ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ «Ο ΞΕΝΙΟΣ»

Αιτήματα προς την κυβέρνηση και τους Δήμους της Άρτας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας (ΣΕΔΑ) «Ο ΞΕΝΙΟΣ», σε χθεσινή εξ αποστάσεως συνεδρίασή του, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, για την μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου και τα προβλήματα, που έχουν ανακύψει από τα περιοριστικά μέτρα, απέστειλε δύο επιστολές.
Η πρώτη απευθύνεται στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και αποτελεί κοινή επιστολή όλων των Συλλόγων ιδιοκτητών καταστημάτων Εστίασης της χώρας.

Οι Σύλλογοι- Σωματεία του κλάδου ζητούν την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης μεταξύ των εκπροσώπων τους και του πρωθυπουργού, με στόχο να αναπτυχθούν τα τεράστια προβλήματα, που έχουν ανακύψει από τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της πανδημίας και να προταθούν λύσεις αντιμετώπισής τους. Μάλιστα χαρακτηρίζουν την ανάγκη πραγματοποίησή της επιτακτική και ταυτόχρονα κάνουν λόγο για διαχρονική στοχοποίηση του κλάδου της εστίασης.
Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και έχει ως εξής:
«Τα περιοριστικά μέτρα και κυρίως η πλήρης απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης – διασκέδασης, που ελήφθησαν λόγω της πανδημίας- και καλώς γιατί η Δημόσια Υγεία αποτελεί ύψιστο αγαθό- , προκάλεσαν σειρά οικονομικών προβλημάτων, καθώς τα έξοδα όλων των επιχειρήσεων συνέχισαν να υφίστανται, ενώ τα έσοδα ήταν μηδενικά.

Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις η επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πελατών, τα οποία προκαλούν επιπρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις μας.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε και να καταστούν οι επιχειρήσεις μας εκ νέου βιώσιμες, διεκδικούμε τη λήψη σειράς μέτρων τόσο από το Δήμο Αρταίων, όσο και από τους περιφερειακούς δήμους του νομού.

Ειδικότερα, ζητούμε για όσο διάστημα ισχύει η καραντίνα:
1. Απαλλαγή των επιχειρήσεων εστίασης- διασκέδασης από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας του Δήμου.
2. Απαλλαγή από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων (χρήση πλατειών, πεζοδρόμων, πεζοδρομίων).
3. Πάγια μείωση της χρέωσης των δημοτικών τελών από το 1.50 στο 1.20 ευρώ.
4. Απαλλαγή από τα ενοίκια στους χώρους που μισθώνει ο Δήμος (σχολεία, γήπεδα, κοιμητήρια, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).
5. Πάγωμα πληρωμής των παγίων οφειλών έως 30 Ιουνίου και αποπληρωμή σε δόσεις μετά το τέλος των ρυθμίσεων.

Επιπροσθέτως, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την μεταβατική περίοδο, μέχρι την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων:
-Επέκταση του εξωτερικού χώρου ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, πέραν των γραμμών, που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, με χωρίς να περιορίζεται η διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών κλπ.
-Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. μέχρι τέλος του έτους, χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων».