Στην Ήπειρο ο Μητσοτάκης –Επισκέψεις σε παραγωγικές και τεχνολογικές μονάδες

Τα «κάστρα» και οι «μαύρες» τρύπες της προεκλογικής μάχης

Περιοδεία στην Ήπειρο κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος έφτασε στα Ιωάννινα στις 10:05 της Τετάρτης. Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί από χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου, επισκέφθηκε παραγωγικές και τεχνολογικές μονάδες στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ στις 13:30 μίλησε στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Ήπειρο του 2030.
Η εταιρεία εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. «Είναι πράγματι εντυπωσιακό, δεν το γνωρίζουν πολλοί, ότι εδώ στην καρδιά της Ηπείρου λειτουργεί η μεγαλύτερη γραμμή εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στην Ευρώπη -όχι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη. Και θέλω να μεταφέρω και από εδώ τη διαρκή στήριξη την οποία θα παρέχει η ελληνική πολιτεία σε όλες τις δυναμικές επιχειρήσεις που μεγαλώνοντας τη δραστηριότητά τους προσφέρουν και πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Είναι μεγάλη τιμή για την εταιρεία μας που σήμερα υποδεχόμαστε τον Πρωθυπουργό της χώρας στις εγκαταστάσεις μας, να γνωρίσει τη δύναμή μας που είναι οι άνθρωποί μας πρώτα απ’ όλα, να παρακολουθήσει τις εγκαταστάσεις μας, να δει τη μεγαλύτερη γραμμή στην Ευρώπη που εμφιαλώνει το φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι», ανέφερε καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό ο Ν. Χήτος.
Ο κ. Μητσοτάκης συνοδεύεται σχεδόν από το μισό Υπουργικό συμβούλιο, με υπουργούς και υφυπουργούς που θα κάνουν τις δικές τους συναντήσεις και επαφές, από νωρίς το πρωί σε όλη την Ήπειρο και όχι μόνο στα Ιωάννινα.
Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει μία επίσκεψη στην εταιρεία Natech, επίσκεψη στην εταιρεία Nomad στον Κατσικά, που ασχολείται με την παραγωγή και τυποποίηση μελιού και υποπροϊόντων, ενώ βρέθηκε στα εγκαίνια δύο νέων μονάδων στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ για να ακολουθήσει το αναπτυξιακό συνέδριο στο ξενοδοχείο Du Lac.

Συναντήσεις Υπουργών
Στα Ιωάννινα αναμένεται να βρίσκεται ο υπουργός Επικρατείας, με καθήκοντα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.
Ακόμη, ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας συναντήθηκε με αυτοδιοικητικούς το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου όπου η πορεία των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την τοπική αυτοδιοίκηση αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συζήτησης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο χρηματοδοτεί στην Ήπειρο έργα με συνολικό προυπολογισμό 149 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ανέφερε ότι 37 εκατομμύρια δίνονται για έργα οδικής ασφάλειας και 50 εκατομμύρια έχουν διατεθεί στους Δήμους για διάφορες έκτακτες ανάγκες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κων. Σκρέκας και ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάσης, με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο συνατήθηκαν με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της αγοράς και των επιμελητηρίων στις 10.00 στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Στην Άρτα βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης σε σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς με την παρουσία του Υφυπουργού Γιώργου Στύλιου.
Στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με φορείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και του Τουρισμού, με την συμμετοχή της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μεδνώνη, του υφυπουργού Λευτ. Αυγενάκη και της υφυπουργού Τουρισμού Σοφ. Ζαχαράκη.
Τέλος, στην Ηγουμενίτσα σε σύσκεψη για θέματα Υποδομών και Διασυνδεσιμότητας βρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Υποδομών – Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης.

Τα «κάστρα» και οι «μαύρες» τρύπες 
Όχι μόνο ανά εκλογική περιφέρεια αλλά νομό – νομό θα ξεδιπλώνεται μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου η στρατηγική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με διττό στόχο: αφενός να βελτιώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο η εικόνα τους στις πιο αδύναμες για τις επιδόσεις τους περιοχές, αφετέρου να μην επιτρέπουν την παραμικρή «εισβολή» του αντιπάλου εκεί όπου διατηρούν ισχυρή παρουσία.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του In.gr οι επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου και στη γαλάζια έδρα της Πειραιώς, όπως και η ομάδα της Κουμουνδούρου, «στοχεύουν» τις περιοχές και προσαρμόζουν την επικοινωνιακή τακτική τους ανάλογα με τα στοιχεία τοπικών μετρήσεων που φτάνουν στα χέρια τους.
Ενόψει της απλής αναλογικής, ωστόσο, και υπό τις αγωνίες πρωτίστως στο Μαξίμου για τυχόν χαλαρή ψήφο ή στάση διαμαρτυρίας στις 21 Μαΐου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας «μετρούν» προσεκτικά την υπεροχή ή αντίθετα τα ελλείμματά τους από τον Βορρά μέχρι τον Νότο.
Τοπικές μετρήσεις και περιοδείες στελεχών αποτυπώνουν ήδη το κλίμα, καθορίζοντας τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών – έως και τις αποφάσεις τους για τα ψηφοδέλτια.

Καμπανάκια στην Ήπειρο για ΝΔ
Από τη «χαρτογράφηση» που επιχειρούν στην κομματική έδρα της Πειραιώς, υπάρχουν (σίγουρα) τέσσερα σημεία του χάρτη που χτυπούν «καμπανάκια» (Εύβοια, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο), άλλα τόσα στα οποία καταγράφονται θετικές επιδόσεις για την κυβερνώσα παράταξη (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Στερεά) και ακόμη τέσσερα που θεωρούνται αυξημένης βαρύτητας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Θεσσαλία).
Αγωνίες προκαλεί στη ΝΔ και η Ήπειρος, πλην των Ιωαννίνων, όπου θα μεταβεί την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς καταγράφονται προβλήματα σε Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία.
Να σημειωθεί πως στο ψηφοδέλτιο της Άρτας η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι του βουλευτή Γιώργου Στύλιου, ατύπως έχει ανακοινωθεί η Φαίη Κυριακίδου, Ντίνος Παπαδημητρίου και Στάθης Γιαννούλης, αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση, κινούμενοι προσεκτικά σε χωριά και εκδηλώσεις, ενώ τίποτα δεν ακούγεται για την άλλη υποψηφιότητα της γυναίκας που είναι υποχρεωτική.
Τη μεγαλύτερη ανησυχία φαίνεται να συγκεντρώνει η Εύβοια, την οποία κέρδισε η ΝΔ το 2019 με διαφορά μόνο 1,7% από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε πετύχει ποσοστό πάνω από το πανελλαδικό του.

ΣΥΡΙΖΑ: Επενδύει σε Κρήτη και Δυτική Ελλάδα
Στα κάστρα ή τα μέρη που έχουν πολλές προσδοκίες στο στρατηγείο της Κουμουνδούρου είναι Δυτική Αττική.
Κάστρα θεωρούνται οι περιοχές όπως η Αχαΐα αλλά και η Άρτα και η Ξάνθη.
Εδώ προσθέστε και τον Δυτικό τομέα της Αθήνας, ενώ συνολικά στη μάχη του λεκανοπεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει σκληρά τη μάχη αφού εδώ εκτιμάται πως μεγάλο μέρος των κυβερνητικών πολιτικών έχουν άμεση αρνητική επίδραση. Το ίδιο και για μια ταξικά φορτισμένη περιοχή όπως η Β’ Πειραιά.
Στην Κρήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει με τον αέρα του 2019, τον επαναπατρισμό Πολάκη στα Χανιά αλλά και τον «πονοκέφαλο» Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο. Οι γνώστες του χάρτη λένε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα πάει καλά σε Ηράκλειο και Χανιά, ενώ στο Ρέθυμνο που είναι το αδύναμο σημείο τους, η μάχη θα είναι αμφίρροπη με τη ΝΔ.
Στην Πελοπόννησο η Αργολίδα, η Μεσσηνία και η Λακωνία διατηρούν τη γαλάζια ισχύ (στις δύο πρώτες περιόδευσε ο Τσίπρας και όχι τυχαία). Στα βόρεια, τα μηνύματα διατηρούν τις δυσκολίες του 2019 και ειδικά σε νομούς όπως η Πέλλα, η Καστοριά και τα Γρεβενά (αδύναμο σημείο εδώ για τη ΝΔ παρόλα αυτά η υπόθεση Πάτση).