Σύλλογος Γυναικών Άρτας της ΟΓΕ. Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο Σύλλογος Γυναικών Άρτας της ΟΓΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του σε κάθε γυναίκα της βιοπάλης που είναι θύμα βίας με όποια μορφή και αν εκφράζεται αυτή. Είμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας που βιώνει τη βία εκεί που εργάζεται, εκεί που ζει, που σπουδάζει, που αθλείται, που περνάει τον ελεύθερο χρόνο της.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, από τον Σύλλογο, «Αγωνιζόμαστε ενάντια στη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στις Παλαιστίνιες γυναίκες και τα παιδιά τους, που βιώνουν τη βία κι επιθετικότητα του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, με τη στήριξη των ευρωατλαντικών συμμάχων του. Αντιπαλεύουμε την εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων που στηρίζουν τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ.

Παλεύουμε ενάντια στην εργοδοτική βία και τρομοκρατία, που φτάνει ακόμα και στη σεξουαλική παρενόχληση απέναντι σε εργαζόμενες στους χώρους δουλειάς. Το πλήθος τέτοιων περιστατικών σε διάφορους κλάδους αποδεικνύει ότι οι ρυθμίσεις του αντεργατικού εκτρώματος του νόμου Χατζηδάκη “για εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας” (Σύμβαση 190 της ILO) δεν προστατεύουν τις εργαζόμενες. Όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν διαπράξει βίαιες και κακοποιητικές συμπεριφορές- τους εργοδότες και τα διευθυντικά στελέχη- αλλά καθιστούν τους ίδιους υπεύθυνους για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας των εργαζόμενων γυναικών από τη βία στο χώρο δουλειάς.
Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν την εργοδοτική βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά.

ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ
Το θάρρος, η τόλμη απέναντι στη βία μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης. Η δράση στο γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο, στο φοιτητικό σύλλογο είναι η καλύτερη “ασπίδα προστασίας” της γυναίκας για να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΜΑΣ
Διεκδικούμε:
• Να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης! Καμία εμπλοκή της χώρας μας στην σφαγή, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλες. Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού και κάλυψη των αναγκών μας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Να αποσυρθεί τώρα το νέο φορολογικό έκτρωμα που εξοντώνει τις αυτοαπασχολούμενες. Αύξηση ΤΩΡΑ στις συντάξεις. Κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στην ενέργεια. Φθηνή, ασφαλή στέγη.
• Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
• Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
Σας καλούμε όλες στην Εκδήλωση του Συλλόγου μας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 18:00 στο Ξενοδοχείο Κρόνος».