Σχολικές καθαρίστριες: προσλήψεις χωρίς προσόντα και με πριμ εμπειρίας

Η κατανομή των θέσεων στους Δήμους της Άρτας

Υπεγράφη η απόφαση για το προσωπικό προς πρόσληψη στους Δήμους για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας στα σχολεία με τον αριθμό των υπαλλήλων είναι ίδιος με πέρυσι (5.000 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και 4.474 μερικής), αλλά οι ώρες που καλύπτονται είναι ενισχυμένες.
Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, στην οποία προβλέπεται o αριθμός προσωπικού προς πρόσληψη στους Δήμους της χώρας για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, με την απόφαση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το θέμα της καθαριότητας των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διότι ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερος από το περυσινό του ισοδύναμο.
Παράλληλα επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα των εργαζομένων στα σχολεία, οι οποίοι δεν είχαν τα πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ενώ με την ΠΥΣ που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, λαμβάνονται υπόψη μια σειρά κοινωνικών κριτηρίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.), πριμοδοτούνται τα έτη εμπειρίας ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες πολλών ετών στον τομέα της καθαριότητας.

Χωρίς απολυτήριο
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος υπήρξε τροποποίηση των τυπικών προσόντων και συγκεκριμένα του άρθρου 3 σύμφωνα με το οποία απαιτούνταν (σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001) «απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου), ή ισοδύναμος απολυτήριος τίτλος κατώτερης τεχνικής σχολής του Ν.Δ. 580/1970», τον οποίο πολλές καθαρίστριες δεν είχαν.
Στη νέα προκήρυξη κάτι τέτοιο πλέον δεν ζητείται, καθώς όπως τονίζεται «για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού, δεν απαιτείται το τυπικό προσόν της κατοχής απολυτηρίου τίτλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης».

Η διαδικασία της πρόσληψης
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διενεργείται μέσω των οικείων Δήμων, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, βάσει αιτήματος που υποβάλλεται από τον οικείο Δήμο.
Αρχικά καθορίζονται οι θέσεις ή/και ανθρωποώρες ανά Δήμο, αφού ληφθεί υπόψη το προσωπικό που απασχολήθηκε κατά το προηγούμενο διδακτικό έτος, υπό οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή έργου και οι ώρες απασχόλησης του προσωπικού αυτού.
Το προσωπικό προσλαμβάνεται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος και ωραρίου ανάλογου με τις ανάγκες του κάθε φορέα.

Για τονομό Άρτας, οι θέσεις είναι οι εξής:
-ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ πλήρους απασχόλησης 1, μερικής απασχόλησης 59,συνολικός αριθμός 60.
-ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ πλήρους απασχόλησης 1, μερικής απασχόλησης 8, συνολικός αριθμός 9.
-ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ πλήρους απασχόλησης 0, μερικής απασχόλησης 9, συνολικός αριθμός 9.
-ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ πλήρους απασχόλησης 3, μερικής απασχόλησης 8, συνολικός αριθμός 11.

Δήμος Ιωαννιτών
Προτεραιότητα αποτελεί για το Δήμο Ιωαννιτών το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ προχωρά με απόφαση Δημάρχου στην άμεση πρόσληψη 108 ατόμων για την καθαριότητα σχολικών μονάδων στο Δήμο Ιωαννιτών για το διδακτικό έτος 2020 – 2021, εκ των οποίων 87 πλήρους απασχόλησης και 21 μερικής.
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το πλήρες κείμενο της Ανακοίνωσης μαζί με την ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ και το σχετικό ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών www.ioannina.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν μόνο την ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ και να την υποβάλουν ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση: sxo@ioannina.gr χωρίς δικαιολογητικά.
Η αίτηση συμμετοχής, πρέπει απαραιτήτως να εμφανίζεται υπογε-γραμμένη, με φυσική υπογραφή. Ανυπόγραφες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές.
Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις, συνιστάται στους υποψηφίους πρώτα να διαβάσουν προσεκτικά το κείμενο των Οδηγιών και το Παράρτημα Ανακοίνωσης.
Σημειώνεται ότι ως βαθμολογούμενη εμπειρία λαμβάνεται υπόψη η απασχόληση σε αντίστοιχη θέση του Δήμου Ιωαννιτών που έχει διανυθεί με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου μέσω των σχολικών επιτροπών για όσο διάστημα παρείχαν υπηρεσία, ανεξαρτήτως του χρόνου κτήσης του τίτλου σπουδών.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 26 Αυγούστου 2020.