Συνεργασία ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ με την ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ στην ανάπτυξη

Ενημέρωση για τις ευκαιρίες των νέων προγραμμάτων

Δημήτρης Πετανίτης: στήριξη στην παραγωγική Άρτα

Ένα ακόμη βήμα στην οργάνωση και την στήριξη των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα στην Άρτα, έκανε ο ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ, προχωρώντας σε συνεργασία με την γνωστή εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ, με βάση της οποίας θα προσφέρει ενημέρωση και υποβοήθηση σε κάθε είδους προγράμματα και ενισχύσεις θα ανακοινωθούν, ενώ αναλύθηκαν από ειδικούς οι δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Η εκδήλωση παρουσίασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ, με την παρουσία πλήθους παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τοπικών παραγόντων που στις ομιλίες τους έδωσαν το στίγμα των εξελίξεων που αναμένονται.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, ο πρόεδρος Δημήτρης Πετανίτης, ανακοινώνοντας την έναρξη της συνεργασίας με την εγνωσμένου κύρους, όπως επεσήμανε, εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ, μίλησε για τις προοπτικές που υπάρχουν και για τις οποίες ο ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ, δείχνει την επιθυμία να συμβάλει, στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις.

«Ο ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ, με μακρά προϊστορία, έντονη παρουσία και με αυξημένη συμμετοχή αλλά και με ρόλο ρυθμιστή στην Ελληνική Πτηνοτροφία, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σοβαρό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, κάνοντας αναγκαία τη παρουσία του σε αναπτυξιακά έργα στην Ήπειρο, προσφέροντας στήριξη τόσο στα μέλη του, στους συνεργαζόμενους παραγωγούς, αλλά και στο αγροτικό δυναμικό της περιοχής.
Με τις σκέψεις αυτές αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε, ένα νέο τμήμα μέσα στον Συνεταιρισμό, υποστηρικτό και συμβουλευτικό προς τους παραγωγούς, σε θέματα όπως οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενημέρωση για όλα τα προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Να γνωρίζουν έγκυρα και έγκαιρα, τα προγράμματα που τρέχουν, όπως το πρόγραμμα νέων αγροτών, τα σχέδια βελτίωσης και κυρίως τον αναπτυξιακό νόμο που βρίσκεται εν αναμονή και που αποτελεί αντικείμενο της σημερινής εκδήλωσης, που θεωρούμε πως δίνει πραγματικές ευκαιρίες σε όσους θέλουν να ασχοληθούν ουσιαστικά με τον πρωτογενή τομέα» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πετανίτης.

Γ. Στύλιος: βασική προτεραιότητα 

Ο πρωτογενής τομέας δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, σημείωσε στην δική του τοποθέτηση ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτής Άρτας, Γιώργος Στύλιος. «Για μας είπε ο κ. Στύλιος ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασική προτεραιότητα», επισημαίνοντας τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη στα Ιωάννινα την Παρασκευή το πρωί, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πολλά κονδύλια προς απορρόφηση, από την χρηματοδότηση με 32 δις ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ που αναμένονται 26,7 δις και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 80 δις ευρώ.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου πρωτοστατεί σ’ όλες τις δράσεις απορρόφησης χρημάτων μέσω του ΕΣΠΑ, οπότε έχουμε ένα ακόμη θετικό πλεονέκτημα» είπε ο Γ. Στύλιος, σημειώνοντας πως το 30% του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 8 δις ευρώ, θα απορροφηθούν μέσω των Περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών που διαθέτουν οι Περιφέρειες». Ο κ. Στύλιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανανέωσης του αγροτικού προσωπικού όπου μόνο το 30% είναι ηλικίας 35 ετών, παράλληλα με την ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων, σημειώνοντας ότι είναι μονόδρομος «Η ανάγκη του συνεργατισμού και του συνεταιρίζεσθαι».

Χρήστος Γκόκας: συνθήκες για απασχόληση

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας, που πρόσφατα κατέθεσε ρώτηση στη βουλή για την αναγκιαότητα ενίσχυσης του πτηνοτροφικού τομέα. «Δυστυχώς κανένας κλάδος δεν έχει εισαχθεί στο πλαίσιο απώλειας εισοδήματος που είναι τεκμηριωμένη για την περιοχή μας. Έχουμε καθυστερήσει. Έφτασε καλοκαίρι και περιμένουν ακόμη τις ενισχύσεις που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση των επιχειρήσεων και των οικογενειών που βρίσκονται πίσω απ’ αυτές», επεσήμανε ο κ. Γκόκας, που υπενθύμισε τα προβλήματα στην παραγωγή και την διάθεση των προϊόντων αλλά και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισε ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός χωρίς να έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
«Εύχομαι η συνεργασία με την «Διαδικασία ΑΕ» να είναι επ’ ωφελεία τόσο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού όσο των μελών του και όλου του παραγωγικού κόσμου ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για απασχόληση νέων στον τόπο μας» είπε ο βουλευτής Άρτας.

Χρήστος Τσιρογιάννης: Μελέτες

Για «ώριμες μελέτες» οι οποίες θα πρέπει να δρομολογηθούν από τον Δήμο Αρταίων την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο Άρτας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας στον πρωτογενή τομέα αναφέροντας το Αγροδιατροφικό Πάρκο του Πανεπιστημίου Ηπείρου στην Άρτα, το Επιχειρηματικό Πάρκο αλλά και το έργο του εξηλεκτρισμού που απαιτείται να προχωρήσει με πιο γοργά βήματα.
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αγροτική οδοποιία προς τις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που αυτό τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Αρταίων.

Γιάννης Γκολομάζος: ουσιαστική στήριξη

Στην εκδήλωση του ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ, παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, που σημείωσε πως «Μετά από 10 χρόνια κρίσης και μετά με την πανδημία, ακούμε συνέχεια ότι πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Μέχρι τώρα, όμως, όλα δίνονται για τον τουρισμό. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη άμεσα. Να προχωρήσουν υποδομές, θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδότηση».
«Ζούμε σ’ έναν ευλογημένο τόπο, διότι διαθέτουμε δυο βασικά συστατικά, τον κάμπο και το νερό», είπε ο κ. Γκολομάζος ενώ περιέγραψε με μαλανά χρώματα το ρόλο που έχουν οι τράπεζες στην διαδικασία απορρόφησης των προγραμμάτων.
«Πρέπει ν στηρίξουν τους ανθρώπους της παραγωγής με χρηματοδότηση για ένταξη σε πρόγραμμα και όχι να τους παίρνουν τα σπίτια», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας.

Η εταιρεία

Ο οικονομολόγος και στέλεχος της «Διαδικασία ΑΕ» Ιωάννης Γαλάτουλας, εκ μέρους της εταιρείας αναφέρθηκε στον τεχνοκρατικό ρόλο της εταιρείας της οποίας το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζεται είναι: «Συνεργασία Τεχνογνωσία Πρόοδος».
Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στις Βρυξέλλες είπε ο κ. Γαλατούλας, αλλά και στην Αθήνα κάνοντας λόγο «για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας».
«Υποβάλλουμε σε διαδικασία αξιολόγησης πρόταση για κάποιον ενδιαφερόμενο μόνο όταν αυτός είναι επιλέξιμος και τον υποστηρίζουμε χωρίς να έχει πρόβλημα στην υλοποίηση του προγράμματος. Παρέχουμε αξιόπιστες και σοβαρές υπηρεσίες που δεν διέπονται από ανασφάλεια για κανέναν» είπε ο ο κ. Γαλάτουλας.

Όσο για την συνεργασία με τον Πτηνοτροφικό, το στέλεχος της ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ υπογράμμισε πως «σκοπός της συνεργασίας δεν είναι να μετατρέψει τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό σε μελετητικό φορέα, αλλά να υποστηρίξει την δική του ανάπτυξη όπως και των μελών του. Με σεβασμό στον αγρότη, προενταξιακή αξιολόγηση και καθοδήγηση ώστε να μην υπάρχει κανένας που θα αναλάβει κόστος χωρίς να υπάρχει λόγος».

Τέλος ο καθηγητής και μέτοχος της Εταιρείας, Αναστάσιος Ζαγοριανός, ανέλυσε το αναπτυξιακό νόμο, με τις επιμέρους κατευθύνσεις αλλά και τους τομείς ενίσχυσης. Απαριθμώντας τις πηγές και το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που θα εισρεύσουν στη χώρα, ο κ. Ζαγοριανός ανέφερε πως «Πρόκειται για περίπου 100 δις ευρώ και εμείς όλοι πρέπει να τα απορροφήσουμε και να τα επενδύσουμε μέσα στα επόμενα επτά χρόνια».