Συντάξεις και με δικηγόρους

Δεκτή η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, από τους Δικηγορικούς Συλλόγους

Μιχάλης Νικολάου: Η πρωτοβουλία του Υπουργείου κρίνεται ως θετική

48ωρη προειδοποιητική απεργία στον ΕΦΚΑ

Με προειδοποιητική 48ωρη απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαντούν οι ομοσπονδίες εργαζομένων (ΠΟΚΟΠΚ, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΠΟΣΕ-ΟΓΑ) στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη να αναζητηθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων μέσω της εκμίσθωσης δικηγόρων και λογιστών.
Την κινητοποίηση, που έχει κεντρικό αίτημα να μην ανοίξει η πόρτα του Δημόσιου Ταμείου για τους ιδιώτες, στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ.

Οι κινητοποιήσεις έρχονται μετά και την αποδοχή της πρότασης που είχε υποβάλλει ο Κωστής Χατζηδάκης, που έλεγε πως πιστοποιημένοι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές, θα αξιοποιηθούν για να επιταχυνθεί η διαδικασία και να περιοριστούν οι εκκρεμότητες σε ένα ιδιαίτερα δυσεπίλυτο πρόβλημα, είχε πει ο υπουργός Εργασίας.
Η πρόταση έγινε δεκτή από την Ολομέλεια των δικηγόρων που εντοπίζουν θετικά στοιχεία “στην προοπτική επίλυσης ενός κοινωνικού προβλήματος, εκρηκτικών διαστάσεων, που έχει δημιουργηθεί από την απίστευτη καθυστέρηση στην έκδοση και απονομή χιλιάδων συντάξεων.”
Οι δικηγόροι βέβαια γνωρίζουν και το αναφέρουν πως η ένταξή τους σε ένα νέο αντικείμενο “διευρύνει και την δικηγορική ύλη, ιδίως σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως η σημερινή”.
Θέτουν όμως ως προϋποθέσεις αφενός να μην πληρώνονται από τους πολίτες αλλά το κράτος.

Μιχ. Νικολάου: θετική η πρωτοβουλία 

Για το θέμα της συμμετοχής δικηγόρων στη διαδικασία απονομής συντάξεων και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του Ε.Φ.Κ.Α., ζητήσαμε την άποψη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας κ. Μαχάλη Νικολάου.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου, μετά και από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας επί της προτάσεως του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανάθεση σε δικηγόρους του έργου της συνδρομής του Ε.Φ.Κ.Α. στη διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

1).Ο δικηγόρος, σύμφωνα με το νόμο, θεωρείται (άμισθος) δημόσιος λειτουργός και ως εκ τούτου δύναται να ασκεί έργο δημόσιου χαρακτήρα. Στα πλαίσια αυτά, με σειρά διατάξεων έχουν ανατεθεί σε δικηγόρους σχετικές αρμοδιότητες, όπως η σύνταξη ενόρκων βεβαιώσεων, η επικύρωση υπογραφών στα ποινικά δικαστήρια, η επικύρωση γνησίων αντιγράφων, η επίσημη μετάφραση ξενόγλωσσων εγγράφων, η υποστήριξη συναλλασσομένων με τα Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά Γραφεία, η συμμετοχή σε θεσμοθετημένες επιτροπές, πχ. Κτηματολογίου, Δασικών Χαρτών, ΣΥΠΟΘΑ κ.λπ.

2).Το δικηγορικό σώμα ασφαλώς και σέβεται τους εργαζομένους στον Ε.Φ.Κ.Α. και είναι ευνόητο ότι δεν αντιστρατεύεται τα εργασιακά τους δικαιώματα, πλην όμως στην προκειμένη περίπτωση ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα την επιτάχυνση της έκδοσης και απονομής των συντάξεων και έτσι έκρινε ότι οφείλει να συμβάλλει στην επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος, εκρηκτικών διαστάσεων, που έχει δημιουργηθεί από την απίστευτη καθυστέρηση.

3).Η σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καταρχήν κρίνεται ως θετική, με τις εξής όμως παρατηρήσεις:
– Η επιμόρφωση και κατάρτιση των δικηγόρων θα γίνεται αποκλειστικά από το Υπουργείο και με δικό του προσωπικό και δαπάνες.
– Η επιλογή των δικηγόρων, στους οποίους θα ανατίθεται μία υπόθεση, θα πρέπει να γίνεται με κλήρωση από τον κατάλογο των όσων δικηγόρων θα έχουν λάβει τη σχετική ειδική επιμόρφωση – ενημέρωση στα συστήματα του ΕΦΚΑ, ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενική επιλογή και να αποφεύγονται συχνά παρατηρούμενες παθογένειες του συστήματος. Νέα υπόθεση θα ανατίθεται στον ίδιο δικηγόρο, μετά την εξάντληση των δικηγόρων του καταλόγου.

– Η αποζημίωση των δικηγόρων θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή συμμετοχή σε αυτή. Άλλωστε, οι δικηγόροι δεν συνδέονται με καμία έννομη σχέση με τους πολίτες και η μόνη επικοινωνία μαζί τους θα είναι αποκλειστικά και μόνο για τυχόν συμπληρωματικές διευκρινήσεις επί της υπόθεσής τους.