Στα… γάργαρα νερά!!!

Παλιά οι αναθέσεις στους Δήμους ήταν η εξαίρεση… επί μνημονίου και ειδικά από διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με Μητσοτάκη, οι αναθέσεις έγιναν ο κανόνας και έργα από τις δημοτικές υπηρεσίες σπανίζουν….

Θα μου πείς, τι μπορεί να γίνει αν κάποια δημοτική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει; Κι ακόμα παραπάνω, τι συμβαίνει αν αυτή η υπηρεσία και η λειτουργία της είναι σημαντική για το περιβάλλον και τους ανθρώπους; Να μη γίνουν διαδικασίες φαστ-τρακ;

Είναι γνωστό πως το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού της Πρέβεζας βρίσκεται στη ΒΙΠΕ…. Κι ακόμη πως η απορροή του βιολογικού της Πρέβεζας, είναι στην περιοχή Καλαμίτσι… ασφαλώς και θα πραγματοποιούνται, τακτικές δειγματοληψίες των θαλάσσιων υδάτων καθώς και εξετάσεις από υπαλλήλους της δ/νσης δημόσιας Υγείας και σε δείγματα νερού απορροής του βιολογικού της Πρέβεζας, πριν και μετά τη χλωρίωση των λυμάτων…

Τι συμβαίνει όμως εάν η ΕΕΛ Πρέβεζας που έχει την ευθύνη του βιολογικού, δυσλειτουργεί ή δεν λειτουργεί κανονικά όπως πρέπει; Τι συμβαίνει αν υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήµατα που δηµιούργησε η µακροχρόνια ελλιπής παρακολούθηση της ΕΕΛ λόγω της έλλειψης προσωπικού και ιδιαιτέρως εξειδικευμένου προσωπικού, όπως αναφέρει ένα πρακτικό που μου έστειλαν άνθρωποι από την Πρέβεζα

Πρόκειται για πρακτικό όπου το ΔΣ της ΔΕΥΑΠ καλείται να προχωρήσει σε ανάθεση σε ιδιώτη, και συγκεκριμένα να αποφασίσει «την έγκριση του τεύχους µελέτης ανάθεσης υπηρεσίας µε απευθείας ανάθεση χωρίς δηµοσίευση προκήρυξης για χρονικό διάστηµα δυόµισι µηνών, πρ/σµού 30.000/00 € πλέον ΦΠΑ µε χρηµατοδότηση ίδιων πόρων» καθώς πρέπει «Άµεσα, θα ξεκινήσουν και διαδικασίες δηµοπράτησης ανοικτού διαγωνισµού για την συντήρηση και λειτουργία της ΕΕΛ, την διαχείριση της παραγόµενης ιλύος και
την συντήρηση και λειτουργία των αντλιοστασίων των δικτύων αποχέτευσης».

Που στηρίζεται το σκεπτικό του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ για ανάθεση σε ιδιώτη;
Όπως λέει το πρακτικό, «Έχοντας υπόψη:
• Την ανάγκη αδιάλειπτης λειτουργίας της ΕΕΛ Πρέβεζας σύµφωνα µε την µελέτη κατασκευής της, την ΑΕΠΟ και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
• Τα συσσωρευµένα προβλήµατα που δηµιούργησε η µακροχρόνια ελλιπής παρακολούθηση της ΕΕΛ λόγω της έλλειψης προσωπικού και ιδιαιτέρως εξειδικευµένου προσωπικού.
•Το γεγονός ότι συντάσσεται µελέτη για την δηµοπράτηση ανοικτού διαγωνισµού και που εκτιµάται ότι θα χρειαστεί 4 µήνες για την υπογραφή σύµβασης, λαµβάνοντας υπόψη την στελεχιακή έλλειψη στην Υπηρεσία.
•Την εικόνα της ΕΕΛ που επιδεινώνεται καθηµερινά. Αρκετές επιµέρους µονάδες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως η αφυδάτωση ιλύος, η ανακυκλοφορία ιλύος, η προεπεξεργασία και γενικότερα η βιολογική επεξεργασία δεν υφίσταται µε αποτέλεσµα να τίθεται θέµα δηµόσια υγείας».

***********Επισήμανση: και που πάνε όλα αυτά τα λύματα; Πέφτουν απευθείας στα γάργαρα νερά του Ιόνιου;

Όπως αναφέρει το πρακτικό στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κάλεσε τα Μέλη να τοποθετηθούν επί του
θέµατος. Το Μέλος του Δ.Σ. κ. Αθανάσιος Ανωγιάτης, ανέφερε τα εξής:…. Το πρόβληµα αυτό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσµα των µνηµονιακών περιορισµών που επιβλήθηκαν αλλά και της ολιγωρίας σχετικά µε τη στελέχωση και ανάπτυξη της ΔΕΥΑΠ. Είµαι δυστυχώς αναγκασµένος να συναινέσω στην πρόταση της επίλυσης του προβλήµατος, µέσω της προσωρινής ανάθεσης της λειτουργίας σε ιδιωτικό συνεργείο», θέτοντας ορισμένες προϋποθέσεις…

Από το ίδιο πρακτικό φαίνεται πως το µέλος του Δ.Σ. Λάµπρος Βασιλείου, ανέφερε ότι δεν συµφωνεί µε την
ιδιωτικοποίηση λειτουργίας των εγκαταστάσεων Ε.Ε.Λ. της Δ.Ε. Πρέβεζας και θεωρεί ότι η ΔΕΥΑΠ θα έπρεπε να προσλάβει το κατάλληλο προσωπικό για την λειτουργία των εγκαταστάσεων. Θεωρεί δε τη δαπάνη υπέρογκη, καθώς µε τη ίδια δαπάνη θα µπορούσε η ΔΕΥΑΠ µόνη της να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις, προσλαµβάνοντας το απαραίτητο προσωπικό.

Τελικά, το Διοικητικό Συµβούλιο, µετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη και τα λοιπά…και τα λοιπά… ενέκρινε την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη….

********Το ένα θέμα λοιπόν είναι, με ποιο τρόπο και με ποιο σκεπτικό, όλο και περισσότερες υπηρεσίες των Δήμων οδηγούνται να λειτουργούν από ιδιώτες μέσω απ’ ευθείας αναθέσεων, το κόστος των οποίων εκτιμάται σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση «ο έχων μαχαίρι τρώει και πεπόνι»….

Το άλλο θέμα όμως αδέρφια και επειδή η μισή Άρτα μπανιαρίζεται σε Μύτικα, Μονολίθι, Κανάλι, Καστροσυκιά και η υπόλοιπη σε Βράχο, Λούτσα, Λυγιά και τα λοιπά, τα νερά είναι γάργαρα; Ή κάνουμε μπάνια σε νερά αμφιβόλου καθαριότητας;

Πίνοντας καφέ..
Επιτέλους βρήκα σημείο επαφής με τον Γιώργο Ζάψα, που έγραψε προχθές στο facebook τα εξής:
η ..χρήσιμη είδηση του Ν.Α.Σ., από τη στήλη «Επισημάνσεις» στην Ηχώ της Άρτας
«Τρία πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις όταν πίνεις καφέ.. Μιλάμε πάντα για espresso, τον οποίο οι Ιταλοί τον πίνουν όρθιοι στο μπαρ και μέσα σε 5 λεπτά!
Η στήλη επισημαίνει τα τρία λάθη που πρέπει να ΜΗΝ κάνεις..
1ον). Στα περισσότερα μπαρ, θα σας σερβίρουν τον καφέ μαζί με ένα μικρό ποτήρι νερό. Θα πρέπει να το πιείτε πριν, ώστε να καθαρίσετε τη γεύση σας από άλλα φαγητά και ποτά πριν απολαύσετε τον καφέ, και όχι μετά!
2ον). Θεωρείται άκομψο το να γλείψετε το κουταλάκι, αφού έχετε ανακατέψει τον καφέ σας! Αφήστε το απλώς δίπλα του, στο πιατάκι.
3ον). Ανακατεύοντας τον καφέ, μην τον γυρίζετε με τη φόρα των δεικτών του ρολογιού αλλά ούτε από την αντίθετη. Κάντε μικρούς κύκλους από πάνω προς τα κάτω ώστε να ανακατευτούν καλύτερα τα αρώματα!
Και ολοκληρώνει το σχόλιο: «τώρα ξέρεις πατριώτη..»

Υ.Γ. δικό μου
● Αυτό με το ..κουταλάκι μας το έλεγε κι ο Χάρης ο Θεοχαρόπουλος, στη Φιλιππιάδα του ‘90, όταν μας μύησε στα μυστικά του espresso, εμένα και τον Γιώργο Ζυγούρη. Ο Χάρης απαγόρευε δια ροπάλου το γλείψιμο του κουταλιού και όταν ξεχνιόμασταν μας έριχνε μπινελίκια! Θυμάμαι μια ανάλογη σκηνή σε καφέ της Via Veneto, στο ταξίδι που κάναμε οι τρεις μας στη Ρώμη το ‘95. Ο Χάρης ήταν άρχοντας..
● Σε ότι με αφορά, κάθε φορά που το λέω σε κάποιον-α ( ), που έχω το θάρρος, με ειρωνεύονται λέγοντας μου: ..έπινες και στο Κεράσοβο espresso;
Τώρα που το ‘γραψε κι ο Στάμος να δούμε τι θα λένε?!»…

*****Γιώργο μαζί σου….

*Φυσικά και δήλωσε παρών στα σχολεία ο Αντιδήμαρχος Αρταίων, Σωτήρης Χρηστούλης. «Έναρξη σχολικής χρονιάς με τους μικρούς μας μαθητές ,με αγιασμό στον 3°Παιδικο Σταθμό του Δήμου Αρταιων, καλή σχολική χρονιά στο προσωπικό, γονείς, μικρούς μας φίλους, με υγεία και δύναμη» έγραψε σε ανάρτησή του.

Και για κάποιους που αναρωτιούνται τι θα κάνει στις εκλογές του 2023, νομίζω πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τον Χρήστο Τσιρογιάννη…

Αν υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ΦΩΤΟ από τις επαφές τοπικών παραγόντων στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι αυτή του Αντιδημάρχου Αρταίων Μιχάλη Κοτσαρίνη με κάποιον εκπρόσωπο από τη τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μιχάλη, φαντάζομαι να είπες στον «κελεμπία» καμιά καλή κουβέντα και για τα ακτινίδια της Άρτας. Διότι αν θελήσουν να τα δοκιμάσουν οι σεΐχηδες των Εμιράτων, τότε δεν θα τα πουλάμε με το κιλό, αλλά με το κομμάτι!!!

Κουροπαλάτης!!!
Μου θύμισε Βυζαντινό αξίωμα, αυτό του «κτιριάρχη» που συνόδευε στην ανακοίνωση του Σκουφά, για την εκδήλωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή, το μέλος του Δ.Σ., το Νίκο Λιόντο, που είναι και Αντιδήμαρχος Αρταίων… στο Βυζάντιο, θα είχε τον ανάλογο τίτλο του «κουροπαλάτη»….

Ο τίτλος του κουροπαλάτη ήταν ένα από τα υψηλότερα τιμητικά αξιώματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τον 6ο ως τον 11ο αιώνα. Ο τίτλος προέρχεται από το λατινικό cura palatii («διαχείριση/φροντίδα του παλατίου»), και εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 5ο αιώνα ως curapalati.

Ν.Α.Σ.