Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή με το ΚΚΕ, ΜΠΑΜΠΗ ΠΕΣΛΗ, στην ΗΧΩ

Δίνουμε καθημερινά τη μάχη δίπλα στους εργαζόμενους

«Το ‘’προοδευτικό’’ δεν προκύπτει κατόπιν δηλώσεων, παρά στον αγώνα για την προκοπή και την ευημερία του λαού, στο πολιτικό πεδίο. Τι σχέση έχουν με την πρόοδο οι κυβερνήσεις (και του ΣΥΡΙΖΑ) που υπηρέτησαν μνημόνια, δηλαδή πολιτικές δεσμεύσεις προς την Ε.Ε του κεφαλαίου και της διαφθοράς; Τι σχέση έχουν με την πρόοδο τα νομοσχέδια του Μητσοτάκη που υπερψηφίστηκαν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, απ’ το ταμείο ανάκαμψης και τους εξοπλισμούς έως το Ελληνικό και τις ειδικές οικονομικές ζώνες στα ναυπηγεία;» υπογραμμίζει με συνέντευξή του στην ΗΧΩ, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Άρτα ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΕΣΛΗΣ.
«Μία είναι η απάντηση» λέει ο Μπάμπης Πεσλής: «Ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα με μπροστάρη ένα δυνατό κομμουνιστικό κόμμα και ταυτόχρονα αδύναμες οι όποιες αντιλαϊκές κυβερνήσεις».
Η συνέντευξη του Μπάμπη Πεσλή έχει ως εξής:

ΕΡ: Η Ν.Δ. με επιμονή αναδεικνύει την ανάγκη της σταθερότητας σαν το κυρίαρχο ζητούμενο των εκλογών. Ποια είναι η δική σας απάντηση;
ΑΠ: Τη σταθερότητα την επιζητούμε όλοι. Οι εργαζόμενοι μια σταθερή δουλειά με αποδοχές που θα καλύπτουν τις δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας. Οι συνταξιούχοι μια σύνταξη που θα τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια χωρίς το φόβο μειώσεων κι ένα σύστημα υγείας που θα τους στηρίζει στην ανημπόρια τους. Οι νέοι άνθρωποι δωρεάν εκπαίδευση χωρίς ‘’αστερίσκους’’ που θα καλλιεργεί δεξιότητες, μια κρατική πολιτική πλήρους απασχόλησης κι ένα στιβαρό ασφαλιστικό για να είναι σε θέση να μείνουν στον τόπο τους, να δημιουργήσουν οικογένεια και να οραματίζονται ένα μέλλον με ασφάλεια ώστε να μπορούν χωρίς άγχος να γευτούν τη ζωή.
Η Ν.Δ. αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα δεν την ορίζουν με τον ίδιο τρόπο. Σταθερότητα γι’ αυτούς σημαίνει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τόσο ισχυρή ώστε να μπορεί να νομοθετεί χωρίς τριγμούς και διαφωνίες και να στηρίζει μια κυβέρνηση που θα εφαρμόζει πολιτικές όχι προς όφελος του λαού αλλά των αφεντικών του συστήματος.
Μία είναι η απάντηση: Ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα με μπροστάρη ένα δυνατό κομμουνιστικό κόμμα και ταυτόχρονα αδύναμες οι όποιες αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

ΕΡ: Απ’ την άλλη, πυκνώνει η κουβέντα για την προοδευτική διακυβέρνηση, κυρίως ως στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Αν χρειαστεί θα μπείτε σε μια τέτοια συζήτηση;
ΑΠ: Το ‘’προοδευτικό’’ δεν προκύπτει κατόπιν δηλώσεων, παρά στον αγώνα για την προκοπή και την ευημερία του λαού, στο πολιτικό πεδίο. Τι σχέση έχουν με την πρόοδο οι κυβερνήσεις (και του ΣΥΡΙΖΑ) που υπηρέτησαν μνημόνια, δηλαδή πολιτικές δεσμεύσεις προς την Ε.Ε του κεφαλαίου και της διαφθοράς; Τι σχέση έχουν με την πρόοδο τα νομοσχέδια του Μητσοτάκη που υπερψηφίστηκαν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, απ’ το ταμείο ανάκαμψης και τους εξοπλισμούς έως το Ελληνικό και τις ειδικές οικονομικές ζώνες στα ναυπηγεία; Τι σχέση έχουν με την πρόοδο η απελευθέρωση ενέργειας, με την απολιγνιτοποίηση και το ενεργειακό χρηματιστήριο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πρωτεργάτης; Την κατάργηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων της ‘’πρώτη φορά αριστεράς’’;
Τους χαρίζουμε λοιπόν τον προοδευτισμό τους και στεκόμαστε απέναντί τους υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τον δίκαιο αγώνα του λαού μας για κοινωνική απελευθέρωση, τη μοναδική προοδευτική πολιτική στάση.

ΕΡ: Μια συζήτηση επίσης που γίνεται είναι αν θα είστε ικανοποιημένοι μ’ ένα κλασικό ποσοστό του 5 ή του 7 ή του 8 και με ποιο αποτέλεσμα θα κάνετε θετική αποτίμηση για εσάς;
ΑΠ: Χωρίς να παραγνωρίζουμε το πολιτικό ‘’ειδικό βάρος’’ άρα και τη σπουδαιότητα των εκλογικών αναμετρήσεων δεν παύουν να είναι στιγμές μέσα στο χρόνο που καταγράφουν πολιτικούς συσχετισμούς όχι όμως την δυναμική τους. Αυτή διαφαίνεται στη συνεπή καθημερινή πάλη μέσα κι έξω απ’ τη βουλή, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με ορίζοντα τη συνολική αλλαγή της κατάστασης. Στην ουσιαστική παρέμβαση στους χώρους δουλειάς για την ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος και την χειραφέτησή του απ’ τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Στην μαζικοποίηση του αγροτοσυνδικαλισμού, την καλλιέργεια ταξικής συνείδησης και δεσμών αλληλεγγύης ως ‘’ασπίδα προστασίας’’ των αδυνάτων. Οι δράσεις αυτές του ΚΚΕ απεικονίζονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων αλλά και στα μηνύματα απ’ την ίδια την κοινωνία όπου του αναγνωρίζεται ότι είναι αξιόπιστη, συνεπής και μαχητική πολιτική δύναμη κι ότι δυνητικά θα μπορούσε να ψηφιστεί από το 25% των ψηφοφόρων. Τους καλούμε η σκέψη αυτή να γίνει απόφαση και επιλογή που θα φτάσει μέχρι την κάλπη.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την ενίσχυση του εισοδήματος του λαού και την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τα funds;
ΑΠ: Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη βουλή για κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών παραγωγής, για παύση όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για κούρεμα χρεών και πλήθος άλλων νομοσχεδίων. Όλα αυτά, παρόλο που θα έδιναν μια πραγματική ανάσα στο λαό, ούτε η κυβέρνηση ούτε κανένα άλλο κόμμα τα υιοθέτησε. Ξέρετε γιατί; Γιατί έχουν ασπασθεί πλήρως το νεοφιλελεύθερο δόγμα: ‘’Τα κέρδη του κεφαλαίου πάνω απ’ τον άνθρωπο’’. Επικαλούνται βέβαια τις ‘’αντοχές της οικονομίας’’, οι οποίες όμως καθορίζονται απ’ την Ε.Ε με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους (κι ας πεινάσει ο λαός), την ‘’ανταγωνιστικότητα’’, την ‘’θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος’’ (πόσες φορές θα την πληρώσουμε άραγε;) κλπ. Όλη αυτή η υποκριτική επιχειρηματολογία για να καλύπτουν την κερδοσκοπία των επιχειρηματικών ομίλων με τον ιδρώτα και το αίμα μας. Εμείς συνεχίζουμε. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη δίπλα στους εργαζόμενους που διεκδικούν βελτίωση των όρων εργασίας τους, στις λαϊκές γειτονιές στο πλευρό των ξεσπιτωμένων απ’ τους δικαστικούς κλητήρες και τους αστυνομικούς (ποιου κράτους άραγε και ποιας κυβέρνησης;). Εκεί βρίσκονται καθημερινά και οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ που μας έδωσε ο λαός το 2019 και τον καλούμε τώρα να τους κάνει πολύ περισσότερους.

ΕΡ: Πείτε μας λίγα λόγια για την κατάσταση των βιοπαλαιστών αγροτών στο νομό απ’ την εμπειρία σας ως μέλος της διοίκησης της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων.
ΑΠ: Η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ απ’ την γενικότερη της χώρας με τις ιδιαιτερότητες βέβαια της περιοχής, δηλαδή το μικρότερο γεωργικό κλήρο, την έλλειψη υποδομών άρδευσης, σύγχρονων γεωργικών πρακτικών και τη δραστηριοποίηση κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες και την κτηνο-πτηνοτροφία, την έλλειψη μεγάλων αροτραίων καλλιεργειών κλπ.Τα πάγια στοιχεία των περισσοτέρων αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι υποθηκευμένα σε τράπεζες και funds. Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος όγκος του τραπεζικού δανεισμού δεν εξυπηρετείται ή εξυπηρετείται με τεράστια δυσκολία στερώντας πολύτιμη ρευστότητα απ’ το ταμείο της εκμετάλλευσης, το μέλλον μόνο λαμπρό δεν φαίνεται. Ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση στην οικογένειά του πόσο μάλλον να επανεπενδύσει στη δουλειά του ενώ η απειλή του πλειστηριασμού θρέφει το φόβο της ανεργίας και της ανέχειας. Εταιρίες λιπασμάτων, εφοδίων και ζωοτροφών κερδοσκοπούν ασύστολα, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής, ενώ τα ‘’κυκλώματα’’ εμπορίας και μεταποίησης επιβάλουν τιμές προϊόντων με βάση τις ανάγκες κερδοφορίας τους κι όχι φυσικά τις ανάγκες του παραγωγού. Καρπός που πέφτει απ’ τα δέντρα και σαπίζει, φυσικές καταστροφές που τελικά δεν αποζημιώνονται, επιταγές από εμπόρους που δεν πληρώνονται και σφραγίζονται. Απόγνωση. Πολλοί γίνονται εργάτες γης, ή οτιδήποτε άλλο για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Έτσι λοιπόν μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις κλείνουν κάθε χρόνο.( Μείωση 26,6% απ’ το 2009 έως το 2020 καθώς και 18,8% στην χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση, πανελλαδικά.)

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα;
ΑΠ: Το ΚΚΕ έχει υιοθετήσει πλήρως τα αιτήματα του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος όπως εκφράζονται απ’ την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων και εστιάζουν σε τρία κύρια σημεία:
1) Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών. Αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν 7 λεπτά /kwh στο αγροτικό ρεύμα.
2) Εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα.
3) Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ( αλλά και οι προηγούμενες)
ευθυγραμμιζόμενη απόλυτα με την κοινή (αντι-)αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλείται την ελεύθερη οικονομία και αφήνει τα ζητήματα να αυτορυθμιστούν απ’ την ‘’αγορά’’. Εφαρμόζει επιδοματική πολιτική ελεημοσύνης, αρνείται να σχεδιάσει κεντρικά και με μακροχρόνιο ορίζοντα.
Εμείς λέμε: Η παραγωγή τροφίμων είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για το λαό της χώρας, όχι μόνο στην κατεύθυνση της διατροφικής αυτάρκειας ( ή έστω επάρκειας), αλλά και στην κατεύθυνση της συγκράτησης της ακρίβειας και της πολιτικής πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στην ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας.
Όταν η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη(σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat) ανεργία στην Ευρώπη και πρώτη μεταξύ των νέων, οι μισθοί είναι απ’ τους χαμηλότερους και οι Έλληνες έχουν τη δεύτερη χειρότερη αγοραστική δύναμη, η γενναία στήριξη του πρωτογενούς τομέα( αλλά και του μεταποιητικού τροφίμων) θα ενίσχυε αφενός τη χώρα με δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αφετέρου θα παρείχε στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα ενισχύοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα αναιμικά εισοδήματά τους.