Συνεδρίασε η ολομέλεια της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα»

Θ. Μπέγκας: «Η επόμενη μέρα έχει ανάγκη την παρουσία και τη συμμετοχή μας»

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από φίλους και μέλη της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», η παράταξη που διοίκησε για εννέα χρόνια το Δήμο Ιωαννιτών και παραμένει η μεγαλύτερη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποίησε την πρώτη ολομέλειά της μετά την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο παραμένει αρραγής αλλά ότι συνεχίζει την πορεία της δυναμικά.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στην ομιλία του προχώρησε σε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αναφέρθηκε στα χρόνια διοίκησης του Δήμου και έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν αρκετά μέλη της παράταξης, εκλέχτηκε η νέα Γραμματεία, ενώ ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας τόνισε αρχικά:

«Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες έγιναν για πρώτη φορά με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής σε δύο γύρους που θεσπίστηκε με τον ΄΄Κλεισθένη΄΄, οι πολίτες μας τίμησαν με την ψήφο τους και ανέδειξαν την παράταξή μας, την ΄΄Ενότητα πολιτών – Νέα Γιάννενα΄΄, σε πρώτη πολιτική δύναμη στο Δήμο.
Τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου δείχνουν ξεκάθαρα, πως η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει τη μεγάλη μας προσπάθεια και τη συνεισφορά μας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και επιβεβαιώνουν, αντικειμενικά, την πολιτική υπεροχή της παράταξής μας στο Δήμο Ιωαννιτών.

Στο δεύτερο γύρο, όμως, των εκλογών, οι πολίτες επέλεξαν με οριακή διαφορά νέα δημοτική αρχή και μετά από εννιά χρόνια και δύο νικηφόρες αναμετρήσεις η ΄΄Ενότητα πολιτών – Νέα Γιάννενα΄΄ έχασε τη μάχη».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διερεύνηση των λόγων της ήττας στο δεύτερο γύρο και η συλλογική αποτίμηση της πολιτικής διαδρομής της παράταξης στο Δήμο, δεν είναι μια τυπική δημοκρατική υποχρέωση ή μια απλή διαδικασία καταλογισμού ευθυνών και εσωστρέφειας, αλλά μια αναγκαία προϋπόθεση για ένα νέο ξεκίνημα στη συλλογική προσπάθεια.

Ο κ. Μπέγκας έκανε αναφορά στο εκλογικό σύστημα που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, τονίζοντας πως η πρώτη εφαρμογή της απλής αναλογικής, με πρόβλεψη δεύτερου γύρου για την ανάδειξη των Δημοτικών αρχών, ανέδειξε προβλήματα και σοβαρές αδυναμίες, αφού σε πάρα πολλούς Δήμους ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων οδήγησε, κατά κανόνα, σε προσωπικές στρατηγικές και σε ευκαιριακές συμμαχίες, που απαξιώνουν την απλή αναλογική και δεν προοιωνίζονται καλά για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.
«Στις ώριμες δημοκρατίες, οι πολίτες συγκρίνουν ιδέες, πολιτικές προτάσεις, συλλογικές και προσωπικές διαδρομές, αξιοπιστία και με την ψήφο τους επιλέγουν ελεύθερα τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις και τα πρόσωπα που θα τους υπηρετήσουν.
Σε όσες περιπτώσεις το εκλογικό σώμα προκρίνει συστράτευση και συνεργασία περισσότερων πολιτικών δυνάμεων για τη διακυβέρνηση, το αποτυπώνει με σαφήνεια στο εκλογικό αποτέλεσμα και σηματοδοτεί καθαρά τις κατευθύνσεις των συνεργασιών και των συγκλίσεων.

Από την εμπειρία των πρόσφατων εκλογών φαίνεται πως στα συστήματα απλής αναλογικής που δεν συνοδεύονται από ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, η πρόβλεψη δεύτερου γύρου για την ανάδειξη διοικήσεων, τραυματίζει τους θεσμούς και τη Δημοκρατία και μάλλον περιπλέκει παρά δίνει λύσεις στα θέματα διακυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στο «μεγάλο στοίχημα» για την παράταξη που είναι πρώτον, η διάθεση για συμμετοχή στις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας των φίλων και των μελών της παράταξης και δεύτερον η παραγωγή πολιτικής έτσι ώστε η παράταξη να καταστεί πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση της ατζέντας του μέλλοντος για τον τόπο.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, συμμετέχοντας ως εθελοντές, με δύναμη και αισιοδοξία στην κοινή προσπάθεια για μια ελπιδοφόρα πορεία με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο.
-Γιατί η επόμενη μέρα έχει ανάγκη την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας!
-Γιατί κανείς δεν περισσεύει», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.