ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να μην γίνει και ο Αχελώος θύμα της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής Μητσοτάκη

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί, την τελευταία 3ετία, την περιβαλλοντική πολιτική ως επικοινωνιακό προκάλυμμα για να ικανοποιήσει, με αδιαφάνεια και χαριστικές ρυθμίσεις, λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα και ένα σύστημα εξουσίας με νοοτροπία παλιάς ρουσφετολογικής και αυταρχικής δεξιάς» επισημαίνεται σε κοινή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, της Ρένας Δούρου, του Σωκράτη Φάμελλου και της Πέτης Πέρκα για τον Αχελώο. Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπληρώνουν: «Οι επιλογές αυτές οδηγούν όμως και σε ανεπανόρθωτες βλάβες του φυσικού κεφαλαίου της χώρας μας, που αποτελεί το παγκόσμιο σήμα κατατεθέν της Ελλάδας. Η διαχείριση του Αχελώου αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της ΝΔ. Ενώ αγνοείται η 2η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ), που όφειλε με βάση ευρωπαϊκές υποχρεώσεις να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2021, στελέχη της ΝΔ από τη μία προωθούν υποκριτικά την εκτροπή του Αχελώου, η οποία έχει εκ νέου απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), και από την άλλη καθυστερούν την λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας, ως αυτόνομου υδροηλεκτρικού έργου.

Η κοινή ανακοίνωση καταλήγει με τις προτάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Λαμβάνοντας υπόψη την οικολογική και την υδρολογική αξία της λεκάνης του Αχελώου, καταθέτουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση που δίνει παράλληλα λύσεις και προοπτική στη διαχείριση και προστασία των οικοσυστημάτων, αλλά και στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση.
– Υλοποίηση έργων και μέτρων της 1η αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, 2017) που έχουν θωρακιστεί και μετά την 2228/2020 απόφαση του ΣτΕ, και δίνουν διέξοδο και στις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής στη Θεσσαλία.
– Ταχεία ολοκλήρωση της 2ης αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ και των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση για τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, (που καθυστερούν υπερβολικά δημιουργώντας σοβαρό έλλειμμα ανάπτυξης και ασφάλειας στις περιοχές αυτές), καθώς και των ΕΠΜ των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, που έχουν ανατεθεί από το 2019!
– Ενιαία οικοσυστηματική αξιολόγηση της φέρουσας ικανότητας του Αχελώου (με επιστημονικούς και όχι διοικητικούς όρους), μετά την ολοκλήρωση των ΕΠΜ των περιοχών Natura 2000.
– Διακοπή διαβούλευσης και απόσυρση της ΜΠΕ του ΥΗΕ στο «Αυλάκι», καθώς και οποιουδήποτε νέου μεγάλου έργου στον πολύπαθο Αχελώο…..»