ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε το κείμενο πολιτικής απόφασης

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», διαμηνύει ο πρόεδρος Κασσελάκης

Η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε το σχέδιο πολιτικής απόφασης και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας του Ευκλείδη Τσακαλώτου και την κλείσιμο του θέματος με τις διαγραφές και το δημοψήφισμα, καθώς δεν υπάρχει πλέον τέτοιος λόγος. Στην απόφαση ενσωματώθηκαν ή αναδιαμορφώθηκαν δύο σημεία, που ικανοποίησαν όλες τις πλευρές, ως φαίνεται και τους “έξι” που είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων να μην γίνονται διαγραφές με δημοψηφίσματα.

“Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα” και “οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας” είναι η διατύπωση των δύο σημείων, επί των οποίων είχε προηγηθεί συζήτηση και σύνθεση.
Νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης είχε τονίσει κλείνοντας τις εργασίες ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος, κάτι που προφανώς ήταν πλέον ξεκάθαρο.
Τα τέσσερα στελέχη, τη διαγραφή των οποίων είχε ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος, αποχώρησαν: Ο Πάνος Σκουρλέτης ήδη από την Παρασκευή, ο Στέφανος Τζουμάκας το απόγευμα της Κυριακής μαζί με τα άλλα μέλη της Ομπρέλας που ήταν στην κεντρική επιτροπή, Δημήτρης Βίτσας και Νίκος Φίλης.

Έξι στελέχη, που κινούνται στον λεγόμενο «ενδιάμεσο» χώρο και ορισμένα εξ αυτών έχουν στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν μία πρόταση προς ψήφιση, θεωρώντας ότι έτσι θα υπάρξει εκτόνωση και συμβιβασμός. Οι Όλγα Γεροβασιλη, ο Κώστας Ζαχαριάδη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Αλέκος Φλαμπουράρης κατέθεσαν δύο τροπολογίες-προσθήκες στο κείμενο της πολιτικής απόφασης:
1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.
2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.

Τζουμάκας, Πέρκα
Η αποχώρηση του Στέφανου Τζουμάκα, συνεδεύτηκε με ένα πολυσέλιδο κείμενο γεμάτο σκληρών καταγγελιών και την πρόβλεψη ότι ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει στις ευρωεκλογές.
Η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα, η οποία ανήκει στην Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με κείμενό της, πριν αποχωρήσει οριστικά, άφηνε σοβαρές αιχμές για την πορεία του κόμματος ήδη από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει τον “νέο ΣΥΡΙΖΑ”, ως τη “μεγαλύτερη επιτυχία του Μητσοτάκη”.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας με την “ομάδα” του, γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς να δίνει “λευκή επιταγή” στον πρόεδρο. Το σχετικό κείμενο υπογράφουν οι Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης. Η ομάδα αυτή είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση το Σάββατο, διαμαρτυρόμενη για την απειλή δημοψηφίσματος από τον κ. Κασσελάκη.
Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου κατέθεσε κείμενο, ασκώντας έντονη κριτική στον κ. Κασσελάκη θεωρώντας ότι η παρουσία του στην κεντρική επιτροπή ήταν προσβλητική και διχαστική. Τον καλούν να τηρεί τους κανόνες του κόμματος και να μην το απαξιώνει όπως κάνουν όσοι ανήκουν στο “αντιΣΥΡΙΖΑ” μέτωπο. Το κείμενο υπογράφουν 7 βουλευτές και συνολικά 11 μέλη της Κ.Ε. και ουσιαστικά είναι μία πρώτη πλατφόρμα για το πώς θα κινηθεί αυτή η ομάδα στο δρόμο προς το συνέδριο. Πάντως η πλευρά της κυρίας Αχτσιόγλου παραμένει στο κόμμα, περιορίζοντας τη σημασία της αποχώρησης από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής το Σάββατο ως μία πολιτική διαμαρτυρία για τη συμπεριφορά της ηγετικής ομάδας.

Αιχμές Γεροβασίλη

Θέση στις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε η Όλγα Γεροβασίλη. «Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των στελεχών περί τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα.
Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών, η Όλα Γεροβασίλη τόνισε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει». Παράλληλα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».
Επιπλέον στη δήλωσή της ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας».

Να παραδώσουν τις έδρες

Να παραδώσουν την έδρα τους ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης από τους δύο βουλευτές της «Ομπρέλας», η οποία αποχώρησε επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο της αποχώρησης το υπογράφουν 46 στελέχη, εκ των οποίων οι δύο είναι βουλευτές: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα.
«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή.
Η ομιλία του:
«Υπάρχει μια επιστολή που έχει λάβει η Γραμματεία, για την οποία κανείς δεν πρέπει εδώ μέσα να χειροκροτήσει. Επαναλαμβάνω, δεν πρέπει κανείς εδώ μέσα να χειροκροτήσει την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από την Κεντρική Επιτροπή. Να σας πω γιατί; Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα 45 -στην πραγματικότητα 43 άτομα που υπογράφουν, επειδή οι 2 έχουν ήδη παραιτηθεί- αλλά διότι πολύς κόσμος που βασίζεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει κι εκείνος τις ελπίδες του σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Άρα δεν μπορούμε να προσβάλλουμε όσους έδωσαν σταυρό σ’ αυτούς τους ανθρώπους με αλαζονεία εδώ μέσα. Και θέλω να πω στον κόσμο αυτόν, στον κόσμο που έχει ευθυγραμμιστεί με τη συγκεκριμένη πρώην τάση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πω ότι έχετε χώρο εδώ μέσα. Κι ότι η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική τάση από τη βάση, με τα όργανα να κάνουν πολιτική από εσάς και για εσάς και για όλη την κοινωνία.

Υπάρχουν δυο βουλευτές που έχουν υπογράψει την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τους θυμίζω τον κώδικα δεοντολογίας στον οποίο έχουν συμφωνήσει, το 2β που λέει: «Όλοι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα όχι και στους ίδιους». Τους καλώ λοιπόν να δώσουν την έδρα πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι στις πλάτες του Αλέξη και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις έδρες! Όπως καλώ και τον κ. Κούλογλου στην Ευρωβουλή να κάνει το ίδιο! Επιτέλους, σεβαστείτε τη βάση του κόμματος! Επιτέλους σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας τον οποίο προσυπογράψατε!
Υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα: το ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα. Το καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει και μ’ εμένα πρώτο απ’ όλους. Και να είναι ξεκάθαρο σε όλους. Και στην εισήγηση, την οποία οι Γραμματείς ετοίμασαν, και με την οποία είμαι πλήρως σύμφωνος, θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την Επιτροπή Απόφασης. Και απλά, ως διαφάνεια σε όλους σας, σας λέω τη διατύπωση η οποία με βρίσκει πλήρως σύμφωνο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπα κι εχθές και το εννοώ, δεν υπάρχει στενός κύκλος. Θέλετε να δουλέψετε; Ελάτε. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
Ξεσκονίζω ό,τι έχει ειπωθεί εδώ μέσα. Από αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Είναι μια καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σας καλώ όλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπροστά στην ιστορία αυτού του ιστορικού κόμματος. Γεια σας, ευχαριστώ πολύ».

Δάσκαλε που δίδασκες

Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη με την οποία ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και την Πέτη Πέρκα και τον Στέλιο Κούλογλου να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες τους στο κόμμα δεν είναι τυχαία.
Παλαιότερα τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όπως και άλλα στελέχη της Ομπρέλας, ήταν από εκείνους που θεωρούσαν πάντα το κόμμα υπεράνω των προσώπων, σε αυτά τα θέματα. Και πώς ο/η βουλευτής «ανήκει» στο κόμμα, χάρη στο οποίο εξελέγη. Ο κ. Τσακαλώτος είχε πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση του κώδικα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τους βουλευτές, ώστε να μπει σχετική πρόβλεψη να επιστρέφει την έδρα του όποιος φεύγει από το κόμμα. Και επίσης είχε δηλώσει ξεκάθαρα όταν ξέσπασε η υπόθεση με τον Αλέξη Γεωργούλη, ότι ο ευρωβουλευτής πρέπει να δώσει την έδρα του στο κόμμα.
Τι λέει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ:
Άρθρο 37 – Γενικοί κανόνες για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δημόσια πολιτικά αξιώματα

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που καταλαμβάνουν οποιοδήποτε δημόσιο πολιτικό αξίωμα, αιρετό ή μη, πάντοτε σε συνεννόηση με τα αρμόδια κομματικά όργανα, οφείλουν να το ασκούν με τον τρόπο και το ήθος που αρμόζει στην Αριστερά και με σεβασμό στις πολιτικές αρχές του κόμματος. Με ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής συντάσσεται ειδικός κανονισμός δεοντολογίας για τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέχουν πάσης φύσεως δημόσια αξιώματα.
Και η πρόβλεψη του Κώδικα Δεοντολογίας:
α) Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες.
Το ερώτημα είναι εάν ο ίδιος θα τηρήσει τον κώδικα δεοντολογίας και τα όσα έλεγε για τους άλλους, τώρα που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημαία του οποίου εκλέχτηκε βουλευτής.