Στο Μπλόκο της Κοκκινιάς ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Marwan E. Toubassi παρευρέθηκε στη Νίκαια για να αποτίνει φόρο τιμής εξ ονόματος του Παλαιστινιακού λαού στους 315 μάρτυρες της Ναζιστικής θηριωδίας, όπου ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κ. Γεώργιος Ιωακειμίδης τον υποδέχτηκε, με την παρουσία μελών του δημοτικού Συμβουλίου και πολιτικών αντιπροσώπων. Έχουν περάσει 76 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς και οι μνήμες παραμένουν νωπές.

«Τιμάμε τους αγωνιστές της Αντίστασης ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής αλλά και δεν ξεχνάμε και τιμούμε σήμερα όλους τους λαούς που με εκατόμβη θυσιών ακόμη αγωνίζονται για την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία τους στη σύγχρονη εποχή. Η καρδιά του λαού της Παλαιστίνης που βρίσκεται ακόμα κάτω από την αποικιακή ισραηλινή κατοχή, σήμερα χτυπά εδώ! Ζήτω η αθάνατη Ελληνο –Παλαιστινιακή φιλία!»Το Μπλόκο της Κοκκινιάς είναι μια μαύρη σελίδα στην νεότερη ιστορία καθώς εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες ομαδικές εκτελέσεις κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Στις 17 Αυγούστου 1944 χάθηκαν στην Νίκαια συνολικά 315 πατριώτες που είχαν ενταχθεί στην αντίσταση του ΕΑΜ. Οι εκτελέσεις γίνονταν στην «Μάντρα της Κοκκινιάς».

Εκεί έπεσαν νεκροί 75 στελέχη του ΕΑΜ. Ακόμα 46 πατριώτες στη συνοικία «Αρμένικα» και συνολικά 30 Κοκκινιώτες σε μεμονωμένα επεισόδια. Άλλοι 4 κάηκαν από την πυρπόληση τουλάχιστον 100 σπιτιών. Συνολικά, τα θύματα του «Μπλόκου της Κοκκινιάς» ανέρχονται σε 315. Η αυλαία της αιματηρής ημέρας έπεσε με μια μαρτυρική πομπή περίπου 8.000 ομήρων προς το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Εκεί έγινε νέα διαλογή και περίπου 1.800 από αυτούς μεταφέρθηκαν σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Μανχάϊμ, Νταχάου, Μπούνχεβαλντ, Μπίπλις, Άουσβιτς και αλλού. Αρκετοί από αυτούς εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες.