Στην εκδήλωση για τα ''100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ'' η διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας

Στην εκδήλωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος με θέμα “100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ & μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα”,που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/11/2019 στα Ιωάννινα παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής.
Ο κ. Γκολομάζος αναφέρθηκε στην πλούσια προσφορά του συνδικαλιστικού κινήματος στο «επιχειρείν» με δράσεις και παρεμβάσεις, που εκτός από την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, στη διάρκεια των 100 χρόνων λειτουργίας της ΓΣΕΒΒΕ, είχαν ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και την ορθή λειτουργία της αγοράς.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας επισήμανε εξάλλου, ότι το μεγαλύτερο τίμημα, στα χρόνια του μνημονίου, το πλήρωσαν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το βασικό κορμό της επιχειρηματικότητας της χώρας μας, ειδικά όσες βρέθηκαν με χρέη στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν αποφεύχθηκαν τα λουκέτα.

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση οδοστρώματος στον παράδρομο της Περιφερειακής οδού
Ένα ακόμη έργο βελτίωσης της καθημερινότητας για την πόλη της Άρτας ολοκληρώθηκε από το Δήμο Αρταίων με την επισκευή του οδοστρώματος στον παράδρομο της Περιφερειακής οδού στο ύψος της Πρώην Πρόνοιας.
Το εν λόγω έργο είναι αποτελεί τμήμα εργολαβίας του Δήμου με τίτλο « Έργα οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις) και τεχνικών έργων αυλάκια τοιχεία κ.α συνολικού προϋπολογισμό 562.000 ευρώ.
Οι εργασίες αφορούν την αποκατάσταση της καθίζησης του δρόμου, ασφαλτόστρωση και κατασκευή νέου πεζοδρομίου εργασίες που είναι απαραίτητες για λόγους λειτουργικότητας και ασφάλειας του οδικού δικτύου.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο καθημερινότητας για το αστικό οδικό δίκτυο της πόλης της Άρτας. Συνεχίζουμε να ικανοποιούμε πάγια αιτήματα πολιτών και να διευκολύνουμε την κυκλοφορία των πολιτών μας, που μπορούν να κινούνται πλέον με ασφάλεια. Παράλληλα, αναβαθμίζουμε τις γειτονιές της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων, κάνοντας διαρκώς παρεμβάσεις σε όλο το εύρος του Δήμου, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των συμπολιτών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Παράταση των συμβάσεων των ωφελουμένων ζητά ο Δήμαρχος Αρταίων από την Υφυπουργό Εργασίας
Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης προς την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα. Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου ζητώντας την παράταση των συμβάσεων ωφελουμένων του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2020 ολοκληρώνεται στον Δήμο Αρταίων το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα στο οποίο απασχολούνται 130 εργαζόμενοι.

«Το Πρόγραμμα εξελίσσεται με πλήρη επιτυχία, καθώς έδωσε την ευκαιρία στον Δήμο μας να επιτελέσει σημαντικό έργο, κυρίως σε κρίσιμους τομείς που άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών (καθαριότητα, περιποίηση πρασίνου, επισκευές και συντήρηση δρόμων και κτιριακών υποδομών κλπ).
Για τον λόγο αυτό, και δεδομένου ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η ανταπόκριση του Δήμου στα αιτήματα των Δημοτών, προκειμένου να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που επιτεύχθηκε, θα παρακαλούσαμε θερμά, όπως εξετάσετε τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων των ωφελουμένων από πόρους του προγράμματος» τόνισε στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Με χρηματοδότηση του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»
Διασφαλίζεται η λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
Η λειτουργία των επτά Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που έχουν κατασκευαστεί στα Ιωάννιναν, διασφαλίζεται για δύο χρόνια, χάρη στη χρηματοδότηση που θα γίνει από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».
Τη σχετική απόφαση ένταξης της πράξης στο Ε.Π. και στον Άξονας Προτεραιότητας: Ανάπτυξη Δυναμικού, Κοινωνική Ένταξη και Καταπολέμηση Διακρίσεων, με προϋπολογισμό 1.430.800 ευρώυπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Στις επτά Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης θα φιλοξενούνται 28 ενήλικες με κινητική, νοητική ή αισθητηριακή αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη, ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Στα άτομα αυτά θα παρέχονται όλες οι δυνατότητες να ζουν με αξιοπρέπεια και πάντα ενταγμένοι στον κοινωνικό ιστό, ήτοι:

– υπηρεσίες διαβίωσης και φροντίδας, (διαμονή, διατροφή, μέριμνα για πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα, όποτε απαιτείται, μετακίνηση, κτλ), και, παράλληλα,
– υπηρεσίες οι οποίες εστιάζονται σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και σύνδεσης με την κοινότητα, κατάρτισης και αξιοποίησης δυνατοτήτων προς επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης, συμπεριλαμβανόμενης της αύξησης των δυνατοτήτων πρόσβασης στην εργασία.
Απώτερος στόχος της λειτουργίας των Στεγών, είναι η πολύπλευρη κάλυψη των αναγκών των συμμετεχόντων, με τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, την παροχή στήριξης στους ίδιους και τις οικογένειές τους και την κοινωνική τους ένταξη.
Οι Σ.Υ.Δ. «Ελπίδα Ζωής» στεγάζονται σε έναν οικισμό που αποτελείται από 7 κατοικίες (210 τ.μ. η κάθε μία) των 4 ατόμων και ένα κοινόχρηστο κτίριο καθημερινής απασχόλησης και ψυχαγωγίας, τα οποία, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, χρηματοδοτήθηκαν από το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.

Στο σχολείο Collegiul National “Nicu Gane” της Ρουμανίας, μαθητές της Άρτας
Στο σχολείο Collegiul National “Nicu Gane” στην πόλη Falticeni της Ρουμανίας, βρέθηκαν από 18/11/19 έως 22/11/19 η Δ/ντρια του 4ου Γενικού Λυκείου Άρτας κ.Τσιφετάκη Ελπίδα, ο καθηγητής κ. Μπόσμος Ιωάννης και οι μαθήτριες του σχολείου Αγγέλη Λαμπρινή, Γκανιάτσα Κων/να, Πορτοβάρα Αμαλία, Φελέκη Αλεξάνδρα και Φερεντίνου Θεοδώρα , στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ΚΑ2 που συμμετέχει το σχολείο με τίτλο «Neverland…make it real». Το πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία μιας χώρας όπου οι νόμοι που θα θεσπιστούν θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων.

Καθηγητές και μαθήτριες περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που οργάνωσε το σχολείο, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες με τους ξένους εκπαιδευτικούς και μαθητές και εργάσθηκαν σε δραστηριότητες σχετικές με το παραπάνω πρόγραμμα. Επίσης έγιναν δεκτοί από το δήμαρχο της πόλης, επισκέφθηκαν σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη (Μουσείο του Νερού, Μουσείο Τέχνης “Ion Irimescu”), επισκέφθηκαν την πόλη της Suceava όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Παν/μιου της Suceava και στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης.
Η τρίτη κινητικότητα θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο τον Φεβρουάριο του 2020 με την συμμετοχή 10 καθηγητών και 25 μαθητών από τα εμπλεκόμενα στο πρόγραμμα σχολεία.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Πετρέλαιο θέρμανσης
Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους Πρατηριούχους και διακινητές πετρελαίου θέρμανσης λόγω της μείωσης των παραγγελιών κάθε χρόνο και των πωλήσεων των πετρελαιοειδών προϊόντων γενικότερα.
Το φαινόμενο που εντείνεται την τελευταία δεκαετία οξύνει το κλίμα αβεβαιότητας σε έναν κλάδο που πλήττεται βαθύτατα από την ύφεση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) εκφράζει για πολλοστή φορά τον προβληματισμό των μελών της και προτείνει επίσης για πολλοστή φορά την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα στο μ.ο. τουλάχιστον των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο δε πετρέλαιο θέρμανσης προτείνει την μείωση του στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, δηλαδή 60 ευρώ τα 1000 λίτρα, αντί των 280 ευρώ που είναι σήμερα.
Η πρόταση της Π.Ο.Π.Ε.Κ. για την μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι επιτρεπτή στο πλαίσιο της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ και βάζει τέλος στο αναχρονιστικό και δυσερμήνευτο καθεστώς των επιδοτήσεων.
Η διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης καθιερώθηκε το 1992 με το σκεπτικό ότι η θέρμανση ανήκει στα βασικά αγαθά και επομένως η φορολόγησή της με υψηλό συντελεστή είναι κοινωνικά άδικη, αφού πλήττει αναλογικά περισσότερο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού.

Δήμος Ιωαννιτών
Ανακύκλωση με πρωταγωνιστές τα παιδιά 
Σε ένα μεγάλο λούνα πάρκ ανακύκλωσης μετατράπηκε το Κλειστό Γυμναστήριο του 8ου Λυκείου το οποίο υποδέχθηκε εκατοντάδες μαθητές από σχολεία των Ιωαννίνων.
Τα παιδιά έπαιξαν πρωτότυπα παιχνίδια μέσα από τα οποία εξοικειώθηκαν με την ανακύκλωση.
Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
Το μεσημέρι τον χώρο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ο οποίος είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με τα παιδιά και με το προσωπικό της Εταιρείας που υλοποιούσε τα διαδραστικά παιχνίδια.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων μέσα από την συγκεκριμένη δράση ενημερώνονται, παίζουν και ενσωματώνουν την διαδικασία της ανακύκλωσης. Είναι αυτοί που μπορούν να παρακινήσουν και τους μεγάλους ώστε η ανακύκλωση να μπει στην καθημερινότητα όλων των νοικοκυριών», τόνισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.
Ο κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου, Υπεύθυνος Μάρκετινγκ &. Επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ευχαρίστησε το Δήμο για την συνεργασία σημειώνοντας ότι ήταν μία πολύ πετυχημένη δράση.
Η συνεργασία του Δήμου με την Εταιρεία μετρά ήδη τον όγδοο χρόνο. Στο διάστημα αυτό ανακυκλώθηκαν 12 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων ενώ όπως ανέφερε ο κ. Παπασωτηρίου η συνολική ποσότητα ανακυκλώσιμων που έφτασε στο Κέντρο και από τις όμορες περιοχές ανέρχεται στις 60 χιλιάδες τόνους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού Ν. Πρέβεζας, σας καλεί στην πλατιά σύσκεψη των εργατικών σωματείων της περιοχής, την Τετάρτη 27 Νοέμβρη, στις 7:00 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, με θέμα :
«Η νέα αντιλαϊκή επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση που σχεδιάζουν κυβέρνηση – επιχειρηματικοί όμιλοι και οι συνέπειες για εργαζόμενους και συνταξιούχους»
Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι σοβαρό και μας ενδιαφέρει όλους μας. Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, αφορά τις κοινωνικές παροχές, την ιατρική περίθαλψη κ.λ.π. Ειδικά σε εμάς στους ΟΤΑ είναι σε εξέλιξη μεγάλες ανατροπές όσον αφορά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά που είναι κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης. Και μπορεί η κυβέρνηση να το πάγωσε για λίγο διάστημα αλλά είναι σίγουρο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Δεν πρέπει να τους δώσουμε ούτε άλλο χώρο, ούτε άλλο χρόνο. Καμιά αναμονή και καμιά αυταπάτη. Όσο αυτοί θα μιλάνε για «δικαιότερα» συστήματα τόσο ο λαός θα πρέπει να είναι πιο κουμπωμένος.
Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να προχωρήσουν σε ένα ακόμα έγκλημα.