, ένας οξύνους και επικοινωνιακός άνθρωπος, χωρίς εξαρτήσεις, διεισδυτικός, στιβαρός με επιστημονική σκέψη, με έκανε κοινωνό του οράματός του. Γιατί έχει όραμα. Μόνο έτσι έρχεται και η ανατροπή.

ΕΡΩΤ.: Οι μετρήσεις δείχνουν πως μάλλον ο Αλέξανδρος Καχριμάνης δεν εκλέγεται από την Α’ Κυριακή. Η δική σας αίσθηση ποια είναι;
ΑΠ.: Όταν ξεκινήσαμε λοιπόν να διαχέουμε στο περιβάλλον μας, στους φίλους, στους γνωστούς, στα χωριά και στην πόλη μας τις απόψεις, τους προβληματισμούς και το όραμά μας, έβλεπες την θερμή ανταπόκριση από την μια και την επιφύλαξη για την δύναμη της εξουσίας από την άλλη. Είναι εντυπωσιακό όμως πόσο εύκολα η αποτίμηση της πραγματικότητας και η ανάγκη για το καινούργιο , για την ανατροπή, καταδεικνύουν την ένδεια του απερχόμενου. Αυτό είναι ο αέρας στα πανιά των «Οριζόντων». Ένας αέρας που αντιλαμβανόμαστε όλοι και μεταφράζεται στην παραδοχή της μάχης της δεύτερης Κυριακής. Κάτι που για κάποιους ήταν αδιανόητο. Σας λέω λοιπόν ότι η δική μου προσλαμβάνουσα από την συναναστροφή μου με τους συντοπίτες μου είναι πρώτοι από την πρώτη Κυριακή.

ΕΡΩΤ.: Δύο περίπου μήνες απομένουν μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο και οι στοιχηματικές εταιρίες έχουν προχωρήσει στην έκδοση των αποδόσεων. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, με βάση τις αποδόσεις Stoiximan.gr, μεγάλο φαβορί για την επικράτηση εμφανίζεται ο Αλέκος Καχριμάνης του οποίου η ενδεχόμενη εκλογή έχει απόδοση μόλις 1,05 και ακολουθεί ο Σπύρος Ριζόπουλος με απόδοση 15 αλλά και ο Γιώργος Ζάψας επίσης με 15. Θα είναι ο Ριζόπουλος δεύτερος στον Α’ γύρο;
ΑΠ.: Ομολογώ ότι μετά από τέσσερεις μεγάλες ομιλίες στις πρωτεύουσες των νομών, αμέτρητες και συνεχείς ανοικτές διαβουλεύσεις με τους ηπειρώτες, παρεμβάσεις του Σπύρου Ριζόπουλου σε ότι συμβαίνει στην πολιτική επικαιρότητα της Ηπείρου, ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του και γνωστοποίηση προς πάσα κατεύθυνση της πολιτική του σκέψης, είναι άδικο να αποτιμούμε το ανάστημα του σε ποσοστά απόδοσης στο Stoiximan.gr. Γνώμη μου είναι ότι για να γίνει μια δίκαιη και σοβαρή σύνθεση του ποιος είναι ο Σπύρος Ριζόπουλος και πόσο μεγάλο κομμάτι των ηπειρωτών αντιπροσωπεύει, πρέπει να γίνει μια δημόσια αντιπαραβολή των απόψεων του με αυτές του κατεστημένου που απέρχεται. Ένα επί της ουσίας debate λοιπόν, όπως και ο ίδιος έχει ζητήσει επανειλημμένως. Σε ότι αφορά τις αποδόσεις: η απόδοση για τον κ. Καχριμάνη είναι 1,05, για τον κ. Σπύρο Ριζόπουλο 10 και τον κ. Ζάψα 30. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό παρακολουθώντας τις αποδόσεις, είναι ότι οι αριθμοί που αφορούν τον Σπύρο συνεχώς μεταβάλλονται προς το μικρότερο και το δίπολο της δεύτερης Κυριακής παγιώνεται στο Καχριμάνης – Ριζόπουλος ενώ οι δικές μας προσλαμβάνουσες μιλούν για το πρώτοι από την πρώτη Κυριακή.

ΕΡΩΤ.: Ο νυν Περιφερειάρχης υποστηρίζει πως έγινε μεγάλο έργο, στην Ήπειρο. Ποια είναι η δική σας άποψη για το έργο στην ΠΕ Άρτας;
ΑΠ.: Ασφαλώς και ο νυν Περιφερειάρχης θα υποστηρίξει τα πεπραγμένα του. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, τόσο οι αριθμοί όσο και η καθημερινότητα των πολιτών τον διαψεύδουν παταγωδώς. Η Άρτα είναι ο πιο φτωχός νομός της πιο φτωχής περιφέρειας της Ελλάδας. Χρόνια τώρα τα προβλήματα λιμνάζουν και ο τόπος σύρεται στον μαρασμό και την ένδεια. Το δυναμικό, τόσο το φυσικό όσο και το ανθρώπινο, απαξιώνεται μέρα με την μέρα. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που βιώνει ο κάθε Αρτινός πολίτης στην καθημερινότητά του, ότι και να του πει ο καθένας. Τώρα εάν «έργα» ονομάζει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης την ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ χαλικόστρωση του δρόμου που οδηγεί σε κάθε στάνη, κτήμα ή όπου αλλού του ζητηθεί, προς βορά ψήφων, ε τότε τι να σας πω. Τα συμπεράσματα δικά σας. Εγώ θέλω να επισημάνω ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι μακριά από τον τρόπο σκέψης μας, όχι μόνο συντηρεί τις πελατειακές σχέσεις και τις εξαρτήσεις που μας οδήγησαν στο σήμερα (γιατί είναι βέβαιο ότι το προεκλογικά χαλικοστρωμένο δρομάκι, θα ξαναγίνει αδιάβατο) αλλά απέχει παρασάγγας από την έννοια της «περιφερειακότητας», της ανάπτυξης, της ουσιαστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της Ηπείρου.

ΕΡΩΤ.: Η δική σας παράταξη, τι προτεραιότητες έχει για την Άρτα και τους ανθρώπους της;
ΑΠ.: Όπως αντιλαμβάνεστε οποιοσδήποτε σχεδιασμός και οποιαδήποτε προτεραιότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί για εμάς στους «Ορίζοντες Ηπείρου» μακριά από την έννοια της Περιφερειακότητας. Η Περιφερειακότητα, όπως παρουσιάστηκε μέσα από τις προτάσεις πολιτικής των «Οριζόντων Ηπείρου» καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Περιφέρειας και δίνει έμφαση σε αδικημένες μέχρι σήμερα περιοχές, όπως αυτή του νομού Άρτας. Νομός-συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής και νότιας Ελλάδας, με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που μένουν μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτες. Στη βάση της Περιφερειακότητας προτείνεται μια δέσμη μέτρων και πολιτικών που στόχο έχουν:

✓ Να βγάλουν τον νομό Άρτας από το καθεστώς του φτωχού συγγενή✓ Να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού σε επίπεδο θέσης, φυσικών και ανθρώπινων πόρων, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
✓ Να τονώσουν την τοπική οικονομία μέσω ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στον Τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή
✓ Να μετατρέψουν την Άρτα σε ξεχωριστό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο
✓ Να επιλυθούν χρόνια προβλήματα υποδομών και πρόσβαση
Τις λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος θα παρουσιάσουμε στους Αρτινούς πολίτες με δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.