Στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αιτήσεις για το κορονοβοήθημα αιγοπροβατοτρόφων

Στα 30.155.000 ευρώ είναι το τελικό κονδύλι που εγκρίθηκε, με την απόφαση να δημοσιεύεται και στην διαύγεια για την πληρωμή της έκτακτης ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας όπως δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, απαντώντας εγγράφως στην Βουλή.
Οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για ένα μήνα μετά την δημοσίευση της απόφασης. Να σημειωθεί ότι το ποσό που θα πάρουν οι 45.430 δικαιούχοι κτηνοτρόφοι θα είναι σε άμεση συνάρτηση των ζώων που θα δηλώσουν και αφορά παραγωγούς που διατηρούν εκμεταλλεύσεις με θηλυκά ενήλικα (τουλάχιστον ενός έτους) αιγοπρόβατα, οι οποίοι διαθέτουν εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα αιγοπρόβατα και οι οποίοι έχουν παραδώσει γάλα εντός του 2019.

Δικαιούχοι 
Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι κτηνοτρόφοι αιγών και προβάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα, οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:
-Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) και έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος 2019. Οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που αποστέλλονται ετησίως από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..
-Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) σε νησιά που δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας στα οποία λόγω ελλείψεως μεταποιητικών μονάδων δεν ήταν δυνατή η παράδοση γάλακτος. Στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας αναφέρονται τα νησιά της Επικράτειας που διαθέτουν μεταποιητικές μονάδες.

-Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2019 έως και την 31-12-2019.
-Διατήρησαν την εκμετάλλευσή τους ενεργή έως και την 31-12-2019, γεγονός το οποίο διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.).
-Δεν ήταν προβληματική επιχείρηση στην 31-12-2019, κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014 (άρθρο 2, σημείο 14).
-Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη, με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε., κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ανά ενήλικο ζώο και θα προκύψει από τον αριθμό των τελικώς δηλωθέντων αιγοπρόβατων διά του ποσού που έχει δεσμευθεί για την παρούσα δράση.
Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει ο παραγωγός (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) στο πλαίσιο της παρούσας αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση που έχει λάβει βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου από οποιαδήποτε πηγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 €. Στο ποσό των 100.000 € περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις.