Στράγγιξαν οι πηγές…

– Τρείς Σύνδεσμοι Ύδρευσης διαχειρίζονται την δεξαμενή του Αγίου Γεωργίου

– Διαρροές στον πυθμένα της υδρομάστευσης ευθύνονται για τη λειψυδρία

– Κινήσεις από την ΔΕΥΑ και τον Δήμο Αρταίων

Με την αυξανόμενη ξηρασία στον Ευρωπαϊκό Νότο που θα οδηγήσει σε ολοένα μεγαλύτερη έλλειψη νερού τρείς νομοί, της Άρτας της Πρέβεζας και της Λευκάδας που υδροδοτούνται από τις πηγές Αγίου Γεωργίου, πήραν ένα πρώτο μήνυμα, εδώ και λίγες ημέρες, που θα οδηγήσει η αλόγιστη χρήση νερού από τους πολίτες, αλλά και η χωρίς συντονισμό διαχείριση των αποθεμάτων, αφού τις πηγές Αγίου Γεωργίου διαχειρίζονται τρείς Σύνδεσμοι Ύδρευσης: η ΔΕΥΑ Πρέβεζας και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ κ.λ.π., η ΔΕΥΑ Άρτας και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΡΤΑΣ καθώς και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ και ΑΙΤ/ΝΙΑΣ.

Το πρόβλημα με τη μείωση της ποσότητας του νερού στην πηγή Αγίου Γεωργίου, που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει την υδροδότηση στους νομούς που προαναφέρουμε, επισημάνθηκε μετά από επιτόπιους ελέγχους της τεχνικής υπηρεσίας του Συνδέσμου Ύδρευσης ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ κ.λ.π., στην υδρομάστευση-δεξαμενή των πηγών.
Εκεί διαπιστώθηκε πως υπάρχουν εμφανείς διαρροές στον πυθμένα της υδρομάστευσης των πηγών και λίγο πριν τον 15Αυγουστο, ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες των άλλων δύο Συνδέσμων Ύδρευσης πως μπορεί να υπάρξει «μη προγραμματισμένη έλλειψη νερού», δηλαδή διακοπές στην υδροδότηση κάποιων περιοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του νερού των πηγών, μπορεί να είναι και στο 80% της συνήθους υδροδότησης, ενώ αυτή την περίοδο οι ανάγκες για νερό είναι κατακόρυφα αυξημένες έτσι κι αλλιώς, λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών, τουριστών, ετεροδημοτών, που με τις φετινές υπερβολικές ζέστες, κάνουν το ζήτημα ελάχιστα εύκολο στη διαχείριση του.
Πρόσφατη μελέτη, σημειώνει πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι δύο χώρες που -με μια άνοδο της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς- προβλέπεται να έχουν την μεγαλύτερη πίεση στη διαθεσιμότητα του νερού, καθώς προβλέπεται μια αύξηση περίπου κατά 100% στην αναλογία ζήτησης νερού προς διαθεσιμότητά του (water demand-availability ratio-WEI), δηλαδή θα έχουν την μεγαλύτερη ανισορροπία ζήτησης-προσφοράς νερού στην Ευρώπη.
Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, αν η ζήτηση νερού παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και χωρίς σημαντικές προσπάθειες για εξοικονόμηση νερού, η άνοδος της θερμοκρασίας και η μείωση των βροχοπτώσεων λόγω κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο θα προκαλέσει ακραίες αυξήσεις στη λειψυδρία.

Κινήσεις από ΔΕΥΑ
Να σημειωθεί πως όπως επισημαίνει στην επιστολή της προς τους άλλους δύο Συνδέσμους Ύδρευσης, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ κ.λ.π. πραγματοποιούνται συνεχόμενοι εξαερισμοί του δικτύου, από τον μήνα Μάιο μέχρι και τον μήνα Σεπτέμβριο, αλλά η μειωμένη παροχή της πηγής δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη κατανάλωση που υπάρχει αυτή την περίοδο.
Να σημειωθεί επίσης πως δεν διαπιστώθηκαν βλάβες ή διαρροές νερού στο δίκτυο του Συνδέσμου που ανήκει στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ, της οποίας πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ενώ μεγάλη ετοιμότητα, έδειξαν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑ του Δήμου Αρταίων και του Συνδέσμου Ύδρευσης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έλλειψης νερού που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες κοινότητες της περιοχής.
Μάλιστα η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑ, προχώρησαν άμεσα στην επαναλειτουργία της γεώτρησης Μύτικα-Απόμερου και Χανόπουλου, ενώ ετοιμάζεται και η επαναλειτουργία της γεώτρησης των Κεραματών.

Βραχυχρόνιες λύσεις
Σε ότι αφορά τις λύσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, αυτές κινούνται στα εξής πεδία:
-Σωστή διαχείριση και επικοινωνία μεταξύ των Υπηρεσιών Ύδρευσης των τριών νομών.
-οι πολίτες να μην κάνουν σπάταλη και αλόγιστη χρήση του πόσιμου ύδατος.
-να αντιμετωπιστούν άμεσα και δυναμικά φαινόμενα νεροκλοπής που έχουν εντοπισθεί.
-να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου δικτύου από τον Άγιο Γεώργιο, που ήδη καθυστερεί σχεδόν 10 χρόνια, ενώ από την άλλη οι πολιτικοί παράγοντες κινούνται για την άνοδο του τουριστικού ρεύματος στις περιοχές.

Μακροχρόνια μέτρα
Εδώ και καιρό γίνεται λόγος για την υδροδότηση του μεγάλου Δήμου Αρταίων, που πλέον καλύπτει το μισό νομό Άρτας αλλά και του Δήμου Νικολάου Σκουφά, από τη Λίμνη Πουρναρίου.
Για το ζήτημα αυτό που όλο συζητείται και όλο μένει στα χαρτιά, υπάρχει μελέτη που δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω της αντίδρασης που υπήρχε από την παλιά κρατική ΔΕΗ, προ δεκαετίας και πλέον.
Θα πρέπει να επικαιροποιηθούν όλες οι μελέτες και οι μετρήσεις για την υδροδότηση από τη Λίμνη Πουρναρίου, αλλά να υπολογισθούν και τα κοστολόγια, αφού γνώστες του θέματος λένε πως θα είναι υψηλά. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα εργοστάσιο-διυλιστήριο νερού, που θα καθαρίζει πλήρως το νερό της Λίμνης, πριν το διοχετεύσει στην κατανάλωση. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει και κατακόρυφη αύξηση των τελών ύδρευσης, αφού το νερό από τη Λίμνη, δεν θα είναι απλώς ένα φυσικό προϊόν, έστω και χλωριωμένο, αλλά ένα προϊόν επεξεργασίας.

Να σημειωθεί πως πρόσφατη μελέτη, προβλέπει για την Ελλάδα -σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς- μια ετήσια μείωση της τάξης του 2% στην εισροή υδάτων στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Αν όμως η άνοδος της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη, έως το τέλος του αιώνα η μείωση στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια μπορεί να φθάσει το 10%.
Μια άλλη λύση, που είναι στο τραπέζι, εφόσον η μειωμένη παροχή της πηγής Αγίου Γεωργίου συνεχισθεί, είναι οι γεωτρήσεις με προγραμματισμό, δηλαδή ανά ομάδες χωριών, που θα διαχειρίζονται το νερό για τους κατοίκους των περιοχών τους.