Συνέντευξη του Γιώργου Λεονταρίτη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος A. Λεονταρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Μικρασία. Από πολύ νέος ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της δημοσιογραφίας σε διάφορες εφημερίδες. Από το 1965 εργάστηκε ως ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος. Παράλληλα έγραψε ιστορικά αναγνώσματα, πολλά από τα οποία δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στον ημερήσιο τύπο, ενώ άλλα εκδόθηκαν σε βιβλία. Επί σειρά ετών διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Έζησε από πολύ κοντά πολιτικές προσωπικότητες που κυριάρχησαν κατά τη δεκαετία 1950-1960, ερεύνησε, μελέτησε και συγκέντρωσε πολύτιμα αρχεία και στοιχεία που αφορούσαν όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής και έφερε στο φως παρασκήνια που συγκλόνισαν την πορεία αυτού του τόπου και δίνουν άλλη διάσταση σε κρίσιμα κεφάλαια της ιστορίας μας.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του μυθιστορήματος «Τα πολλά πρόσωπα του Ροδόλφου Μπάτη», εκδόσεις Άγρα;

Όπως αναφέρω και στον πρόλογο του βιβλίου, η ιδέα είναι βασισμένη σε μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή και αφορούσε την περίοδο του μεσοπολέμου.Σκέφτηκα μια ανάλογη ιστορία, αλλά τοποθετημένη σε χρονική περίοδο, την οποία γνωρίζω και έχω βιώσει. Το πρόσωπο του Ροδόλφου Μπάτη είναι εμπνευσμένο από γνωστό Έλληνα επιχειρηματία της εποχής, πού είχε δικαστεί ως δοσίλογος, αλλά αθωώθηκε. Πολλά από όσα υπάρχουν στο μυθιστόρημα , συνέβησαν στην πραγματικότητα.

Πώς κατάφερνε, ο Μπάτης, να εμφανίζει πολλά πρόσωπα και να βρίσκεται στη σκιά της πολιτικής σκηνής;
Η ζωή των κατασκόπων και των ανθρώπων που δουλεύουν για μυστικές υπηρεσίες διεθνώς, τους φέρνει σε επαφή με «πολλές πλευρές». Διάσημοι συγγραφείς όπως ο Γκράχαμ Γκρην ή ο Τζων Λε Καρρέ , έχουν δώσει πού παραστατικά αυτή την εικόνα.

Γιατί προτιμήσατε να βάλετε ως περίοδο δράσης την δεκαετία του 1950;
Προτίμησα αυτή την εποχή, επειδή με γοητεύει και την έχω ζήσει. Το πολιτικό σκηνικό της δεκαετίας του 1950 , για μένα, ήταν το πιο συναρπαστικό.

Στο μυθιστόρημα σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει και η γυναίκα του Όλγα. Πώς καταφέρνει και μπλέκει στα δίκτυα της τον Γιώργο Κονταρίνη;

Η σχέση της «Ολγας», με τον πρωταγωνιστή του έργου, τον Κονταρίνη, νομίζω ότι εξηγείται επαρκώς στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.

Ποια είναι η σχέση του Μπάτη με τον Μπελογιάννη;
Εάν μελετήσει κανείς την «υπόθεση Μπελογιάννη» θα διαπιστώσει ότι υπήρχαν γύρω του, πολλά σκοτεινά πρόσωπα. Ο Μπάτης «σκιαγραφείται », σαν κάποιος που η πορεία του, έμεινε αδιευκρίνιστη.

Ο Κονταρίνης συνεργάζεται με τον Γιάννη Μαρή. Πώς μπορούν να συνυπάρχουν, στην πλοκή και οι δύο;

Σε όλα τα μυθιστορήματα, συνυπάρχουν πολλά πρόσωπα με καίριο ρόλο. Αυτός είναι κανόνας! Διαφορετικά, δεν θα ήταν μυθιστόρημα.

Από μια παλιά σας συνέντευξη θυμάμαι ότι είχατε συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρή στην εφημερίδα Απογευματινή. Τι θυμάστε από τον Μαρή;
Οι προσωπικές μου αναμνήσεις , από τον Γιάννη Μαρή, είναι πολλές, αφού επί χρόνια έζησα κοντά του, επαγγελματικά, αλλά και οικογενειακά. Μία ιδέα μπορείτε να έχετε από το βιβλίο μου «Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του», των εκδόσεων ΑΓΡΑ.

Πέρα από δημοσιογράφος τις τελευταίες δεκαετίες γράφετε και μυθιστορήματα. Πώς συνδυάζετε τις δύο ιδιότητες μυθιστοριογράφος και συγγραφέας;

Δεν είναι κάτι περίεργο. Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες ονόματα κορυφαίων συγγραφέων, που ήταν συγχρόνως και δημοσιογράφοι. Από τον Παπαδιαμαντή , μέχρι τους Μυριβήλη, Κωστή Μπαστιά, Τάσο Βουρνά, Μαρή , Ψαθά, Σακελλάριο και πληθώρα άλλων που άφησαν τη σφραγίδα τους στον ελληνικό τύπο. Φυσικά, το ίδιο συναντούμε σε άλλες χώρες.

Είσαστε από την παλιά σειρά των δημοσιογράφων. Τι θα συστήνατε σε ένα δημοσιογράφο που ξεκινά την καριέρα του;

Νομίζω , το έχω ξαναπεί: Οι νέοι, εάν θέλουν να σταθούν και να ξεχωρίσουν στο επάγγελμα , πρέπει να διαβάζουν βιβλία, και όχι να στέκονται συνεχώς πάνω στο ίντερνετ . Να διαβάζουν λογοτεχνία, ιστορία και ποίηση. Αυτοί, οι τομείς θα τους βάλουν μέσα σ’ ένα κόσμο μαγευτικό, και θα τους διδάξουν πολλά.

Τι θα απευθύνατε στους αναγνώστες που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;
Θα τους συνιστούσα, να μην σταματούν ποτέ το διάβασμα, και να αγοράζουν βιβλία. Το βιβλίο είναι η καλύτερη πνευματική τροφή. Κάποιοι δόλιοι και σκοτεινοί παράγοντες, θέλουν να υποβαθμίσουν το βιβλίο. Ας μην τους αφήσουμε…