Στον κλοιό της πανδημίας και της κακοκαιρίας η Ήπειρος

Στα ύψη Κρούσματα και βροχές

Ποια τα νέα μέτρα για εστίαση, διασκέδαση, μάσκες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες χτύπησαν και την Άρτα

Με τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού να εμφανίζονται και πάλι αυξημένα στην Ήπειρο, αλλά και την Άρτα, δημιουργώντας ανασφάλεια και ανησυχία, παράλληλα η επιδείνωση που παρουσίασε ο καιρός με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά επηρεάζουν την καθημερινότητα, ενώ ανακόπτουν και την συλλογή των εσπεριδοειδών που αυτό τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μάλιστα, οι βροχοπτώσεις σ’ όλη την Ήπειρο το περασμένο διήμερο ήταν πρωτοφανείς σε ένταση και διάρκεια και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κατά τόπους ανέμους, προκάλεσαν προβλήματα τόσο στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων, ενώ καταγράφηκαν πολλά πλημμυρικά φαινόμενα. Στη Θεσπρωτία, εγκλωβισμένοι παρέμειναν οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες της Σαγιάδας, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και χωριά από την θεομηνία, που πλήττει ολόκληρη την Ήπειρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Από το άλλο μέρος στο μέτωπο της πανδημίας, μαύρο ρεκόρ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην ΕΡΤ λέγοντας πως μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν καταγραφεί, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 15.000 κρούσματα.

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως από το πρωί της Τρίτης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 550.000 τεστ, στα οποία εντοπίστηκαν 15.000 κρούσματα, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ την 27 Δεκεμβρίου 2021, τα νέα κρούσματα είναι 9.284 εκ των οποίων 35 είναι εισαγόμενα και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας
Στην Ήπειρο τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 221 με την κατανομή αναλυτικά να δείχνει στην ΠΕ Άρτας 41 κρούσματα, στην Θεσπρωτίας 35, στην ΠΕ Ιωαννίνων 101 και στην Πρέβεζας 44.

Νέα μέτρα από 03-01-2022
Εν τω μεταξύ τα νέα μέτρα για εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα, τηλεργασία μάσκες που ανακοίνωσε (27.12.2021) ο Υπουργός Υγείας και τα οποία θα ισχύσουν από 03-1-2022 έως και 16-01-2022 είναι :
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας FFP2 και Ν95 ή διπλής χειρουργικής μάσκας και στους εργαζομένους στην εστίαση
– Στη διασκέδαση θα ισχύει από 3.1.2022 ωράριο έως τις 12:00 το βράδυ. Δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι ενώ στο κάθε τραπέζι θα επιτρέπονται έως 6 άτομα. Η μουσική θα επιτρέπεται.
– Στα γήπεδα θα επιτρέπεται η παρακολούθηση από θεατές σε ποσοστό 10% και μέχρι 1.000 άτομα.
– Τηλεργασία έως 50% σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναλόγως με τις ανάγκες
Πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθεια να ανακόψει την επέλαση της πανδημίας και της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και κυρίως επηρεάζουν την εστίαση και τη διασκέδαση την ώρα που στην Ελλάδα η «εκτόξευση» των κρουσμάτων να φανερώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τα νέα μέτρα, λοιπόν, τα οποία θα ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, με δυνατότητα επέκτασης, είναι πιο αναλυτικά τα εξής:
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ και υποχρεωτικά στους εργαζομένους στην εστίαση. Σύσταση να χρησιμοποιείται ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός.
-Διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν μέχρι τις 12. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια το όριο είναι έως έξι άτομα, ενώ θα ισχύουν μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.
-H μουσική σε πρώτη φάση δεν θα απαγορευτεί, ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των μέτρων, τότε η μουσική θα κόβεται.
-Στα γήπεδα: Θεατές σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.
-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με PCR 48 ωρών, ενώ στα νοσοκομεία απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
-Θα υπάρξει τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα φτάνει έως το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.

«Ταβάνι» στα γήπεδα
Σχετικά με τα γήπεδα, ο υπ. Υγείας είπε ότι έχει παρατηρηθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται και πως γι’ αυτό λαμβάνονται επιπλέον μέτρα. Συγκεκριμένα, προσέθεσε, από τις 3 Ιανουαρίου θα επιτρέπονται θεατές σε ποσοστό 10% του εκάστοτε γηπέδου, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα.
Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι αν αυτά τα όρια δεν τηρηθούν τότε είναι ιδιαίτερα πιθανό να απαγορευτεί καθολικά η είσοδος θεατών στα γήπεδα.

Έβρεξε και πρόστιμα
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων από την αστυνομία. Στην Άρτα επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή πελάτη στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ 300 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στον πελάτη.
Επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών στον εσωτερικό χώρο στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ενώ συνολικά βεβαιώθηκαν 26 παραβάσεις από τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, με 15 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, εκ των οποίων από πέντε στις Π.Ε. Ιωαννίνων και Άρτας, τρεις στην Π.Ε. Πρέβεζας και δύο στην Π.Ε. Θεσπρωτίας. Επίσης, βεβαιώθηκαν οκτώ πρόστιμα των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων, εκ των οποίων τέσσερα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, τρεις στην Π.Ε Ιωαννίνων και μία στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Έντονη αντίδραση από Επιμελητήριο Ιωαννίνων 
Απέναντι στα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου και αφορούν, μεταξύ άλλων τον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης υπήρξε έντονη αντίδραση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, σε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρονται: «Δυστυχώς, για ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν βλέπει μπροστά της το πραγματικό πρόβλημα και προφανώς, λύσεις επίλυσής του αλλά βλέπει μπροστά της «μαύρα πρόβατα» προχωρώντας σε μέτρα οριζόντια για τον κλάδο της εστίασης… Η κυβέρνηση μάλλον φαντασιώνεται πως γίναμε Σκανδιναβία και οι Έλληνες πολίτες λαμβάνουν το δείπνο τους στις επτά το απόγευμα, αν παρόλα αυτά επιμένει να το φαντάζεται, ας προχωρήσει άμεσα στην μεταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, επιδότηση αναστολής της εργασίας, μείωση του ΦΠΑ, στήριξη των δόσεων δανείων τους και νέες χρηματοδοτήσεις καθώς και γενναία διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία με ταυτόχρονη ρύθμιση πάνω από 120 δόσεων του υπολοίπου ποσού. Ας λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση και την σημερινή κραυγή αγωνίας τους και ας πράξει τα αυτονόητα, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα είναι εδώ όπως όλο το προηγούμενο διάστημα για όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας που πλήττονται και θα συνεχίσει τον αγώνα για την επίλυση όλων των προβλημάτων τους».