Στην ΑΡΤΑ Κέντρο Ημέρας για άτομα με άνοια και Κινητή Μονάδα

Από τον Απρίλιο 2023 στον 1ο όροφο του παλαιού νοσοκομείου

Φροντίδα ατόμων με Αλτσχάιμερ

Με την συνδρομή της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών

Επίβλεψη από την Αρτινή πρόεδρο Δρ. Παρασκευής Σακκά

Εγκαίνια στις 18 Μαρτίου από την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη

Μια σημαντική βοήθεια θα έχουν οι οικογένειες της Άρτας που έχουν δικό τους άνθρωπο που πάσχει από τη νόσο Alzheimer.
Με την συνδρομή της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και με την φροντίδα της Αρτινής Προέδρου του ΔΣ Δρ. Παρασκευής Σακκά, δημιουργείται στην ΑΡΤΑ Κέντρο Ημέρας για άτομα με άνοια και Κινητή Μονάδα που θα λειτουργήσει από τον Απρίλιο 2023 στον 1ο όροφο του παλαιού νοσοκομείου.
Πιο αναλυτικά, με βάση στοιχεία της απογραφής του 2011, ενώ ο ελληνικός πληθυσμός αποτελεί τον δεύτερο πιο γερασμένο στην Ευρώπη, με περισσότερο από το 1/5 των κατοίκων του να είναι άνω των 65 ετών, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει ελαφρά στην Περιφέρεια Ηπείρου στο 20,40% του συνολικού πληθυσμού.
Η μεγαλύτερη μέση ηλικία απ’ όλες τις περιφέρειες εμφανίζεται στην Ήπειρο και είναι τα 44,2 έτη. Η μεγαλύτερη μέση ηλικία απ’ όλους τους δήμους παρουσιάζεται στον Δήμο Τζουμέρκων της Π.Ε. Άρτας, και είναι τα 57,9 έτη με δεύτερο το δήμο Γ.Καραϊσκάκη πάλι στην Π.Ε. Άρτας όπου είναι τα 53,3 έτη. Δεδομένου ότι πολλοί από τους απογραφέντες στους παραπάνω δήμους είναι κάτοικοι ουσιαστικά του Δήμου Αρταίων, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει.
Ιδιαίτερα στον Δήμο της Άρτας υπολογίζονται σε 10.791 τα άτομα εκείνα που είναι άνω των 60 ετών. Εκτιμούμε ότι με βάση τον επιπολασμό της άνοιας σε άτομα άνω των 65 ετών (περίπου 6%) τα άτομα που θα χρειαστούν τις υπηρεσίες υγείας για άνοια θα είναι πάνω από 650 άτομα.

Κέντρο Ημέρας
Από τον Απρίλιο 2023 θα λειτουργήσουν στην Άρτα Κέντρο Ημέρας για άτομα με άνοια και Κινητή Μονάδα για την άνοια (στον 1ο όροφο του παλαιού νοσοκομείου Άρτας , Αλεξάνδρου Ζάρρα 2, τηλ. 2681079206 ) .
ΤοΚέντρο Ημέρας είναι μονάδα ημι-ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ατόμων με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Προσφέρει ομαδικά και ατομικά μη φαρμακευτικά θεραπευτικά προγράμματαπου διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Μετά από κλινική εξέταση από νευρολόγο ή ψυχίατρο του Κέντρου, νευροψυχολογική εκτίμηση των νοητικών λειτουργιών από ψυχολόγους και αξιολόγηση κοινωνικού ιστορικού, οι χρήστες εντάσσονται σε προγράμματα σε ομάδες ανάλογα με τον βαθμό δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στις ομάδες εφαρμόζονται θεραπευτικά προγράμματα νοητικών ασκήσεων, φυσικής άσκησης, μουσικοθεραπείας, εργοθεραπείας που παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, έχουν στόχο τη νοητική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, και την κινητοποίηση και διατήρηση των δεξιοτήτων και των επικοινωνιακών ικανοτήτων τους για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα δίνεται έμφαση στην πρόληψη, πληροφόρηση, εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη των φροντιστών των ασθενών.

Όλες οι υπηρεσίες δωρεάν
Η Κινητή Μονάδα για την άνοια έχει στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας προσιτό σε κάθε πολίτη και καλύπτει τις περιοχές του τομέα ευθύνης του Δήμου Άρτας, τους όμορους δήμους του Νομού Άρτας και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Απευθύνεται κατ’ αρχήν σε άτομα με άνοια ή άλλες νοητικές διαταραχές, ή και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση άνοιας και χρειάζονται υποστήριξη και θεραπεία και ειδική φροντίδα κατ’ οίκον.
Η Κινητή Μονάδα παρέχει την δυνατότητα στην επιστημονική ομάδα να παρεμβαίνει με επισκέψεις κατ’ οίκον, σε Κέντρα Υγείας και αγροτικά Ιατρεία. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, επεκτείνεται η φροντίδα σε περιστατικά που αδυνατούν να μετακινηθούν από την εστία τους δημιουργώντας, έτσι, μια γέφυρα διασύνδεσης με άλλες υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.
Συνολικά προσφέρονται υπηρεσίες πρόληψης για την καταπολέμηση του στίγματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και διασύνδεση με την κοινότητα.

Το Κέντρο Ημέρας και η Κινητή Μονάδα στελεχώνονται από 13 επαγγελματίες υγείας (ψυχίατρο, νευρολόγο, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές) και διοικητικό υπάλληλο.
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 
Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός-σωματείο ο οποίος ιδρύθηκε το 2002, από άτομα με άνοια, συγγενείς τους και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ ειδικότερα. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και πρόεδρος του ΔΣ είναι η Δρ. Παρασκευή Σακκά, που είναι πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, θεσμικού οργάνου του κράτους, αρμόδιου για όλα τα ζητήματα της άνοιας σε εθνικό επίπεδο. Σκοπός της Εταιρείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης της άνοιας, η υποστήριξη των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, η κινητοποίηση των κοινωνικών φορέων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Σήμερα η Εταιρεία έχει 5500 μέλη, 80 εργαζόμενους επαγγελματίες υγείας και 55 εθελοντές.

Για την επίτευξη των στόχων της, η ΕταιρείαAlzheimerΑθηνών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιεί σημαντικό αριθμό δράσεων:
•9 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια στην Αττική και στην Άρτα
•4 Κινητές Μονάδες για την άνοια
•Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102
•94 Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την άνοια σε συνεργασία με τους δήμους του ΕΔΔΥΠΠΥ σε όλη την Ελλάδα
•Εκστρατείες ευαισθητοποίησης και πρόληψης της άνοιας για το κοινό
•Εκπαίδευση οικογενειακών και έμμισθων Φροντιστών
•Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών) – Συνέδρια- επιστημονικές ημερίδες
•Υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
•Επιστημονική έρευνα
•Έκδοση και δωρεάν διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού
•Διαδικτυακές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, ιατρικές και νοσηλευτικές, για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους. Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν

Η ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER ΣΗΜΕΡΑ
Της Δρ. Παρασκευής Σακκά

Τα άτομα που ζουν με άνοια σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχονται στα 50 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά φτάνοντας τα 150 εκατομμύρια το 2050. Το ετήσιο κόστος της άνοιας είναι σήμερα πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και το 2030 αναμένεται να φτάσει τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης – και κατά συνέπεια του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας – καθιστά την άνοια μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας στα επόμενα χρόνια. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή αιτία της άνοιας των ηλικιωμένων (60-70% του συνόλου των περιστατικών) και αποτελεί μια μη αναστρέψιμη, προοδευτικά εξελισσόμενη, νευροεκφυλιστική νόσο που οδηγεί τα άτομα που νοσούν σε αναπηρία και αποτυπώνεται ως ένα μεγάλο κοινωνικοοικονομικό φορτίο σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Δεν υπάρχει σήμερα ριζική θεραπεία για τους περισσότερους τύπους άνοιας – παρά μόνο κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση με φαρμακευτική αγωγή που ελέγχει τα συμπτώματα καθώς και οδηγίες για τη σωστή και αποτελεσματική καθημερινή αντιμετώπισή της. Η αξιόπιστη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer αφήνει σημαντικά περιθώρια για μια καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ελάττωση του κόστους και συμμετοχή σε κλινικές μελέτες που τροποποιούν την πορεία της νόσου.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επενδύονται τεράστιοι πόροι και ενέργεια και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τις κοινωνίες και την ερευνητική κοινότητα για την αντιμετώπιση. Έχει συντελεστεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε επίπεδο κατανόησης της νόσου, ανακάλυψης νέων παθολογικών αιτιών, ψηφιακών βιοδεικτών και μεθόδων ανίχνευσης τους, γενετικών αιτιών αλλά και συμβολής του τρόπου ζωής στην διατήρηση των νοητικών ικανοτήτων.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη και τις εκτιμήσεις της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η άνοια αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Μπορούμε να ζούμε καλά και θετικά με την άνοια αν αναζητήσουμε τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας που υπάρχουν και στη χώρα μας.
To Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο από το 2015, υποστηρίζει τις πολιτικές της χώρας για την αντιμετώπιση της άνοιας και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και παράλληλα προωθεί την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Οι οργανώσεις Alzheimer σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Alzheimer προσφέρουν υποστήριξη, εκπαίδευση και ενδυνάμωση στα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο πεδίο της φροντίδας και έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός δομών και υπηρεσιών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Γραμμή Βοήθειας 1102.

Ειδικότερα, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών έχεικάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά τον τελευταίο χρόνο. Βλέπουμε τις δυνάμεις μας να μεγαλώνουν και τις υπηρεσίες μας προς τα άτομα με άνοια να πολλαπλασιάζονται, αφού εγκαινιάζουμε άμεσα τέσσερα νέα Κέντρα Ημέρας για την άνοια, στην Αττική και στην πόλη της Άρτας.
Οι προσπάθειες μας φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα ακόμη δυνατό σήμα προς την κοινωνία για να αγκαλιάσει με σεβασμό τη νόσο Alzheimer μέσα στους κόλπους της, μέσα στις γειτονιές και τις συνοικίες της, αποφορτίζοντας το στίγμα που την συνοδεύει. Ήρθε η στιγμή που η έννοια της αξιοπρεπούς και αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων συνανθρώπων μας με άνοια πραγματώνεται!

*Η Δρ Παρασκευή Σακκά είναι Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια