Στην Άρτα ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ

Κάλεσμα Συμμετοχής

Ομιλία στην αίθουσα Σκουφά-συνάντηση με μέλη και φίλους

Θα ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών

Ο οδικός χάρτης για το συνέδριο που αποφάσισε η πολιτική Γραμματεία

Με ομιλία στην Άρτα την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θα έχει μια ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη, φίλους και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που του έδωσαν την πρωτιά στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Με την ομιλία του στην αίθουσα Σκουφά την Τετάρτη το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει κάλεσμα συμμετοχής στις διαδικασίες διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Παράλληλα μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιθυμεί να στείλει ένα διπλό μήνυμα, από τη μία της δομικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση κι από την άλλη της ενδυνάμωσης του κόμματος ενόψει του συνεδρίου τον Μάιο.

Σε αυτά τα πλαίσια και η πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, αποφάσισε να εισηγηθεί προς τη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΣ και τη ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα ακόλουθα :
-Να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη.
-Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο.

Οδικός χάρτης
Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο αποφασίστηκε, να προταθεί :
-Συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23.02 όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού και όσο και το πρόγραμμα.
-Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, με πρόνοια αυτές να είναι όσο πιο ανοιχτές και μαζικές.
-Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου.
-Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίζεται η 17η Απριλίου.
-Όσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν.

-Υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι.
Σημειώνεται ότι μιας και πρόκειται για Συνέδριο συνέχειας και τομής, θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων που δεν θα υπερβαίνει το 5% να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.
Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα ΚΕ, είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.
Στο πλαίσιο εμβάθυνσης του προσυνεδριακού διαλόγου θα εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.

Ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο Πρόεδρος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.
Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Η διεύρυνση θα προχωρήσει
“Στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι συνομολογούν ότι η διεύρυνση και η οργανωτική αναβάθμιση του κόμματος πρέπει να προχωρήσει”, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98.9 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Τάκη Χατζή. “Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε μετά τις εκλογές του Ιουλίου”, πρόσθεσε, “όταν με την ψήφο του ελληνικού λαού ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώθηκε ως ηγετική δύναμη του προοδευτικού φάσματος. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι “είναι μία διαδικασία που διαμορφώνεται καθώς προχωράμε, μέσα από συζήτηση με τα μέλη μας και τους πολίτες. Χρειάζονται δοκιμές και ενδεχομένως κάποιες φορές να χρειαστεί να διορθώσουμε την πορεία μας, αλλά κανείς δεν διαφωνεί ως προς το στρατηγικό στόχο. Η αριστερά πρέπει να απευθυνθεί σε ευρύτερα στρώματα”. Και πρόσθεσε πως “αντίθετα με τα κόμματα του παλαιού δικομματισμού, είμαστε ένα ζωντανό κόμμα στο οποίο όλες οι φωνές και οι διαφωνίες ακούγονται”.
“Πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί έχουν αρχίσει να στρέφονται προς προοδευτικές επιλογές, πιο πρόσφατο παράδειγμα μόλις χθες η Ιρλανδία”, επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, “πράγμα το οποίο δείχνει μια αλλαγή κατά των συντηρητικών δυνάμεων που οδήγησαν στην κρίση ολόκληρη την Ευρώπη”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε γεμάτα ταμεία για την επόμενη κυβέρνηση, εκεί που βρήκε διαλυμένη την οικονομία και την ανεργία υπερδιπλάσια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη”, υπενθύμισε ο Αλ. Χαρίτσης. “Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια κρίσης η χώρα ορθοπόδησε, μειώθηκε η ανεργία κατά 11 μονάδες το ισοζύγιο ήταν θετικό για τις επιχειρήσεις, και είχαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για δέκα συνεχόμενα τρίμηνα”.