
Συνάντηση Μπατιστάτου με Γερουλάνο
Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια Άννα Κ. Μπατιστάτου υποδέχθηκε στο γραφείο της τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Παύλο Γερουλάνο, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας για θέματα που αφορούν στη λειτουργία και την αναπτυξιακή πορεία των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Πρύτανης ανέπτυξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και υπογράμμισε την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν στα Πανεπιστήμια να λειτουργούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ευελιξία και ταχύτητα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στρατηγική διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία υλοποιείται μέσα από τη συμμετοχή του στη Συμμαχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ARTEMIS, μέσω του προγράμματος Erasmus+ καθώς και μέσω διεθνών δικτύων ακαδημαϊκής και ερευνητικής συνεργασίας.
Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος για την ανάπτυξη συνεργασιών με Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς του εξωτερικού καθώς και για την προσέλκυση φοιτητών/τριών, ερευνητών/τριών και ακαδημαϊκού προσωπικού από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η Πρύτανης παρουσίασε τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διδασκαλίας, της έρευνας, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της διεθνούς παρουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Παράλληλα, συζητήθηκε η σημασία της διασφάλισης και ενίσχυσης του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, ως βασικής προϋπόθεσης για την απρόσκοπτη άσκηση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού τους έργου και για την αποτελεσματική ανταπόκρισή τους στις σύγχρονες κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του διαρκούς διαλόγου μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Πολιτείας για την περαιτέρω ενδυνάμωση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
Διακρίσεις για τον Σύλλογο Δρομέων Ιωαννίνων

Ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε για τον Σύλλογο Δρομέων Ιωαννίνων, με τα μέλη του να ξεχωρίζουν τόσο στο Beyond Kerkini Running Experience όσο και στον 8ο Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου Άρτας.
Στη μαγευτική Λίμνη Κερκίνη, ο Αλέξανδρος Κρανάς πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στα 10 χιλιόμετρα, κατακτώντας την πρώτη θέση του αγώνα με χρόνο 38:12. Στην απόσταση των 21 χιλιομέτρων, η Φωτεινή Κόντου συνέχισε τις σπουδαίες εμφανίσεις της, τερματίζοντας σε 1:59:35, επίδοση που της χάρισε την 1η θέση στην ηλικιακή κατηγορία W50+ και την 8η θέση στη γενική κατάταξη γυναικών.
Παράλληλα, στην Άρτα, τα μέλη του συλλόγου πρωταγωνίστησαν στις κορυφαίες θέσεις των αγώνων. Στα 10 χιλιόμετρα, ο Φώντας Τσίτσος κατέκτησε την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, ενώ ο Σταύρος Σταμούλης ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
Ο Μιχάλης Τσεντερής ήταν πρώτος στην κατηγορία Μ30-49 και η Άσπα Γκόγκου κατέκτησε την τρίτη θέση της γενικής κατάταξης γυναικών.
Στα 5 χιλιόμετρα, ο Γιώργος Παντούλας και η Μαρία Ρίνη κατέλαβαν την 3η θέση της γενικής κατάταξης ανδρών και γυναικών αντίστοιχα, ενώ ο Ηλίας Νάτσιας αναδείχθηκε πρώτος στην κατηγορία Μ60+ και ο Θεόδωρος Παπαγιάννης τρίτος στην ίδια κατηγορία. Ο Άγγελος Παντούλας κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία Μ<20, ενώ στον παιδικό αγώνα αναδείχθηκε νικητής της γενικής κατάταξης.
O Θωμάς Μπέγκας στο 5ο Cantina Academy

Στο 5ο Cantina Academy, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα με κεντρικό θέμα «Ήπειρος: Οι ρίζες και το μέλλον της αυθεντικότητας», συμμετείχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, λαμβάνοντας μέρος στο πάνελ με τίτλο «Το στοίχημα της Ηπείρου: η δημιουργία μιας ολιστικής ταξιδιωτικής εμπειρίας».
Στο πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν επίσης η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα και ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος με συντονιστή τον Chief Product Officer του Πρώτου Θέματος Φώτη Τσιμέλα, τέθηκαν στο επίκεντρο οι προοπτικές της Ηπείρου ως ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού, η σύνδεση της παραγωγής με τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον, καθώς και η ανάγκη διαμόρφωσης ενός κοινού σχεδίου για την επόμενη ημέρα.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων υπογράμμισε ότι η Ήπειρος διαθέτει βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φιλοξενίας, η οποία σήμερα συνοδεύεται πλέον από μια πιο οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης και έναν κοινό προσανατολισμό για το μέλλον.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ανέδειξε ως βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου τη φιλοξενία και τη σεμνότητα των ανθρώπων της, στοιχεία που, όπως τόνισε, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί ένα αυθεντικό και βιώσιμο τουριστικό μοντέλο.
«Ο Ηπειρώτης έχει στο αίμα του τη φιλοξενία και έχει στο αίμα του τη σεμνότητα. Είναι ενστικτώδης η αίσθηση της φιλοξενίας και ταυτόχρονα μια φιλοξενία με σεμνότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκτιμώνται ιδιαίτερα από τον επισκέπτη και αποτελούν μέρος της ταυτότητάς μας», σημείωσε.
Πράσινο φως για προσλήψεις καθαριστριών

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την έγκριση πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας για τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας για το σχολικό έτος 2026-2027, δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν άμεσα στις σχετικές διαδικασίες ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν αναλάβει υπηρεσία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με αριθμό πρωτοκόλλου 33390/16-06-2026, εγκρίθηκε η πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους της χώρας.
Συνολικά εγκρίνονται 16.021 θέσεις προσωπικού καθαριότητας, με ανώτατο όριο 48.150,5 ωρών ημερήσιας απασχόλησης πανελλαδικά.
ΗΠΕΙΡΟΣ και SAVENCIA στην αγορά της Γαλλίας

Η ΗΠΕΙΡΟΣ, σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία SAVENCIA, έφεραν στη γαλλική αγορά μια φέτα Π.Ο.Π., με τη γεύση και τα χαρακτηριστικά της φέτας ΗΠΕΙΡΟΣ και το όνομα ISLOS, που κατέκτησε την 1η θέση στην απαιτητική κατηγορία της επώνυμης φέτας Π.Ο.Π. στη Γαλλία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αγοράς (Nielsen, Απρίλιος 2026), το πρώτο τετράμηνο του 2026 η φέτα Π.Ο.Π. ISLOS όχι μόνο διατήρησε την ηγετική της θέση στις επώνυμες φέτες, αλλά αύξησε σημαντικά το μερίδιο αγοράς της σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς της αυξήθηκε από 8,5 % σε 12,6% (σε αξία).
Η ανοδική αυτή πορεία επιβεβαιώνει τη δυναμική της αυθεντικής ελληνικής φέτας Π.Ο.Π. στις διεθνείς αγορές, καθώς και την επιτυχημένη συνεργασία της ΗΠΕΙΡΟΣ με την SAVENCIA, τον πέμπτο μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων παγκοσμίως, με παρουσία σε 120 χώρες.
Ο Κώστας Παντόπουλος, Διευθυντής Εξαγωγών της ΗΠΕΙΡΟΣ δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η πολυβραβευμένη φέτα Π.Ο.Π. της ΗΠΕΙΡΟΣ, ένα αυθεντικό ελληνικό προϊόν με βαθιές ρίζες στην παράδοση και την ελληνική κτηνοτροφία, καταγράφει μια τόσο σημαντική πορεία στη γαλλική αγορά.
Η επιτυχία αυτή, μέσα από τη στρατηγική συνεργασία μας με τον όμιλο SAVENCIA, επιβεβαιώνει τη σταθερή προσήλωσή μας στην κορυφαία ποιότητα και γεύση, και αναδεικνύει την απήχηση των ελληνικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στις αγορές του εξωτερικού.».
Ημερίδα ΚΕΔΕ για ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με θέμα «Οι Δήμοι στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης – Ψηφιακή διακυβέρνηση στην υπηρεσία των πολιτών», στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond 2026.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, κ. Θανάσης Μαμάκος. Λόγω της παρουσίας του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, στη Βουλή για τη συζήτηση του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, τον γραπτό χαιρετισμό του μετέφερε στους παρευρισκόμενους ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:
«Στρατηγικός μας στόχος δεν είναι απλώς η ψηφιοποίηση κάποιων υπηρεσιών, αλλά ο επανασχεδιασμός του τρόπου λειτουργίας, η ουσιαστική απλούστευση των διαδικασιών και οι βαθιές τομές στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με γνώμονα τη διαφάνεια, τη συμμετοχικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένας σύγχρονος δήμος δεν κρατά τα δεδομένα του κλειδωμένα σε συρτάρια.
Τα ανοίγει, με σεβασμό πάντα στα προσωπικά δεδομένα, και τα μετατρέπει σε εργαλείο διαφάνειας και ανάπτυξης. Όταν ο πολίτης μπορεί να δει πώς δαπανώνται τα χρήματά του, πού βρίσκεται ένα έργο και πόσο χρόνο απαιτεί μια διαδικασία, τότε η εμπιστοσύνη στους θεσμούς αναγεννιέται».
Απεργία στις Περιφέρειες στις 24 Ιουνίου

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της, προκηρύσσοντας 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026.
Οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες της χώρας καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών, τη μισθολογική στασιμότητα και την έλλειψη ουσιαστικής ανταπόκρισης στα αιτήματά τους, διεκδικώντας μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα, καλούν σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις δράσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις περιφερειακές αρχές ότι τα προβλήματα των εργαζομένων δεν μπορούν να παραμένουν άλλο στο περιθώριο.