Στον κορονοϊό και το κόστος της πρόωρης κάλπης…

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ*

H πιο πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης έδειξε ότι η ΝΔ χτύπησε δημοσκοπικό «ταβάνι» τον περασμένο Ιούνιο. Πολύ υψηλά και τώρα μεν (39,5%, «Νέα» 5-6/9/20), αλλά με μικρή υποχώρηση (1,5 μονάδα από την οποία ωφελήθηκαν οριακά ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά μισή μονάδα και το ΚΙΝΑΛ, μία μονάδα).

Η αρχομένη αντίστροφη μέτρηση οφείλεται στην ένταση και συσσώρευση των οικονομικών προβλημάτων (με αφορμή και την πανδημία), την κρίση στην απασχόληση, την απουσία προοπτικής για τους νέους. Το αναφερόμενο δημοσκοπικό ρεκόρ της ΝΔ συνέβη (συμβαίνει) καίτοι η κρίση στα ελληνοτουρκικά είναι στο ζενίθ του (και ως γνωστόν μια ένταση στα εθνικά θέματα συσπειρώνει τους πολίτες γύρω από την κυβέρνηση).
Από εδώ και πέρα τα πράγματα δεν αναμένεται να εξελιχθούν θετικά για τους πολίτες και τα εθνικά θέματα. Θα έχουμε όπως όλα δείχνουν:
α/Επιδείνωση, τουλάχιστον για τον χειμώνα, της υγειονομικής κρίσης.
β/Ένταση στα οικονομικά προβλήματα.
γ/Διάλογο με την Τουρκία και πάνω σε θέματα που θα θέσει η άλλη πλευρά, άρα και με την ατζέντα της Άγκυρας (κάτι που δεν αναγνωρίζαμε έως τώρα, πέραν δηλαδή του διαλόγου σύνταξης του συνυποσχετικού για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης-ΑΟΖ).
Κοντολογίς, η ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά κρίσιμων οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών θεμάτων, χωρίς να υπάρχει σαφήνεια πότε θα αρχίσει η εκταμίευση μέρος των κονδυλίων από τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης. Περιβάλλον που παραπέμπει, σίγουρα δεν αποκλείει, σε ποικίλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Από την άλλη, η κυβέρνηση αποδείχτηκε… «αστέρι» στην συγκαλύψει αδυναμιών της ή στο να «φορτώνει» κόστη δικών της πολιτικών ή παραλήψεων στην πανδημία. Ενδεικτικά:
1.Την ανικανότητά της αναφορικά με την ανασυγκρότηση της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Διοίκησης (συλλογή φόρων, έλεγχοι για ΦΠΑ, αξιολόγηση δημόσιου τομέα κ.α.) και την υποχώρηση της ανάπτυξης (δ’ τρίμηνο 2019)
2.Την επέκταση της πελατειακής λογικής (επιλογή προϊσταμένων από την κομματική επετηρίδα, ρουσφετολογικοί διορισμοί, μη ανάπτυξη ελεγκτικών κέντρων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΕΦΚΑ που δεν προχωρά αντίστοιχη υποδομή στα νησιά του Αιγαίου, εκλογική περιφέρεια του αρμόδιου υπουργού…)
3.Την έκρηξη της ανομίας και του λαθρεμπορίου (πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να φουλάρουν οι δεξαμενές κάθε επαγγελματία που χρειάζεται καύσιμα…).
Στην συγκυρία και στην ίδια λογική, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κυβερνητική προπαγάνδα αναμένεται να χρεώσει στην πανδημία και τα… προεκλογικά έξοδα.
Ο κ.Μητσοτάκης σχεδιάζει να εξαγγείλει περιστασιακές φοροεκπτώσεις διάρκειας… 14 μηνών. Μέχρι τα τέλη του 2021. Ούτε δομικές μεταρρυθμίσεις, ούτε στοχευμένα κίνητρα και σταθερό φορολογικό σύστημα! Γιατί, αμέσως μετά, θέλει να επαναφέρει τα πλεονάσματα. Την συντηρητική… κανονικότητα που βιώσαμε και επί ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, φαντάζεστε την χώρα και την οικονομία από δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 6,5% (σχεδόν 12 δις) φέτος να υποχρεωθεί σε πλεόνασμα 3,5% (6,5 δις); Από πού και πώς θα βγουν τα επιπλέον 18,5 δις το 2022;

Γιατί, το δύσκολο είναι να φτάσεις στα πλεονάσματα. Το βιώσαμε τόσο έντονα με τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2017-18. Μετά… συνηθίζεις (το φοροξεφλούδισμα).
Αν από το έλλειμμα του 6,5% του ΑΕΠ (2020) το εκκρεμές πάει, με την μία, απέναντι και υποχρεωθούμε σε θηριώδη πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, απλώς η κοινωνία θα καταρρεύσει (και η κυβέρνηση θα αναζητεί ελικόπτερο… νυχτερινής απόδρασης).
Δηλαδή τι μας λέει η κυβέρνηση: Ότι οι «φοροδιευκολύνσεις» είναι κάτι έκτακτο. Και συνδέονται με την οικονομική καθίζηση (κορονοϊός) και τα εκλογικά παιχνίδια:
-Μας κάνει τη χάρη η ΝΔ και δεν θα μας βάλει… παραπάνω φόρους τώρα που ο τζίρος στην αγορά έχει καταρρεύσει. Καλοσύνη της! Αλλά κάπως έτσι ο γάιδαρος του χότζα, πάνω που συνήθισε την πείνα, ψόφησε… Με λίγα λόγια η ΝΔημοκρατική κανονικότητα είναι τα πλεονάσματα, η καθήλωση των δημοσίων δαπανών και οι υψηλοί φόροι. Όλα αυτά θα επανέλθουν μετά τον κορονοϊό. Ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα 14 μηνών. Μέχρι να σηκώσουν το κεφάλι (από την πανδημία) τα φορολογικά υποζύγια…
-Σε αυτό το μεσοδιάστημα της τεχνητής «ευδαιμονίας» θα στηθούν οι… υπερπρόωρες κάλπες. Δηλαδή, θα μας κοροϊδέψουν πρόσκαιρα για να μας υφαρπάξουν (και πάλι) την ψήφο (έως το καλοκαίρι του 2021). Και αμέσως μετά, οι στόχοι, τα πλεονάσματα, η κοινωνική συμπίεση, τα ματωμένα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2022…
Γιατί, ως είθισται, τα μέτρα λαμβάνονται μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης. Πριν ισχύουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ