Στην αυλή του "Μακρυγιαννη. Η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μπιλανάκη “Η ιστορία της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα”

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν παρουσίαση του νέου βιβλίου του γιατρού, Νίκου Μπιλανάκη, που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του “Μακρυγιάννη”.
Οι πολύ καλοί ομιλητές, Κατερίνα Βρατσίστα, ψυχίατρος, διευθύντρια Ψυχιατρικής κλινικής νοσοκομείου Άρτας, Στάθης Μπαρτζώκας, ψυχίατρος, Ελένη Θεοδώρου ιστορικός και ο βουλευτής ΚΙΝΑλ Άρτας Χρήστος Γκόκας, αλλά και ο συγγραφέας, μετέφεραν τους προσκεκλημένους για λίγο, στον κόσμο και την εξέλιξη της επιστήμης της Ψυχιατρικής.

Στο τέλος της παρουσίασης των ομιλητών έγινε μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Το ενδιαφέρον ήταν έντονο και οι απαντήσεις του συγγραφέα και των ομιλητών κάλυψαν όλες τις «απορίες».
Ο χώρος που ο κ. Μπιλανάκης διάλεξε να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, μοναδικός και ιστορικός πάνω απ όλα.

 

Είπαν για το βιβλίο:

Στάθης Μπαρτζώκας: «Αρχοντικό Τζανετου1840. «Μακρυγιαννης». Στην μαγική αυλή του αρχοντικού παρουσιάσαμε μαζί με την Ελένη Θεοδώρου την Κατερίνα Βρατσιστα και τον Χρήστο Γκογκα το βιβλίο του καλού φίλου γιατρού Ψυχιατρικής, Νίκου Μπιλανακη. Συγχαρητήρια σε όλους και κυρίως στον συγγραφέα. Η Άρτα στα καλύτερα της. Ελπίζω να γράψει ιστορία το βιβλίο σου Νίκο αλλά η παρουσίαση στον «Μακρυγιαννη» έγραψε ιστορία στην Άρτα».

Ελένη Θεοδώρου: «Χθες το βράδυ στον κήπο του Μακρυγιάννη είχα την τιμή να παρουσιάσω, μαζί με άλλους εκλεκτούς φίλους, το βιβλίο του Νίκου Μπιλανάκη. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Προβλήθηκαν θέματα σχετικά με την δυνατότητα αποθεραπείας και την κοινωνική ένταξη και λειτουργικότητα του ψυχικά νοσούντος ατόμου, τα όρια που κρίνουν την παραβατικότητα σε έναν άνθρωπο που πάσχει από ψυχικό νόσημα, τις αλλαγές που τα επόμενα χρόνια έρχονται στον τρόπο αντιμετώπισης και στην προσέγγιση της ψυχικής υγείας». Ευχαριστώ δημόσια τον Νίκο για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μου και τον σύλλογο «Μακρυγιάννη» για την φιλοξενία σε έναν τόσο όμορφο κήπο!

Kατερίνα Βρατσίστα: «Μια υπέροχη βραδιά στον κήπο του Μακρυγιάννη. Με εκλεκτούς φίλους και συζήτηση για τον ψυχιατρικό ασθενή και την ψυχιατρική του χτες και του σήμερα. Αφορμή το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου και πολυδιάστατου Νίκος Μπιλανάκης .Η ζεστή και πολυπληθής ενεργή παρουσία του κόσμου με χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς διαφαίνεται πλέον ότι η τοπική κοινωνία έχει μεταβάλλει την παραδοσιακή απορριπτική- φοβική στάση απέναντι στον ψυχιατρικά πάσχοντα. Σ ευχαριστώ, Νίκο, που με επέλεξες ανάμεσα σε εκλεκτούς ομιλητές να μιλήσω για το βιβλίο σου»

Χρήστος Γκόκας: «Στην παρουσίαση του βιβλίου “1830-2020 Ιστορία της Ψυχιατρικής στη Νεότερη Ελλάδα”, του καλού φίλου και καταξιωμένου Επιστήμονα, γιατρού, Νίκου Μπιλανάκη, συμμετείχα ως ένας εκ των ομιλητών, για ένα θέμα που αφορά στον σημαντικό και ευαίσθητο τομέα της Ψυχικής Υγείας. Είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, που προχωρά με αργούς ρυθμούς… Σε συγχαίρω, Νίκο, για το έργο σου και ευχαριστώ για την προσφορά σου στον τόπο μου» .

Ο συγγραφέας:
“Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη των προσπαθειών για μετατροπή μιας μικρής οθωμανικής επαρχίας σε Ελληνικό κράτος, οι ασθενείς που πάσχουν από ψυχιατρικές διαταραχές στη νεότερη ευρωπαϊκή Ελλάδα, προστατευμένοι πλέον από ένα πολύ ισχυρότερο θεσμικό και κοινωνικό πλέγμα προστασίας και διαθέτοντας μια ασύγκριτα μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, θα αντιμετωπίσουν το ιατρικό τους πρόβλημα με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, ικανότητας και επιτυχίας από τους προγόνους τους. Οι έλληνες ψυχίατροι πάλι βρίσκουν τους εαυτούς τους να εξασκούν την ειδικότητα τους σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά συνεχίζουν να επιδιώκουν την επιθυμητή συγχρονία και ισοτιμία με τους υπόλοιπους έλληνες ιατρούς συναδέλφους τους. Ακριβώς τα ίδια που απαιτούν και οι έλληνες ψυχιατρικοί ασθενείς: να αντιμετωπίζονται όπως οι άλλοι ασθενείς!
Μια εκδήλωση για την εγκαθίδρυση και εξέλιξη της ψυχιατρικής, όπως αυτή συνέβη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 200 χρόνων. Μια εκδήλωση που αποπειράται χαρτογράφηση της ελληνικής κοινωνίας, προσφέροντας στην εθνική αυτογνωσία. Μια εκδήλωση τέλος, που συμπεριλαμβάνεται στο Ημερολόγιο εκδηλώσεων της Επιτροπής “Ελλάδα 2021»

Πάντα τέτοια και Καλοτάξιδο να είναι το νέο σου βιβλίο Νίκο Μπιλανάκη.
ΗΧΩteam