Σωτηρία των ΤΟΕΒ

Η επιμονή Καχριμάνη ανοίγει προοπτικές για λύση

Δάνειο με εγγυήτριες τις Περιφέρειες για τις οφειλές

Στον Χατζηδάκη το αίτημα της ΕΝΠΕ

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, με την επιμονή του φέρνει όλο και πιο κοντά την λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ ανα την Ελλάδα. Η εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών 50 εκατ. ευρώ των ΤΟΕΒ που προωθεί επίμονα ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, προβλέπεται μέσω 25ετούς δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών με εγγυήτριες τις Περιφέρειες, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων για τις ανάγκες ηλεκτροδότησής τους,

Υπόμνημα σε Τσακαλώτο
Η επιμονή αυτή του Περιφερειάρχη Ηπείρου, φαίνεται από το γεγονός πως η πρόταση για ρύθμιση των οφειλών των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ, περιέχονταν σε υπόμνημα που παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο συναντήθηκε την Πέμπτη 2 Μαΐου στα Ιωάννινα. Όπως σημείωνε εκείνη την εποχή ρσε ρεπορτάζ της η ΗΧΩ, όπως υπογράμμιζε στο υπόμνημά του ο Περιφερειάρχης, «πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις καθώς σε διαφορετική περίπτωση οδηγούνται σε αδιέξοδο οι καλλιεργητές λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Οι συσσωρευμένες οφειλές των ΤΟΕΒ της Ηπείρου, ανέρχονται περίπου σε 7, 5 εκ. ευρώ και σε σύνολο χώρας σε 50 εκ. ευρώ».

Όπως σημείωνε η ΗΧΩ, η πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης και την οποία ήδη έχει αναπτύξει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη και στον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, συνίσταται στη προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μακροχρονίου δανείου στους ΤΟΕΒ- με την εγγύηση της Περιφέρειας- από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων με χαμηλό επιτόκιο (που δεν θα ξεπερνά το 1%) με το οποίο θα εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές προς τη ΔΕΗ (οι οποίες επιβαρύνονται με υψηλότερα και μη εξυπηρετούμενα επιτόκια). «Η ΔΕΗ για να ηλεκτροδοτήσει εκ νέου τα αντλιοστάσια ζητά προκαταβολή τουλάχιστον 30% της οφειλής και το υπόλοιπο να εξοφληθεί σε δόσεις. Αντικειμενικά, χρηματικά ποσά αυτού του ύψους, είναι αδύνατο να εξεύρουν οι ΟΕΒ, στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Με την πρότασή μας εξασφαλίζεται μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα των χρεών ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, που θα δώσει πραγματική ανάσα σε χιλιάδες αγρότες της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα της χώρας, που σήμερα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, δεν ξέρουν αν τελικά θα καταφέρουν να έχουν σοδιά για να επιβιώσουν», τόνιζε στο υπόμνημα ο Περιφερειάρχης.

Συνάντηση με Βορίδη
Όμως λίγο μετά το υπόμνημα σε Τσακαλώτο, προκηρύχθηκαν εκλογές και προέκυψε νέα κυβέρνηση. Παρόλα αυτά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου επανήλθε για το θέμα αυτό και μίλησε στα πλαίσια της τεχνικής συνάντησης της γενικής γραμματείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τις περιφερειακές αρχές στις 18 Οκτωβρίου, ενώ είχε και κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον υπουργό Μάκη Βορίδη.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου επανέλαβε την πρότασή του στη νέα διακυβέρνηση η οποία πρόταση περιλαμβάνει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων με χαμηλό επιτόκιο (που δεν θα ξεπερνά το 1%) με το οποίο θα εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές προς τη ∆ΕΗ (οι οποίες επιβαρύνονται με υψηλότερα και μη εξυπηρετούμενα επιτόκια). Εγγυήτριες θα μπουν οι Περιφέρειες και το δάνειο θα συνάπτεται αφού πρώτα οι εποπτευόμενοι ΤΟΕΒ τεθούν σε καθεστώς αυστηρής οικονομικής εποπτείας εξ αυτής και βεβαιωθεί η οικονομική βιωσιμότητα του χρηματοδοτικού σχεδίου από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή ή από άλλο πρόσφορο ελεγκτικό μηχανισμό.
Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σχέδιο αυτό έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζιδάκη, ενώ όπως ανέφερε στην Agrenda ο περιφερειάρχης, το Μαξίμου βλέπει με πολύ θετικό μάτι αυτό το πάγιο αίτημα της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ).

Στηρίζει η ΕΝΠΕ
Την πρόταση Καχριμάνη την στηρίζει η ΕΝΠΕ, αφού σε σχετική επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κωνσταντίνος Αγοραστός και έχει σταλεί στον υπουργό Περιβάλλοντος παρατίθενται οι βασικότεροι λόγοι συσσώρευσης των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ∆ΕΗ σταδιακά από το 2010 και μετά:
-Το έντονο ανάγλυφο μεγάλων περιοχών της χώρας το οποίο καθιστά αρκετούς από τους ΤOEB ιδιαίτερα ενεργοβόρους προκειμένου να ανυψώσουν το νερό στους κάμπους τους οποίους υδροδοτούν από τα σημεία υδροληψίας τους.
-Η μικρή οικονομική απόδοση των περισσότερο διαδομένων καλλιεργειών στην περιοχής της μηδικής και του καλαμποκιού που θέτει ένα χαμηλό άνω όριο στο κόστος άρδευσης με το οποίο αυτές μπορούν να επιβαρυνθούν προκειμένου να επιτρέπουν ένα μικρό περιθώριο εισοδήματος.

-Η ολιγωρία των διοικήσεων των οργανισμών να αντιμετωπίσουν στην αύξηση των κόστους του ρεύματος αυξάνοντας αντίστοιχα τις σχετικές χρεώσεις προς τα μέλη τους προκειμένου να ανταποκρίνονται προς τις υποχρεώσεις τους,
-Η αδύναμη εποπτεία της λειτουργία των ΤΟΕΒ από τους δήμους, οι οποίοι δεν διέθεταν τους κατάλληλους διοικητικούς μηχανισμούς κι επαρκή τεχνογνωσία προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο έργο και ίσως τη βούληση να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πριν γιγαντωθεί,
-Η ελαστικότητα που καλοπροαίρετα επιδείχτηκε από τη ∆ΕΗ απέναντι στην είσπραξη των οφειλομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια η οποία ωστόσο επέτρεψε στο πρόβλημα επί μακρόν να μεγεθύνεται, χωρίς να αντιμετωπίζεται.
-Η εγγενής δυναμική του χρέους των ΤΟΕΒ προς τη ∆ΕΗ το οποίο επιβαρύνει τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος με τόκους υπερημερίας που υπολογίζονται με επιτόκιο που υπερβαίνει το 7%, διπλασιάζοντας έτσι στην πράξη, σε κάποιες περιπτώσεις, το τρέχον ήδη δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος της άρδευσης».