Συνάντηση της Πρόεδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και του ΣΦΕΑ

Ο. Γεροβασίλη: Απολύτως αντισυνταγματική η απαγόρευση της συνάθροισης

«Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που αναφορικά με την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων, επεσήμανε ότι «για την κρίση της νομιμότητας της απόφασης αυτής αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί».

Μιλώντας μετά από τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25, καθώς και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), οι οποίοι της επέδωσαν ψήφισμα με αντικείμενο την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».
«Επισκεφθήκαμε σήμερα, ως συνυπογράφοντες ένα κείμενο που κυκλοφόρησε σήμερα, τον Πρόεδρο της Βουλής, το Μέγαρο Μαξίμου όπου είδαμε τον κ. Γεραπετρίτη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό το οποίο διατυπώσαμε σε όλους είναι ότι η πανδημία δεν μπορεί να γίνει πρόσχημα με αυταρχικές μεθόδους, με απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας να αίρεται άρθρο του Συντάγματος», δήλωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη μετά τη συνάντηση εκπροσώπων φορέων και κομμάτων με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η απαγόρευση της συνάθροισης άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη την επικράτεια για τέσσερις ημέρες είναι απολύτως αντισυνταγματική, πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατίας και βεβαίως δεν απαντά στα ζητήματα της πανδημίας» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη, η οποία διευκρίνισε και τα εξής: «Έχουμε δημοσιοποιήσει την άποψή μας, είμαστε αυτοί που τηρήσαμε, τηρούμε και συμβάλλουμε στο να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για όπου η ίδια δεν φροντίζει να τηρηθούν, όπως αυτά που αναφέρθηκαν, έχουμε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε πορεία, ούτε κινητοποιούμε σε πορεία όσο μας αφορά ως κόμμα, αλλά θα γίνει μια συμβολική εκδήλωση στο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, με την συμμετοχή 50 ανθρώπων, τηρουμένων βεβαίως των μέτρων όλων. Όμως δεν θα γίνει ευκαιρία να γυρίσει την ατζέντα η κυβέρνηση επειδή βρίσκεται στριμωγμένη στον τοίχο και σε δυσκολία και να θέσει άλλη μια φορά το ‘νόμος και τάξη’ ως θέαμα τεσσάρων ημερών προκειμένου να στρέψει άλλη μια φορά τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα. Όχι, αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αμέσως πίσω αυτή την απόφαση».

«Εμείς ως Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου της δικτατορίας έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε ζητήματα απαγόρευσης και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΦΕΑ, Νίκος Τριανταφύλλου, ο οποίος προσέθεσε: «Στην περίοδο της δικτατορίας είχαμε (για) συγκέντρωση άνω των πέντε ατόμων στρατοδικείο, σήμερα έχουμε (για) συγκέντρωση άνω των τριών ατόμων (πρόστιμα) εφορία: τριχίλιαρα, τριακοσάρια, πεντοχίλιαρα κ.λπ. Θεωρούμε ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν πρέπει να περιστέλλονται, ακόμα και για τέτοια ζητήματα…..Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι εκδηλώσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν έχουν ως αντικείμενο να ζητήσουμε από την πολιτεία να πάρει σοβαρότερα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας».