ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

«Ο Καραγκιόζης ειδικός ερωτογιατρός»

Το Θέατρο Σκιών αποτελεί ένα ιδιαίτερο Ελληνικό στοιχείο της πολιτιστικής παράδοσης του λαού μας, αποτελώντας θύμηση για τους παλαιότερους και κληρονομιά για όσες γενιές θα έρθουν…!
Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Παρασκευής Άρτας σε Συνεργασία με τον Σύλλογο Καραγκιόζη του ΗΠΕΙΡΩΤΗ στις 19 Ιουνίου 2023 και ώρα 20:30 στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Παρασκευής Δ. Νικολάου Σκουφά διοργανώνει μια Παραδοσιακή Παράσταση Καραγκιόζη για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους… όπου με επίδειξη φιγούρων από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιάβα κ.α. θα αναλυθεί η ιστορία, η πορεία και η συνέχεια του Ελληνικού Καραγκιόζη.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, που υπογράφουν η Πρόεδρος Παρασκευή Γιάννη και η Γραμματέας Αλεξάνδρα Καραβασίλη, στο τέλος της Παράστασης τα παιδιά και οι μεγάλοι θα μπορούν να παίξουν με τις φιγούρες του ΗΠΕΙΡΩΤΗ, να ρωτήσουν και να αισθανθούν την τέχνη του Θεάτρου Σκιών με την είσοδο τους στα σκηνικά του μπερντέ γνωρίζοντας τα μυστικά της Τέχνης αυτής…!
Πρόκειται για μια μοναδική Εκδήλωση που όχι μόνο θα διασκεδάσει αλλά και θα διδάξει και θα μεταλαμπαδεύσει τον Ελληνικό Καραγκιόζη στο κοινό μας που πιστεύουμε ότι αξίζει και πρέπει να κατακλίσει τον χώρο της Εκδήλωσης μας.
Τίτλος της Παράστασης… “ο Καραγκιόζης ειδικός ερωτογιατρός…”
Στα χρόνια της παλιάς Ελλάδας… οι γιατροί ήταν σπάνιοι… έτσι στέκεται πολύ δύσκολο για την κόρη του Πασά την Φατιμέ Χανούμ να βρεθεί γιατρός να θεραπεύσει την ασθένεια της που όχι μόνο δείχνει ανίατη… αλλά και άγνωστη για τον ιατρικό κόσμο… αφού από όλη την Ελλάδα έχουν περάσει γιατροί και γιατροί που απεδείχθησαν ανήμποροι να φέρουν την ίαση!
Όμως χάρη στον Καραγκιόζη η κόρη του Πασά θα γίνει περδίκι!

Πώς;
Μέσα από μια εξαιρετική πλοκή… γεμάτη αστεία και συνάμα διδακτικά ευτράπελα… που θα καταφέρουν να μας μεταδώσουν τόσο γέλιο ώστε να ξεχάσουμε την καθημερινότητα και τις σκοτούρες μας… ξανακάνοντας μας όλους… έστω για λίγο… παιδιά…!
Η συνέχεια… με Θεραπείες Γέλιου… στο Μπερντέ του ΗΠΕΙΡΩΤΗ…!
Σας περιμένουμε όλους!!!

Λίγα λόγια για το Θέατρο Σκιών
Το θέατρο σκιών είναι ένα πολύ παλιό είδος παράστασης όπου οι ερμηνευτές χρησιμοποιούν τις σκιές για να πουν ιστορίες, με τη χρήση ειδικών ζωγραφισμένων εικόνων, τις φιγούρες, σε διαφανές υλικό όπως χαρτί ή δέρμα. Οι φιγούρες μετακινούνται μπροστά από μια λευκή οθόνη(μπερντές) που φωτίζεται από πίσω, ώστε να διακρίνονται καθαρά τα σχήματα και τα χρώματα των εικόνων. Για να μετακινηθούν οι φιγούρες, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία για να κινούνται και να ελέγχονται ευκολότερα, ενώ τους προσδίδει και μια αίσθηση ζωντάνιας.
Ο Καραγκιόζης στον Ελλαδικό χώρο αντιπροσωπεύει τον φτωχό, ταλαιπωρημένο αλλά κατεργάρη και πονηρού Έλληνα κατά την Τουρκοκρατία. Έμενε σ’ ένα μικρό σπίτι, την παράγκα, με την οικογένεια και τους φίλους του απέναντι από το σεράι του Βεζίρη και ήταν πάντα ξυπόλητος. Ο Καραγκιόζης ήταν ήρωας για τους ανθρώπους γιατί αντιπροσώπευε πόσο δύσκολο ήταν να είσαι φτωχός σε μια εποχή που η χώρα τους είχε χάσει την ελευθερία της. Τα έργα του Θεάτρου Σκιών είναι σατιρικά και κάνουν τον κόσμο να γελάει. Μιλούν για πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, εμπνέονται από την επικαιρότητα και τα τρέχοντα ζητήματα της κάθε εποχής, περνώντας στο κοινό μηνύματα με μοναδικό τρόπο.