Σύντομα η υπογραφή για την παραχώρηση του πρ. στρατοπέδου Παπακώστα
Μεγάλη αλλαγή στην Άρτα
Αλέξανδρος Καχριμάνης: είχα θέσει το θέμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό
Είναι από τα πιο δυνατά ζητήματα για την Άρτα από το 1964 μέχρι σήμερα
«Είναι μια μεγάλη αλλαγή στην Άρτα, γιατί οι κεντρικές υπηρεσίες βρίσκονται σήμερα εκεί από την εποχή του αειμνήστου Πέτρου Γαρουφαλλιά», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σχετικά με την παραχώρηση του πρ. στρατοπέδου Παπακώστα. Μάλιστα όπως υπογράμμισε, «αν δεν είχα θέσει το θέμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, το θέμα δεν θα λυνόταν ποτέ»!
Όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη την Παρασκευή 18-9 ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε πολύ σύντομο χρόνο θα υπογραφεί στην πόλη της Άρτας το συμβόλαιο παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου «Παπακώστα» για την ανέγερση σύγχρονου Διοικητηρίου.
«Θέλω να πω- τόνισε μεταξύ άλλων- ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν ώστε ένα θέμα που ξεκίνησε από το 2011 τελείωσε για την Άρτα. Και δεν σας κρύβω ότι αν δεν είχα θέσει το θέμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέχεια με παρέπεμψε στον Γενικό Γραμματέα κ. Δημητριάδη, το θέμα δεν θα λυνόταν ποτέ, γιατί υπήρχε πολύ γραφειοκρατία. Μπήκαν οι τελευταίες υπογραφές, ετοιμάζουμε τον φάκελο και εντός των ημερών και αφού γίνουν κάποιες προκαταρτικές διαδικασίες, θα υπογράψουμε το συμβόλαιο στην πόλη της Άρτας. Αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή στην Άρτα, γιατί οι κεντρικές υπηρεσίες βρίσκονται σήμερα εκεί από την εποχή του αειμνήστου Πέτρου Γαρουφαλλιά. Όταν δεν έχεις ούτε στην Άρτα, ούτε στην Πρέβεζα δικά σου κτήρια, όπως στα Γιάννενα και στην Ηγουμενίτσα, υπάρχει πρόβλημα με τις υπηρεσίες να είναι χωρισμένες. Θεωρώ ότι είναι από τα πιο δυνατά ζητήματα που θα λύσουμε στην Άρτα από το 1964 μέχρι σήμερα».
«Απρεπέστατη» η προσφυγή
«Απρεπέστατη ενέργεια» χαρακτήρισε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, την προσφυγή που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από επιστημονικές ομάδες και δασολόγους κατά του νόμου που έχει ψηφιστεί για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ειδικότερα για τους δασικούς χάρτες.
«Θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ζουν στην Ελλάδα, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, εκτός αν κάτι άλλο εξυπηρετούν, εκτός της αλήθειας και των ανθρώπων του μόχθου και το τι υπάρχει σήμερα στην πατρίδα μας. Δεν μπορεί ένας νόμος ο οποίος περιλαμβάνει κληροτεμάχια που δόθηκαν σε ακτήμονες, αναδασμούς που γίνονται σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν προ του 1975 σε ακτήμονες αγρότες, στους αμπελώνες που έχουμε στην περιοχή και σε πολλές εκτάσεις που πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν αγοράσει με αίμα, είτε σε Θεσσαλία, είτε σε Αιτωλοακαρνανία αυτές να θεωρούνται ότι κατά τεκμήριο ανήκουν στο Δημόσιο».
Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «άνθρωποι που πιθανόν να έπρεπε να απολογηθούν για αυτά που συνέβησαν στην Αττική ή στην Εύβοια, γιατί κάθονται και κρύβονται πίσω από ένα νόμο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα για κάποιες επεμβάσεις, θέλουν να γκρεμίσουν και κάτι που πάει να χτιστεί που χρειάζεται για να ξανανθίσει η Ήπειρος από τους ανθρώπους που επιστρέφουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Λέω έλεος. Το θέμα το έφερα και στην Ένωση Περιφερειών και αν χρειαστεί θα παραστούμε για να το υπερασπιστούμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ως Ένωση και ως Περιφέρεια Ηπείρουγια τα συμφέροντα της Ηπείρου»
Για τη χρηματοδότηση
Τη θέση του, την οποία έχει διατυπώσει σε διαδοχική αλληλογραφία του με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών για τον τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του covid- 19, επανέλαβε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Όπως εξήγησε από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν κατατέθηκε στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών το σχέδιο πρόσκλησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπήρξαν διαδοχικές επαφές με το Υπουργείο και στις 9 Σεπτεμβρίου, υπήρξε απάντηση στην έγγραφη πρόταση του Υπουργείου, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στη συνδρομή της Περιφέρειας με το ποσό των 41,5 εκ ευρώ στο ΕΠΑΝΕΚ, αλλά και στις δράσεις που είχε αναλάβει και βρίσκονται σε εξέλιξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με το σχετικό έγγραφο καλείται το Υπουργείο να εκδώσει αντίστοιχη πρόσκληση με αυτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΠΑΝΕΚ για το σύνολο της χώρας με περιφερειακή κατανομή και με επιπλέον διάθεση πόρων στο Ε.Π. της Περιφέρειας
«Όταν μας δόθηκε- συνέχισε- η πρόταση της Κεντρικής Μακεδονίας, κινηθήκαμε αμέσως προς όλες τις κατευθύνσεις μαζί με άλλους Περιφερειάρχες (Κ. Αγοραστό –Στ.Αρναουτάκη) που έχουμε προχωρημένα προγράμματα και υπερδέσμευση που φτάνει και στο 200% για να δούμε πως θα γίνει κεντρικά το πρόγραμμα, αλλά και που θα βρεθούν τα χρήματα.
Τα 150 εκ. ευρώ της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι χρήματα που πιθανόν περισσεύουν. Δεν είναι όμως σωστό επειδή μια Περιφέρειακάνει αυτή την κίνηση, που είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, οι άλλες να μείνουν στη γωνία. Είναι απαράδεκτο να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία οι Περιφέρειες και θεωρώ ότι αυτό το ταμείο πρέπει να γίνει κεντρικά από το Υπουργείο, από το ΕΤΕΑΝ και να το αναλάβει ο ΕΦΑΠΑΕ, ώστε να αποφευχθούν και οι προσωπικές τριβές». Όσον αφορά τη διάθεση των 41,5 εκ. ευρώ που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα από το Ε.Π. της Περιφέρειας Ηπείρου στο ΕΤΕΑΝ, ο Περιφερειάρχης είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για το ποιες επιχειρήσεις στηρίχθηκαν, εκτίμησε όμως πως από το ποσό αυτό προέρχονται τα χρήματα που καταβάλλονται (500. 1000 ευρώ κλπ) σε επιχειρήσεις και εργαζομένους καθώς επίσης και για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στις δομές Δημόσιας Υγείας.
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ να ασχοληθούν σοβαρά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες, τόσο με τα τέσσερα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά στην Ηγουμενίτσα, όσο και στην Παιδόπολη «Αγία Ελένη», κάλεσε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης. «Τους καλώ να σέβονται αυτή τη δουλειά που κάνουν, αλλά και να σέβονται και όλους εμάς που νοιαζόμαστε για όλους και όχι μόνο για τους μετανάστες. ‘Άμεσα να κάνουν τα πρέποντα, διαφορετικά είμαι υποχρεωμένος να τους καταγγείλω», κατέληξε.
Μεταφορά Κλειστού Γυμναστηρίου
Ερωτηθείς για το θέματου Κλειστού Γυμναστηρίου (ξιφασκίας), ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως προγραμματίζεται συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταφοράς του από το Ελληνικό στα Ιωάννινα.
«Έχουμε ερευνήσει 2-3 χώρους για να δούμε που μπορεί να μπει το Κλειστό. Όλοι οι χώροι που ακούγονται, είναι χρήσιμοι για να γίνει ένα Κλειστό. Θα δούμε στο τέλος, όταν θα το πάρουμε. Ως προς το κοστολόγιο, σίγουρα θα είναι πολύ μικρότερο (σε σχέση με την κατασκευή νέου που εκτιμάται σε 13,7 εκ. ευρώ μετά την αναλυτική τιμολόγηση κόστους που είχε ζητήσει το 2019 ο τότε Υφ. Αθλητισμού.). Σε ένα τέτοιο γήπεδο, με τέτοια μήκη, μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα και όχι μόνο ένα γήπεδο μπάσκετ 3000 θέσεων».