Στον Χορτιάτη το Κομμένο

Στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται την ερχόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου το βράδυ η μαρτυρική σελίδα του Κομμένου. Το χρονικό της σφαγής του Κομμένου περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για να τιμηθεί η μνήμη των 149 αμάχων που σφαγιάστηκαν από τους γερμανούς στρατιώτες και τους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται 109 γυναίκες και κορίτσια. 300 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μέρος των εκδηλώσεων αυτών αποτελεί το ετήσιο φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ που διοργανώνουν, τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου, η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη και η Εφημερίδα «ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570». Στις φετινές εκδηλώσεις θα παραστεί ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο οποίος θα σχολιάσει το ιστορικό της σφαγής του χωριού, όπως αυτό θα αποτυπωθεί μέσα από τις μαρτυρίες όσων επέζησαν της σφαγής. Το βίντεο με τις μαρτυρίες και τα ιστορικά στοιχεία επιμελήθηκε ο Ηλίας Λάμπρης.

Στο αφιέρωμα θα ακουστούν κομμάτια από τη μουσική παραγωγή «Songs for Kommeno (Τραγούδια για το Κομμένο)», που δημιούργησε το έτος 2012 ο Γερμανός κρουστός και επίτιμος δημότης του Κομμένου Gunter Baby Sommer. Όπως δήλωσε στον «Τ» ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, «το Κομμένο συνεχίζει το ταξίδι του, με την ελπίδα πως και η ελάχιστη ακόμα συνεισφορά του στον αγώνα για περισσότερη ανθρωπιά και ειρήνη σε όλο τον κόσμο συνιστά μια σημαντική πράξη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της τραυματικής μνήμης και στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων που οφείλει η σημερινή Γερμανία στα θύματα της ναζιστικής καταιγίδας. Και αυτό, δηλαδή οι αποζημιώσεις, είναι θέμα ηθικής και δικαιοσύνης».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Η ΝΔ δεν έχει μάθει τίποτα από το δεξιό ρεβανσιστικό παρελθόν της
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου, αναφέρονται τα εξής:
«Η ΝΔ επιβεβαιώνει πως δεν έχει μάθει τίποτα από το δεξιό ρεβανσιστικό παρελθόν της. Συνεχίζει με ακόμα ένα επεισόδιο την άθλια πλεκτάνη συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και στοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων που το ανέδειξαν.
Με μοναδικό της στόχο να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, συστήνει Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για δήθεν παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε αυτή. Βασίζει την προανακριτική σε έωλες μαρτυρίες δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι όμως ελέγχονται και οι ίδιοι από τη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς τους στην ίδια υπόθεση.
Δεν πρόκειται μόνο για μία γελοία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis. Πρόκειται και για ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν τις έρευνες τόσο για δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όσο και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα.
Η προανακριτική παρωδία ωστόσο θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Θα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι μόνο για να επιβεβαιωθεί η πλεκτάνη που στήνει η ΝΔ, αλλά και για να μάθει το πανελλήνιο ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο Novartis, ποιοί έβαλαν τις υπογραφές τους στα υπερκέρδη της εταιρίας στα χρόνια των μνημονίων και πόσο τελικά στοίχισε στη Δημόσια Υγεία και στους φορολογούμενους πολίτες».

Σύλλογος φίλων του κάστρου και του Ξενια Αρτας
Νέα μέλη
Πάνος Οικονομιδης πρώην δήμαρχος Αρταιων πρώην βουλευτής
Χρήστος Παπάζογλου πολιτικός μηχανικός πρώην πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρτας
Ουράνια Καρατζένη καθηγήτρια- μεταφράστρια
Πάνος Μανθας έμπορος
Σπύρος Σπυροπουλος Δικηγόρος
Στέφανος Παππας χειρουργός γυναικολόγος- ειδικός μαστολογος
Σεβαστή Φεκα ιδιωτική υπάλληλος
Αλεξάνδρα Σφαλτου marketing manager Genesis- Pharma
Θανάσης Ντερεκας αν.Αντιδημαρχος Μοσχατου- Ταύρου μηχανολόγος
Ιουλια Καραπετση Συνταξιούχος
Γκέλυ Κογιαντη ιδιωτική υπάλληλος
Χρήστος Μπανιας Οικονομολόγος
Στην φωτό το bar του Ξενια μας με τον αδικοχαμένο πίνακα του διάσημου αρχιτέκτονα – εικαστικού Μίμη Φατούρου
Η φωτό είναι αποκλειστικότητα του υπογράφοντος μετά από ψάξιμο 15 χρόνων!

Η Μερόπη Τζούφη για την εκπαίδευση προσφύγων
Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105.5» για την εκπαίδευση προσφύγων έδωσε η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, τονίζοντας πως από το 2015 και έπειτα η ελληνική πολιτεία εργάστηκε προς την κατεύθυνση της ένταξης των παιδιών προσφύγων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής Ιωαννίνων επεσήμανε πως την προηγούμενη σχολική χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τους Διεθνείς Οργανισμούς, μερίμνησε για την ομαλή πρόσβαση 13.000 προσφυγόπουλων σε σχολεία και Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Ωστόσο, ανέφερε πως φέτος, αν και το σχολικό έτος έχει ήδη ξεκινήσει, καταγράφονται σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις.
Η κα Τζούφη τόνισε πως δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τη φοίτηση των μαθητών προσφύγων, ενώ πέρυσι η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου.

Παράλληλα, η μη απόδοση ΑΜΚΑ αποκλείει τον ιατρικό έλεγχο και τον εμβολιασμό των μαθητών, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται με τη μετακίνηση των μαθητών που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας από και προς τις σχολικές μονάδες.
Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως εντείνει τους αποκλεισμούς και την περιθωριοποίηση των προσφύγων και μεταναστών, ναρκοθετώντας την κοινωνική ένταξη και συνοχή. Παράλληλα, ανέφερε θετικές πρωτοβουλίες όπως το παράδειγμα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας το οποίο προχώρησε στον εμβολιασμό των προσφυγόπουλων.
Τέλος, η κα Τζούφη αναφέρθηκε σε σχετική ερώτηση 40 και πλέον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή με στόχο να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο και η ελληνική κοινωνία σχετικά με τις επιλογές της Κυβέρνησης για την εκπαίδευση των προσφύγων.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος διέγραψε τον Σάκη Βλέτσα!
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο εκλεγμένος επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος γνωστοποίησε την ομόφωνη απόφαση των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων -σύμφωνα με το δικαίωμα που δίνει ο νόμος και με βάση όσα αυτός ορίζει- με βάση την οποία τίθεται εκτός παράταξης ο εκλεγμένος στη Π.Ε. Ιωαννίνων περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος (Σάκης) Βλέτσας, λόγω της διασπαστικής του συμπεριφοράς αλλά και της ασυνέπειάς του απέναντι στις αρχές της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου.
Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί ανακοίνωση από τον Βλέτσας Αθανάσιος (Σάκης) στην οποία δήλωνε πως «Ήμουν και εξακολουθώ να είμαι μέλος και να μετέχω κανονικά στην Περιφερειακή Παράταξη «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Περήφανοι Ξανά!»

Στην ανακοίνωση ο Σάκης Βλέτσας ανέφερε:
«Σε σημερινή (σσ προχθεσινή) ανακοίνωση του νεοϊδρυθέντος σωματείου “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ”, υπάρχει δήλωση του κ. Σπ. Ριζόπουλου σχετικά με «μετεξέλιξη της παράταξης» που αναφέρει ότι ο κ. Σάκης Βλέτσας ότι «δεν θα μετέχει στον μελλοντικό μας σχεδιασμό».
Δεν είμαι μέλος, ούτε υπέγραψα το καταστατικό του μετεκλογικά νεοϊδρυθέντος σωματείου με το όνομα “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ” ώστε να μετέχω στον μελλοντικό του σχεδιασμό.
Το Σωματείο αυτό είναι κάτι διαφορετικό από την επίσημη παράταξη που μετείχε στις εκλογές. Του εύχομαι ευόδωση των σκοπών του.
Απεναντίας ήμουν και εξακολουθώ να είμαι μέλος και να μετέχω κανονικά στην Περιφερειακή Παράταξη «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Περήφανοι Ξανά!», της οποίας είμαι εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος μαζί με τον Σπ. Ριζόπουλο, το Δημ. Γκαμπρέλα, τον Τάκη Παππά και το Στάθη Νάνο.
Οτιδήποτε άλλο γράφτηκε ή διαδίδεται είναι ανακριβές».

Η Ορθοδοξία στη Γαλλία μέσα από τα ιστορικά της μνημεία
Στα πλαίσια των Ημερών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έναν θεσμό που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1984 και πλέον έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, για πρώτη φορά, ξενάγηση στους χώρους του Ναού και την ιστορία του, από τον διακεκριμένο βυζαντινολόγο κ. Αλέξη Χρυσοστάλη.
Αμέσως μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, οι πόρτες του Ι. Ναού παρέμειναν ανοικτές για τους ως επί το
πλείστον μη Ορθοδόξους επισκέπτες που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά την παραδοσιακή βυζαντινή αρχιτεκτονική, αγιογραφία, να ενημερωθούν για την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και να
κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα.

Ειδικά οι Γάλλοι αγαπούν ιδιαίτερα την Ελλάδα και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία και την πίστη των Ελλήνων. Ζωντανό παράδειγμα τα πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα Κλασσικών Ελληνικών Σπουδών με πολλούς Γάλλους φοιτητές, καθώς και η άνθιση των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας με νέα μέλη Γάλλων αλλά και μεταναστών προερχομένων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που με ενθουσιασμό εργάζονται για το καλό της Ορθοδοξίας και δείχνουν εμπράκτως την αγάπη τους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της οικοδόμησης του Ιερού
Μητροπολιτικού Ναού, την αρχιτεκτονική του, την εικονογραφία, τις προσωπικότητες που συνέβαλαν στην
υποστήριξη και την εξέλιξη του, μέσα από τη λεπτομερή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του κ. Χρυσοστάλη. Ήταν μια ξενάγηση με σαφήνεια που μετέφερε ζωντανά τους επισκέπτες σε άλλες
εποχές, από την κατασκευή οικοδομήματος ως τις μέρες μας, μέσα από μια ανασκόπηση των γεγονότων που
σημάδεψαν την ιστορία του.

Νέο μέλος στην ΕΝΑ η Χριστίνα Σπάκα, Δημοτική Σύμβουλος Αρταίων
Εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος o Πρόεδρος της Νεκτάριος Καλαντζής, ενημερώνει πως η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών (Ε.Ν.Α.) Ελλάδος εδώ και πέντε χρόνια με δράση σε όλη τη χώρα, αποτελούμενη από νέους αιρετούς, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, αντιπεριφερειάρχες, έπαρχους και αντιδημάρχους από όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει καινούργιους και καινοτόμους τρόπους ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών, συνεχίζει για ακόμη μια αυτοδιοικητική περίοδο τις παρεμβάσεις της σε όλη την Ελλάδα.
Με την ήδη παρουσία εκατοντάδων νέων ανθρώπων, αιρετών, από κάθε σημείο της Ελλάδος, μιας και αποτελείται η ΕΝΑ από νέους αυτοδιοικητικούς από το Καστελόριζο ως την Θράκη και από την Κέρκυρα ως την Κρήτη, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ως νέο μέλος της, την δικηγόρο Χριστίνα Σπάκα, Δημοτική Σύμβουλο Αρταίων και την καλωσορίζουμε στην πιο επιτυχημένη πρωτοβουλία που έχει γίνει στην αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια, με παρέμβαση σε όλη την Ελλάδα και με τους νέους μπροστά.

Παράνομη αλιεία στο Κομμένο
Το Λιμενικό Τμήμα Αμφιλοχίας ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας στον Αμβρακικό Κόλπο, μετά από ενέργειες πληρώματος ΠΛΣ 778 και σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου, εντοπίσθηκαν σήμερα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή Κομμένου Άρτας δύο (02) ημεδαποί ερασιτέχνες αλιείς να αλιεύουν με μονόκλωνα δίχτυα εκ μεσηνέζας (ΜΟΝΟΦΙΛΑΜΕΝΤ), μήκους τριακοσίων πενήντα (350) μέτρων, τα οποία κατασχέθηκαν και πρόκειται να καταστραφούν από τη Λιμενική Αρχή Αμφιλοχίας. Ομοίως κατασχέθηκε το αλίευμα και δόθηκε σε τοπικό ευαγές ίδρυμα και σε ανωτέρω αλιείς επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις.