Συνέντευξη της υποψήφιας Δημάρχου Κ. Τζουμέρκων Ερασμίας Ζαβιτσάνου στην ΗΧΩ ΑΡΤΑΣ

Κίνητρό μας είναι η αγάπη για τον τόπο μας

«Κίνητρο για αυτή μου την απόφαση αποτελεί η φιλοδοξία προσφοράς στην πατρίδα της “καρδιάς” μου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους και άφθαρτους συνοδοιπόρους με όραμα για το μέλλον του τόπου μας να συμμετέχουν στην αναγέννησή του, αποσκοπώντας στη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των τομέων παραγωγής της περιοχής» υπογραμμίζει μιλώντας στην ΗΧΩ η Ερασμία Ζαβιτσάνου, υποψήφια Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων.
«Η αυτοδιοικητική μας παράταξη –τονίζει η κ. Ζαβιτσάνου- είναι μια ανεξάρτητη κίνηση πολιτών πέρα και πάνω από κομματικές επιρροές και προσωπικές φιλοδοξίες. Κίνητρό μας αποτελεί η αγάπη για τον τόπο μας. Στόχος μας να βγάλουμε τον τόπο και το Δήμο μας από την απομόνωση με όπλα μας την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις εξειδικευμένες γνώσεις. Έχουμε όραμα να δώσουμε μια άλλη πνοή στον τόπο με αλλαγή νοοτροπίας…»
Η συνέντευξη της υποψήφιας Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων στην ΗΧΩ:

ΕΡΩΤ.: Ποια είναι η Ερασμία Ζαβιτσάνου; Συστηθείτε μας.
***Ονομάζομαι Ερασμία Ζαβιτσάνου του Νικολάου, είμαι συνταξιούχος Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.).
Γεννήθηκα το 1963 στην Άρτα, μεγάλωσα στην Αμφιλοχία όπου και αποφοίτησα από το Λύκειο το 1981. Συνέχισα τις σπουδές μου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα το 1986 από τον Εμπεσό Αιτωλοακαρνανίας. Παντρεύτηκα το 1987 τον Βασίλειο Κούρτη, υπάλληλο των ΕΛΤΑ, από το Βουργαρέλι της Άρτας όπου διέμεινα, εργάστηκα και έκανα τρία παιδιά. Υπηρεσιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις μας έφεραν στα Ιωάννινα όπου υπηρέτησα την εκπαίδευση κυρίως από θέσεις ευθύνης. Σήμερα ζω ξανά στο Βουργαρέλι από όπου ουσιαστικά δεν «έφυγα» ποτέ.
Είμαι πτυχιούχος της Χαροκοπείου Ανωτάτης Σχολής Οικιακής Οικονομίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ως ένθερμος υποστηρικτής της Δια Βίου Μάθησης έγινα κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του ΕΑΠ, στις Επιστήμες της Αγωγής και ειδικότερα στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων.
Υπηρέτησα ως εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κυρίως σε θέσεις ευθύνης όπως: Διευθύντρια στο Γυμνάσιο Βουργαρελίου Άρτας, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ιωαννίνων, Προϊσταμένη στο 2ο Γραφείο Δ.Ε. Ιωαννίνων, Διευθύντρια στο ιστορικότερο σχολείο της χώρας το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και τέλος Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δ.Ε. Ιωαννίνων από όπου και αφυπηρέτησα το 2015.

ΕΡΩΤ.: Και γιατί υποψήφια Δήμαρχος στον Δήμο Κ. Τζουμέρκων;
***Κίνητρο για αυτή μου την απόφαση αποτελεί η φιλοδοξία προσφοράς στην πατρίδα της “καρδιάς” μου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους και άφθαρτους συνοδοιπόρους με όραμα για το μέλλον του τόπου μας να συμμετέχουν στην αναγέννησή του, αποσκοπώντας στη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των τομέων παραγωγής της περιοχής. Οι αξίες που ασπάζομαι και υπηρετώ είναι ο σεβασμός στον τόπο, τους ανθρώπους και τους θεσμούς, η δικαιοσύνη, η τιμιότητα και η συμμετοχική δημοκρατία.
Ο ανεξάρτητος συνδυασμός μας, «Αναγέννηση Κεντρικών Τζουμέρκων» με κεντρικό σύνθημα τη «Μετάβαση στο μέλλον με όραμα και ευθύνη» έρχεται να υπηρετήσει τον τόπο και τους κατοίκους του, να συγκεράσει το νέο με το παλιό, τις νέες ιδέες και την ορμή της νεότητας με τις εμπειρίες και τη υποστήριξη των μεγαλύτερων. Οι συνδημότες μας που στελεχώνουν αυτή τη δημοτική παράταξη έχουν ως βασικό κίνητρο την πραγματική και ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο και την ακλόνητη επιθυμία τους να συμβάλλουν στην αναγέννηση και την ανάπτυξή του.
Στόχος μας είναι η συνένωση όλων των δυνάμεων για την ανάδειξη και την προκοπή του τόπου μας με συλλογική δράση, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

ΕΡΩΤ.: Ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής;
**Οι προτεραιότητές μας για το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων αποτυπώνονται στους πυλώνες του προγράμματός μας που θα σας αναλύσω εν συντομία:
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ- ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ : Εκσυγχρονισμός – ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Δήμου και αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων των υπαλλήλων. Στόχος μας η ύπαρξη ενός Δήμου σύγχρονου και λειτουργικού με επίκεντρο τον πολίτη και την εξυπηρέτησή του.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Βελτίωση υποδομών με προτεραιότητα την ύδρευση, για την εξασφάλιση επάρκειας νερού σε ποσότητα και ποιότητα, αλλά και την πρόσβαση με ένα ολιστικό σχέδιο κατασκευής, ανακατασκευής και βελτίωσης του οδικού δικτύου, για περισσότερη ασφάλεια στις μεταφορές με παράλληλη μείωση του χρόνου και του κόστους τους και τέλος για τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Αναβάθμιση – επέκταση κοινωνικών δομών και δημιουργία νέων για πρωτοβάθμια φροντίδα, στήριξη πολυτέκνων και ατόμων τρίτης ηλικίας, υποστήριξη οικονομικά ασθενέστερων με παράλληλη ανάπτυξη δράσεων αλληλεγγύης και εθελοντισμού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Υπεύθυνη διαχείριση θεμάτων ενέργειας, αποβλήτων, εξοικονόμησης φυσικών πόρων με ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Στήριξη – ενίσχυση τοπικής επιχειρηματικότητας, προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με δημιουργία γραφείου επιχειρηματικότητας, με τη συνεργασία μας με πανεπιστήμια και ειδικούς συμβούλους για ανάπτυξη και ενίσχυση του Τουρισμού με προβολή του τόπου και των τοπικών επιχειρήσεων, της Παραγωγής στον πρωτογενή τομέα (γεωργία και κτηνοτροφία), δευτερογενή τομέα (μεταποίησης) και τριτογενή τομέα (παροχής υπηρεσιών) και φυσικά της Απασχόλησης.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ: ανάδειξη και προβολή τοπικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργία ιστορικών διαδρομών, συνεργασία και στήριξη τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και σωματείων, στήριξη των εκπαιδευτικών μονάδων της περιοχής με βελτίωση κτηριακών εγκαταστάσεων και συνεργασία για την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων, ενίσχυση της Δια Βίου Εκπαίδευσης για ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματιών, παραγωγών και του ευρύτερου πληθυσμού του Δήμου σε εξειδικευμένα αντικείμενα, στην ψηφιακή τεχνολογία, ξένες γλώσσες κ.α.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ : Διεκδίκηση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ενεργοποίηση ανθρώπων με ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, χρήση καλών πρακτικών από πετυχημένες αυτοδιοικητικές πολιτικές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και σε περιοχές που ταιριάζουν γεωφυσικά και ανθρωπογεωγραφικά με τη δική μας.
Με πίστη στην αξία της συμμετοχικής δημοκρατίας και την σημασία του «εμείς» έναντι του «εγώ» στην επίτευξη συλλογικών στόχων σας καλώ να στηρίξετε την προσπάθειά μας και τον κοινό στόχο όλων μας που είναι η ευημερία του τόπου μας.

ΕΡΩΤ.: Το δικό σας προσωπικό στοίχημα σε αυτές τις εκλογές;
***Μετά από πολλή σκέψη και αναλογιζόμενη το βάρος της ευθύνης που επωμίζομαι, αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, της 8ης Οκτωβρίου του 2023, ως επικεφαλής συνδυασμού στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι η κινητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για την ανάπτυξη του τόπου μας. Τις αξίες που τόσα χρόνια δίδασκα στους νέους της περιοχής θα ήθελα να προσπαθήσουμε να τις εφαρμόσουμε πέρα από την προσωπική ή κοινωνική μας ζωή και στην πολιτική με στόχο το καλό του τόπου μας και των πολιτών του. Το σύνθημά μας γι αυτό το σκοπό είναι:
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

ΕΡΩΤ.: Απευθυνόμενη στους συνδημότες σας, πείτε τους για ποιο λόγο θα πρέπει να σας εμπιστευτούν;
***Η αυτοδιοικητική μας παράταξη είναι μια ανεξάρτητη κίνηση πολιτών πέρα και πάνω από κομματικές επιρροές και προσωπικές φιλοδοξίες. Κίνητρό μας αποτελεί η αγάπη για τον τόπο μας. Στόχος μας να βγάλουμε τον τόπο και το Δήμο μας από την απομόνωση με όπλα μας την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις εξειδικευμένες γνώσεις. Έχουμε όραμα να δώσουμε μια άλλη πνοή στον τόπο με αλλαγή νοοτροπίας, να δώσουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να συναποφασίζουν για τα θέματα που τους απασχολούν γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες του τόπου μας και των ανθρώπων του. Το θέλουμε πολύ, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε με ρεαλισμό, οργάνωση και αποτελεσματικότητα. Σε αυτή την προσπάθειά μας σας θέλουμε δίπλα μας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να ενεργοποιηθούμε ως πολίτες, να αλληλοεπιδράσουμε και να συνδιαμορφώσουμε το τελικό μας πρόγραμμα αλλάζοντας τη νοοτροπία και τη στάση μας απέναντι στα κοινά, προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο. Το αξίζουμε, το δικαιούμαστε και το οφείλουμε στους νέους και τον τόπο μας!
Σας ευχαριστώ».