Συνάντησης εργασίας για το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο, στην Άρτα

Βολές για απόντες από Τσιρογιάννη

«Κάποιοι θέλουν να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» είπε ο Δήμαρχος

Όλγα Γεροβασίλη: Η διεκδίκηση οφείλει να είναι ισχυρή και μαζική

Χρήστος Γκόκας: Το Αγροδιατροφικό πεδίο κοινής δράσης και όχι θέμα τριβής μεταξύ μας

Απάντηση Γιώργου Στύλιου: Ετοιμάζουμε κάτι καλύτερο για την Άρτα

Εν αναμονή των αποφάσεων της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα, ο Δήμος Αρταίων και το Επιμελητήριο Άρτας συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 22 Αυγούστου το πρωί, ειδική συνάντηση εργασίας για το θέμα.

Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς για την πορεία της διεκδίκησης και να σχηματιστεί ένα «μέτωπο συμφωνίας και ευαισθητοποίησης», απ’ όλους όσους θεωρούν ότι το Πάρκο θα συνδράμει στην τοπική ανάπτυξη της Άρτας και του Νομού ευρύτερα.
Όπως σημειώνεται, σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων, η νέα αυτή συνάντηση έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών που είχε λάβει ο Δήμος Αρταίων για το θέμα, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (συνεδριάσεις 6, 27 Ιουλίου και 3 Αυγούστου) και επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία και φορείς.

Στην προχθεσινή συνάντηση, ο Δήμαρχος Αρταίων αφού ευχαρίστησε όσους τίμησαν την πρόσκληση και παρευρέθηκαν, επανέλαβε την πάγια θέση του για την άμεση λειτουργία του Πάρκου, τονίζοντας ότι «εμείς ως Δήμος έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έχουμε κινητοποιηθεί, έχουμε προσκαλέσει όλους τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής – από την Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι τους Βουλευτές του Νομού – να κινητοποιηθούν και εκείνοι και να πάρουν θέση, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι στα μεγάλα θέματα του τόπου μας δεν περισσεύει κανείς».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ξεκαθάρισε «πως δεν μπορεί να είναι κάποιοι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου στην περίπτωση που η πρόταση για το Αγροδιατροφικό Πάρκο ναυαγήσει. Η αποστροφή αυτή εξάλλου του Δημάρχου, απαντά στην πρόσφατη δήλωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τρ. Αλμπάνη, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι υπάρχει σαφής αλληλοεπικάλυψη μεταξύ του Αγροδιατροφικού Πάρκου του Πανεπιστημίου της Άρτας και του Κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου και ως εκ τούτου απαιτείται πολιτική βούληση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες.

«Εμείς αυτή την πολιτική βούληση την έχουμε και την αποδεικνύουμε, αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας να χειριστούμε το θέμα της αλληλοεπικάλυψης του αντικειμένου του Αγροδιατροφικού Πάρκου», ενώ για άλλη μια φορά επανάλαβε την διαθεσιμότητα του Δήμου να συνδράμει σε όσες κινήσεις θα υποβοηθήσουν το εγχείρημά αυτό.
Τέλος, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ομόφωνα στην αναγκαιότητα της λειτουργίας του Αγροδιατροφικού Πάρκου στην Άρτα, καθώς και αντιπροσωπεία να παραστεί στην συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όλγα Γεροβασίλη 
Η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας, που διοργάνωσαν ο Δήμος Αρταίων και το Επιμελητήριο Άρτας, το πρωί του Σαββάτου 22 Αυγούστου 2020.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων αλλά και οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 8 του Ν. 4559/2018, που, σε συνδυασμό με την Γεωπονική Σχολή, η οποία ιδρύθηκε με τον ίδιο νόμο που έφερε στη Βουλή και ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική παραγωγή και την τοπική οικονομία, ενσωματώνοντας καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα στον τομέα της αγροδιατροφής και διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την τοπική κοινωνία.

Η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε στην τοποθέτησή της ότι το παραγωγικό μοντέλο, που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αναγνώριση, η ανάδειξη και η έμπρακτη υποστήριξη των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής ώστε να υπάρξει βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Γι’ αυτό, τόνισε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, με την αυτονόητη ταυτόχρονη δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου, δεν ήταν ικανοποίηση ενός συντεχνιακού ή μικροκομματικού αιτήματος, αλλά η πραγματοποίηση της δίκαιης διεκδίκησης πολλών δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Υπήρξε η πολιτική βούληση, η οποία εκφράστηκε με τη νομοθέτηση και την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής.
Ωστόσο, σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, όπως φάνηκε στη ψηφοφορία στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία είχε αντίθετη άποψη. Ήταν απέναντι σε αυτή την ιδιαίτερη θετική εξέλιξη για την Άρτα, την καταψήφισε και συνεχίζει να την πολεμά, αδιαφορώντας και για την ύπαρξη του νόμου και για την τοπική κοινωνία.

Γι’ αυτό, υπενθύμισε η βουλευτής Άρτας, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, η υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως ανέστειλε τη λειτουργία του ενός από τα δύο τμήματα της Γεωπονικής Σχολής, του τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής.
Και γι’ αυτό λείπει ο τοπικός βουλευτής της Ν.Δ. από τη σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη.
Σήμερα, είμαστε ξανά μπροστά στην αναγκαιότητα να διεκδικηθούν τα αυτονόητα, επεσήμανε η βουλευτής Άρτας, συμπληρώνοντας ότι από την πλευρά της υπήρξε κοινοβουλευτική παρέμβαση, η οποία, όμως, δεν βρήκε καμία ανταπόκριση.
Η διεκδίκηση οφείλει να είναι ισχυρή και μαζική. Η πολιτική βούληση της τωρινής κυβέρνησης έχει διατυπωθεί, μένει να δούμε εάν μπορεί να επηρεαστεί η αλλαγή της στάσης της, κατέληξε η Όλγα Γεροβασίλη.

Χρήστος Γκόκας
Στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αρταίων και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας, για τα προβλήματα που αφορούν στη δημιουργία και λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου παραβρέθηκε ο Βουλευτής Άρτας κ. Χρήστος Γκόκας όπου και τοποθετήθηκε αναλυτικά για το θέμα αυτό.
Μετά τη συνάντηση αυτή ο κ. Γκόκας έκανε τη παρακάτω δήλωση: «Το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Άρτα, που ιδρύθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως ΤΕΙ Ηπείρου και σήμερα λειτουργεί ως Πανεπιστήμιο, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
Η σημασία του για την περιοχή μας, τη σύνδεση της έρευνας με την τοπική ανάπτυξη, ιδιαίτερα με τις παραγωγικές δραστηριότητες της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι καθοριστική και αναμφισβήτητη.

Πριν δύο χρόνια τα Τμήματα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής αναβαθμίστηκαν σε Γεωπονική Σχολή, χρόνιο αίτημα για την περιοχή μας, γεγονός θετικό κατ’ αρχήν, αλλά και με δεδομένη την έλλειψη της αντίστοιχης προετοιμασίας και οργάνωσης σε προσωπικό, σε υποδομές, τεχνολογία και χρηματοδότηση.
Επίσης, προβλέφθηκε παράλληλα η δημιουργία Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου, όπως και το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Δομές που μπορούν να στηρίξουν τη Γεωπονική Σχολή, αλλά και να αναπτυχθούν ταχύτερα και ολοκληρωμένα λόγω της σύνδεσής τους με αυτή τη Σχολή.
Η πρόταση και η συζήτηση για το Αγροδιατροφικό Πάρκο άρχισε την περίοδο 2011-2014. Στόχος είναι η λειτουργία όλων αυτών των δομών έρευνας και εκπαίδευσης, να δίνει προοπτική και απόφοιτους με τα απαραίτητα προσόντα για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ώστε να γίνει ελκυστική για τους υποψήφιους φοιτητές η Γεωπονική Σχολή Άρτας.

Σήμερα, δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία, καμία εξέλιξη, και έχουμε μείνει μόνο στην εξαγγελία του Αγροδιατροφικού Πάρκου, ενώ το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής είναι σε αναστολή, αντί να προετοιμάζεται η λειτουργία του.
Δυστυχώς, αυτά είναι τα αποτελέσματα της πρόχειρης θεσμοθέτησης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της τη σημερινή Κυβέρνηση της Ν.Δ. και δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την εγκατάλειψη, την αναστολή, τις καθυστερήσεις, την αδράνεια και τη στασιμότητα για τη δημιουργία και λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου και των άλλων εγκαταστάσεων. Απαιτούνται υποδομές, προσωπικό, χρηματοδότηση και το απαιτούμενο περιεχόμενο έρευνας και εκπαίδευσης, για τη Γεωπονική Σχολή, το Αγροδιατροφικό Πάρκο, το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Για καινοτόμες δράσεις και αναπτυξιακές δραστηριότητες για ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, δημιουργώντας τις κατάλληλες οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις. Επίσης θέλω να σημειώσω ότι ποτέ η κα Υπουργός δεν απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις μου στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Από την πλευρά μας όλοι οι φορείς της Περιφέρειάς μας θα πρέπει με διάλογο και συνεργασία να στηρίξουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποίηση αυτού του έργου.
Το Αγροδιατροφικό Πάρκο πρέπει να αποτελέσει πεδίο κοινής δράσης και όχι θέμα τριβής μεταξύ μας. Με το Πανεπιστήμιο, τους αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς, επαγγελματικούς και τους υπόλοιπους φορείς, να υπηρετούν, όπως οφείλουν, κοινούς στόχους για την πρόοδο του τόπου μας.»

Παρουσίες
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, Γιώργος Ζάψας, ο Αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Νίκος Τζουμάκας, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ν. Άρτας, Βαγγέλης Χρηστάκης, η οργανωτική γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, Μαρία Γκουβά, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Αλιφτήρας, ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής, Γιώργος Μαγκλάρας, ο πρόεδρος του συλλόγου «Αγκαλιά», Αλέκος Γεωργοδήμος, ο πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «ο Σκουφάς», Νίκος Μπανταλούκας, το μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «ο Μακρυγιάννης», Ιουλία Καραπέτση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Άρτας, Αλέξανδρος Παναγής, ο π. βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας – Παιδείας – Αθλητισμού – Πολιτισμού, Σωτήρης Χρηστούλης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Κώστας Ζέρβας και επιχειρηματίες της περιοχής.

Απάντηση του Βουλευτή Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Στύλιου
Ετοιμάζουμε κάτι καλύτερο για την Άρτα
Στις βολές του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, πως είναι απών από σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Άρτα, όπως το Αγροδιατροφικό Πάρκο, αλλά και τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, υποβαθμίζει τα Πανεπιστημιακά τμήματα της Άρτας, απάντησε ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος. Να υπενθυμίσουμε πως ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, απουσίαζε από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων για το Αγροδιατροφικό Πάρκο, απουσίαζε και από τη συνάντηση στο Επιμελητήριο Άρτας, ενώ η στάση του απέναντι στην Ανωτατοποίηση των Τμημάτων της Άρτας, ήταν αρνητική.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Στύλιος αναφέρει: Με αφορμή τη συζήτηση για τη δημιουργία Αγροδιατροφικού Πάρκου στην Άρτα και δηλώσεις της Βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού κας. Γεροβασίλη καλό είναι να γίνουν γνωστά τα εξής:
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την δημιουργία νέων τμημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ήταν ξεκάθαρη προεκλογικά και έγινε αποδεκτή από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2019. Πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα δεν φτιάχνονται, χωρίς μελέτες, χωρίς χρήματα, σε μία νύχτα με βουλευτικές τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας προσβάλει την κοινή λογική και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα έχω τοποθετηθεί με δήλωσή μου στις 11/11/2019 και από τότε έχω μιλήσει πολλές φορές σε δημόσιες παρουσίες μου.
Σχετικά με το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο στην Άρτα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η κα. Γεροβασίλη είχαν στη διάθεσή τους ενάμισι χρόνο, από την ψήφιση του νόμου για την ίδρυσή του και μέχρι της περσινές εκλογές (Ιούλιος 2019), προκειμένου να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του καθώς και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την λειτουργία του. Επιπλέον θα μπορούσαν να δρομολογήσουν και να διευθετήσουν τη διαδικασία κατασκευής των εγκαταστάσεων και την πρόσληψη του απαραίτητου ερευνητικού προσωπικού.

Συνεχίζοντας την πάγια τακτική τους έμειναν στα λόγια και από έργο μηδέν. Το 2020 δεν είναι 2014. Τα προβλήματα δεν λύνονται με «ένα νόμο και ένα άρθρο». Ούτε με μεγάλα λόγια και κούφιες υποσχέσεις.
Η πόλη της Άρτας διαθέτει και υποδομές και εκπαιδευτική εμπειρία δεκαετιών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, ο πρωτογενής τομέας είναι κομβικής σημασίας για την οικονομία της καθώς και για την οικονομία ολόκληρης της Ηπείρου.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αναλώνεται σε επικοινωνιακά τρικ αλλά αναζητεί και δίνει λύσεις. Είναι προσωπική μου δέσμευση και υπόσχεση η στήριξη και η αναβάθμιση των τμημάτων της Άρτας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόσφατα εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για την πρόσληψη εννέα (9) μόνιμων καθηγητών. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και για ακόμη περισσότερες προσλήψεις. Στα παιδιά μας αξίζει να φοιτούν σε Σχολές που θα τους εξασφαλίσουν ουσιαστικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Θέλουμε στην πόλη μας να προσελκύσουμε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών. Ετοιμάζουμε κάτι καλύτερο για την Άρτα. Στην Άρτα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.