Συνέντευξη της κ. Κωνσταντίας Κοζανίτου στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
Η Κωνσταντία Κοζανίτου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Δίδαξε Αγγλικά στον ιδιωτικό τομέα και κατόπιν υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σαν καθηγήτρια και διευθύντρια Λυκείου. Συμμετείχε σε εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής του Λαϊκού Πανεπιστημίου Παιονίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Φλώρινας, τμήμα Δημιουργικής Γραφής καθώς και σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής του Ιανού. Έχει γράψει κι άλλα ανέκδοτα διηγήματα και ποιήματα .
Το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο «Μια ανάσα η ζωή Θεσσαλονίκη-Μικρασία-Ιεροσόλυμα» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος το Δεκέμβριο του 2020.
Ερ.: Ποια είναι τα είδη λόγου που γράφετε;
Απ.: Με την έμφυτη κλίση μου να γράφω ποιήματα στην εφηβεία και κατόπιν την έκφραση στο χαρτί των σκέψεων, των συναισθημάτων και των εμπειριών μου έγινε η αρχή. Ο γραπτός λόγος μου, από πάντα, υπερείχε του προφορικού μου. Τα πρώτα μαθήματα δημιουργικής γραφής που συμμετείχα καθώς και μια φίλη και συνάμα φιλόλογος ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή μου να εκτεθώ. Στο ενεργητικό μου, πλέον, υπάρχουν πλήθος ποιημάτων και διηγημάτων εκ των οποίων δύο βραβεύτηκαν σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Ερ.: Πως ξεκίνησε η ιδέα συγγραφής του βιβλίου σας
Απ.: Η προσωπική ιστορία της μητέρας μου αποτέλεσε το κίνητρο να επιχειρήσω τη συγγραφή της λεγόμενης μεγάλης φόρμας, του μυθιστορήματος. Πιστεύω ότι η ζωή από μόνη της γράφει ιστορίες και η ματιά του συγγραφέα σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και κοινωνικό περίγυρο αποτυπώνει πορείες ηρώων άλλοτε πραγματικών κι άλλοτε ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Γι αυτό το λόγο γράφω για τις ζωές ανθρώπων, που γνώρισα στην επικαιρότητά τους, πλάθοντας τις ιστορίες τους σύμφωνα με τη δική μου οπτική. Ζω μαζί τους κι εκφράζω τον εαυτό μου μέσα από τις σκέψεις και τις πράξεις τους. Μέχρι τώρα με συναρπάζουν τα κοινωνικά θέματα μέσα σε ιστορικά πλαίσια.
Ερ.: Σε ποια κατηγορία ανήκει το βιβλίο σας «Μια ανάσα η ζωή» και υπότιτλο Θεσσαλονίκη-Μικρασία-Ιεροσόλυμα», εκδόσεις Κέδρος;
Απ.: Ιστορικό και συγχρόνως κοινωνικό θα χαρακτήριζα και το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Μια ανάσα η ζωή» και υπότιτλο Θεσσαλονίκη-Μικρασία-Ιεροσόλυμα. Αναφέρεται στο ταξίδι της ηρωίδας μου στους παραπάνω τρεις τόπους που στιγματίζουν τη ζωή της. Αρχικά ήθελα να περιγράψω την ιδιαίτερη ιστορία της , το πραγματικό ταξίδι ζωής κάποιων Ελλήνων το 1941 που ελάχιστοι γνωρίζουν. Στη συνέχεια η αφήγηση με πήγε στις κοινωνικές επιπτώσεις της περιπέτειας που έζησε η Αθανασία. Βίωσα μαζί της συναισθήματα όπως η αβεβαιότητα, η ξενιτιά, ο ξεριζωμός, η αγριότητα των καιρών, η προδοσία αλλά και τη νοσταλγία, την ελπίδα, το σεβασμό και την ανιδιοτελή αγάπη.
Ερ.: Πώς θα χαρακτηρίζατε την ηρωίδα Αθανασία;
Απ.: Όσον αφορά το χαρακτήρα της η Αθανασία ή χαϊδευτικά Θανασούλα είναι φιλομαθής, αγωνίστρια, εργατική, θεοσεβής και αφιερωμένη στην οικογένειά της. Ψάχνει τη δική της πατρίδα, ονειρεύεται να βρει την αγάπη και να ορίσει τη ζωή της σύμφωνα με τις αξίες της.
Ερ.: Πώς διαλέξατε τον τίτλο;
Απ.: Ο τίτλος είναι μια έκφραση που υπάρχει στη διήγηση. Αφορά την ηρωίδα και την πορεία της ζωής της, αλλά και μια γενικότερη θεώρηση της ζωής. Πόσο γρήγορα κυλά και χάνεται, σαν μια ανάσα.
Ερ.: Πότε διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου;
Απ.: Η ιστορία διαδραματίζεται στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και μετέπειτα, μέχρι τις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα. Στη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου κοιμόμουν και ξυπνούσα με την εξέλιξη της ιστορίας. Η ηρωίδα ζούσε μαζί μου περισσότερο από δύο χρόνια. Ευελπιστώ ότι ο αναγνώστης θα βιώσει νοερά το ταξίδι της Αθανασίας και θα βρει κι ένα κομμάτι, αν όχι του εαυτού του, κάποιου γνωστού του ίσως.
Ερ.: Συναπαντήσατε δυσκολίες για την έκδοση του βιβλίου;
Απ.: Δεν συνάντησα ιδιαίτερες δυσκολίες αναφορικά με την έκδοση του έργου. Το έστειλα σε αρκετούς εκδοτικούς οίκους και ανάμεσα σε άλλες ξεχώρισε η ανταπόκριση της πρότασης των Εκδόσεων Κέδρος. Συνεργαστήκαμε άψογα για την επιμέλεια, το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο. Αντίθετα, υπήρξε η μεγάλη συγκυριακή δυσκολία κυκλοφορίας του βιβλίου λόγω των μέτρων του covid 19. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε το καλοκαίρι του 2020 αλλά τελικά κυκλοφόρησε έξι μήνες μετά, παραμονές Χριστουγέννων. Ακολούθησε το κλείσιμο-άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και η καθυστέρηση των διαδικτυακών μεταφορών λόγω φόρτου παραγγελιών ∙ επιπρόσθετη δυσκολία, η μελλοντική φυσική παρουσίαση του βιβλίου δια ζώσης, εφόσον είναι άγνωστος ο χρόνος που θα επιτραπεί η διοργάνωση εκδηλώσεων. Ίσως το καλοκαίρι του 2021.
Ερ.: Υπήρξε κάποιο θετικό στοιχεία από την κατάσταση του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας;
Απ.: Το θετικό στοιχείο της κατάστασης του εγκλεισμού για μένα αποτελεί το γεγονός ότι ξεκίνησα να γράφω το δεύτερο μυθιστόρημά μου, που είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο. Επιπλέον, η συμμετοχή μου σε διαδικτυακές συνεδρίες δημιουργικής γραφής συνδράμει αφενός στη συνέχιση της συγγραφής και αφετέρου στη διεύρυνση της κοινωνικής μου δραστηριότητας πέραν του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος.
Ερ.: Πέρα από τη συγγραφή έχετε άλλες δραστηριότερες;
Απ.: Σχετικά με τις επιπρόσθετες δραστηριότητές μου ένα έτος πριν θα μπορούσα να μιλήσω για πολλά, όπως στην έντονη κοινωνική ζωή με φίλους, παλιούς συναδέλφους εκπαιδευτικούς και μαθητές μου, τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας, τη συμμετοχή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε προγράμματα εθελοντισμού για παιδιά σε συνεργασία με τις εθνικές ελληνικές βιβλιοθήκες , σε συλλόγους γραμμάτων και τεχνών, του Λυκείου Ελληνίδων, σε λέσχες ανάγνωσης και εκπαιδευτικές επιτροπές. Ελπίζω να επανέλθω, όπως και όλοι μας, σύντομα στην πρότερη κατάσταση. Είμαι ανοικτή σε καινούργιες εμπειρίες και ενασχολήσεις. Προς το παρόν, περιορίζομαι στην εντατική ανάγνωση ελληνικής – ξένης λογοτεχνίας και τον πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο μου, της μητέρας & γιαγιάς. Επιπρόσθετα, στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι και με τα κοινωνικά δίκτυα, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος να προωθήσω το βιβλίο μου και να γίνω γνωστή στο αναγνωστικό κοινό.
Ερ.: Τι θα απευθύνατε στους αναγνώστες που θα διαβάσουν την συνέντευξή σας;
Απ.: Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ηχώ της Άρτας για την παρούσα συνέντευξη. Εύχομαι να συνεργαστούμε ξανά, από κοντά την επόμενη φορά, στην όμορφη Άρτα, την πόλη που ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς.