Συνεδρίασε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Άρτας με φίλους της Προοδευτικής Συμμαχίας

Συνεδρίασε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας μαζί με φίλους της Προοδευτικής Συμμαχίας, διακηρύσσοντας και από την Άρτα «την πρόθεσή μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο της πολιτικής διακήρυξης, η οποία ήδη έχει εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, καλούμε όλους τους Δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Και στη πορεία προς το 3ο Συνέδριο τομή, του ΣΥΡΙΖΑ, να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Κάνουμε δική μας υπόθεση την συγκρότηση της σύγχρονης μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης που θα εκφράζει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Αυτή και μόνο αυτή είναι που μπορεί να γίνει ηγεμονική δύναμη και να αλλάξει την Ελλάδα στην κατεύθυνση της ισότητας και της αλληλεγγύης, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία.
Όλα αυτά θα μπουν μπροστά το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ανασυγκρότηση ξεκίνησε. Απευθύνουμε λοιπόν σήμερα ένα πλατύ, δημοκρατικό προσκλητήριο ένταξης. Ένα προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

ΚΕΔΕ: Να μην προχωρήσουν σε εκλογή εκπροσώπων τα Δημοτικά Συμβούλια για τις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ
Τα τεράστια λάθη που έχει το ΠΔ 94/2019 για την εκλογή εκπροσώπων στην ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ και οι αντιφάσεις σε σχέση με την αναλογική εκπροσώπηση των δήμων, οδήγησαν σε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να βγάλει μόνη της τον πίνακα και να τον στείλει προς έγκριση στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ κ. Ζυγούρης, το Υπ. Εσωτερικών για πρώτη φορά δεν προτίθεται να βγάλει ούτε εφαρμοστική εγκύκλιο, ούτε πίνακα με τους εκπροσώπους που αναλογούν σε κάθε δήμο. Οπως επισήμανε και ο κ. Ζυγούρης αλλά και τα μέλη Κυρίζογλου, Ιωακειμίδης και Μπίρμας, η κατάσταση αυτή ενέχει τον κίνδυνο οι δήμοι να εκλέξουν παραπάνω ή λιγότερους εκπροσώπους από αυτούς που δικαιούνται και να ακολουθήσει διαδικασία ενστάσεων.
Εκτός όμως από το θέμα της εκπροσώπησης, τόσο ο κ. Ζυγούρης όσο και ο κ. Κυρίζογλου επεσήμαναν σωρεία λαθών στο ΠΔ 94 όπως αναφορά σε νόμους που έχουν αλλάξει, ή αντιφατικές διατάξεις ή ακόμη και αναφορά σε ποιλίκο σε πολλαπλασιασμό.
Ο κ. Κυρίζογλου μίλησε για κακή νομοθέτηση ενώ αναφορές έγιναν σε έδρες που χάνονται χωρίς να διευκρινίζεται ποιος δήμος τις παίρνει.
Τελικά ομόφωνα η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους να μην προχωρήσουν σε εκλογή εκπροσώπων για τις ΓΣ των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ μέχρι να αποσταλούν οι πίνακες με τις έδρες που δικαιούνται.

Η Μ. Τζούφη για επιλογή σημαιοφόρων και προσλήψεις εκπαιδευτικών
Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η Αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη για τις τροπολογίες που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχετικά με την επιλογή των σημαιοφόρων στα Δημοτικά Σχολεία και την αύξηση των πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
Η βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της αύξησης της δημόσιας δαπάνης για την Παιδεία και συνακόλουθα, υπέρ της αύξησης των διαθέσιμων πιστώσεων για προσλήψεις στη γενική, επαγγελματική και ειδική εκπαίδευση. Υπογράμμισε ωστόσο, πως με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η Κυβέρνησηαναγνωρίζει τις τεράστιες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο στελέχωσης.

Η βουλευτής Ιωαννίνων ανέφερε πως τα επιχειρήματα του Υπουργείου Παιδείας εξαντλήθηκαν, σχετικά με τις καθυστερήσεις στις μόνιμες προσλήψεις και πως οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων αποτυπώνονται στις διαρκείς αυξήσεις των πιστώσεων για την κάλυψη των κενών. Ακόμα ανέφερε πως μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας, το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.
Όσον αφορά την επιλογή σημαιοφόρων, η κα Τζούφη υπερτόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την κατάργηση της κλήρωσης μεταξύ όλων των μαθητών, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι κατασκευάζει μια νέα δική της «αριστεία» και υποβαθμίζει τη σημαία από σύμβολο ενότητας σε έπαθλο επιβράβευσης. Παράλληλα, δημιουργεί συνθήκες εξοντωτικού ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών του Δημοτικού.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση επενδύει στη σοφιστεία της αριστείας, ωστόσο η ευαισθησία της εξαντλείτε όταν πρόκειται για την τοποθέτηση διοικητή της ΕΥΠ, όταν προωθούνται αναξιοκρατικές τοποθετήσεις σε δημόσιους οργανισμούς και όταν αλλάζουν οι προϋποθέσεις για την πρόσληψη συμβούλων Υπουργών».

Και η Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. ενάντια στις διατάξεις του άρθρου 179
Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκειμένου να παρθούν αποφάσεις και να εξευρεθούν οι τρόποι αντίδρασης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενάντια στις διατάξεις του άρθρου 179 του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή. Όπως είναι στο επίμαχο άρθρο δίνεται η δυνατότητα στις Δημοτικές Αρχές, με απόφαση της πλειοψηφίας επί των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων, να συνάπτονται συμβάσεις με ιδιώτες στους τομείς της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, του πράσινου και της καθαριότητος των κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτηρίων.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καταγραφή των τεράστιων ελλείψεων, οι οποίες υπάρχουν σε ένα πλήθος μετωπικών υπηρεσιών και να καταρτίσει σχέδιο προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες των Δήμων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αποφάσισε να καταθέσει προς ψήφιση το συγκεκριμένο άρθρο. Με αυτό διευρύνεται η δυνατότητα ιδιωτικοποιήσεων και διαμορφώνονται δυσμενέστερες συνθήκες από αυτές οι οποίες υφίστανται στο υπάρχον καθεστώς, το οποίο ήδη σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού λόγω μη προσλήψεων για μια δεκαετία περίπου, έχει οδηγήσει αρκετούς δήμους στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών τους.

Η παράταξή της Δ.Α.Κ.Ε.–Ο.Τ.Α. έχοντας μια διαχρονική πορεία συνέπειας και ευθύνης, με απέχθεια στον λαϊκισμό και στις εύκολες λύσεις, εξαρχής δήλωσε την αντίθεσή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διευρύνει την δυνατότητα ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα με αιφνιδιαστικό τρόπο, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και καμία συνάντηση με τους εργαζομένους για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο και με την συγκεκριμένη διάταξη εξυπηρετούνται συμφέροντα συγκεκριμένων Δημάρχων, αντιλήψεων και πολιτικών.
Η Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης η οποία σταδιακά διαμορφώνεται κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση η οποία δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, παρότι φαινόταν ότι τρεις παρατάξεις συνέκλιναν σε παρόμοιο πλαίσιο κινητοποιήσεων. Παρόλα αυτά, στήριξε την πρόταση που είχε διαμορφωθεί.O