Συνεχίζει την παροχή των υπηρεσιών του το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Μεγαλύτερος κίνδυνος για τους εξαρτημένους

Τη δύσκολη αυτή περίοδο το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος έχει προσαρμόσει τη λειτουργία του, ώστε να συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια, διασφαλίζοντας συγχρόνως την προστασία της δημόσιας υγείας, των εξυπηρετούμενων και των εργαζομένων του.
Παρά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ή αυτο-περιορισμού, οι άνθρωποι που έχουν, προσωπικά ή οικογενειακά, ανάγκη από βοήθεια για θέματα εξάρτησης, να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος (Ιωάννινα, Άρτα, Ηγουμενίτσα), είναι οι χώροι πρώτη επαφής για τους ανθρώπους με προβλήματα χρήσης ουσιών ή εξαρτητικές συμπεριφορές.

Συνεχίζουν τη λειτουργία τους με αυστηρά μέτρα πρόληψης και μόνο μέσω τηλεφωνικών ή ατομικών συνεδριών, ενώ με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης στα Γιάννενα για μέλη οικογενειών και σημαντικούς άλλους. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, με αυστηρή τήρηση του απορρήτου.
Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να πλήξει πιο σκληρά ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ουσίες, για λόγους που συνδέονται τόσο με τη γενική κατάσταση της υγείας τους όσο και με τον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Άλλωστε, οι ίδιες οι πρακτικές και οι συνθήκες χρήσης ουσιών -ενέσιμα, ενδορρινικά ή από το στόμα- μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Η μακροχρόνια, προβληματική χρήση ουσιών συνδέεται συχνά με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, λοιμώδη και άλλα νοσήματα που καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευπρόσβλητους από τον ιό και την πρόγνωση δυσμενέστερη.
Επειδή ο κορωνοϊός προσβάλλει την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες, παρουσιάζει αυξημένη επικινδυνότητα για τους χρήστες διαφόρων ουσιών. Τα οπιούχα επιβραδύνουν την αναπνοή, και είναι γνωστό ότι τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Για τον ίδιο λόγο οι εξαρτημένοι χρήστες οπιούχων που μολύνονται από τον COVID-19, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε απειλητική ή μοιραία για τη ζωή τους κατάσταση.