Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η νέα ΜΕΑ Ηπείρου

Η λειτουργία της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ήπειρο που κατασκευάστηκε μέσω ΣΔΙΤ καταγράφει αξιόλογες επιδόσεις που μάλιστα υπερβαίνουν τους συμβατικούς στόχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στη ΜΕΑ υπεραποδίδει, ειδικά τους τελευταίους 2 μήνες, προκαλώντας δικαιολογημένη ικανοποίηση και χαμόγελα στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο έργο. Ενδεικτική της αποδοτικής λειτουργίας της Μονάδας είναι, μεταξύ άλλων, η υπολειμματικότητα, δηλαδή το ποσοστό των επεξεργασμένων απορριμμάτων που οδηγούνται σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) ως υπόλειμμα, που αγγίζει το 35% έναντι του 39% που προβλέπεται στη σύμβαση. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που χρειάζεται να διευθετηθούν με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απορρόφησης του συνόλου των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθότι το εργοστάσιο προς το παρόν λειτουργεί κάτω από την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα.
Καθυστερήσεις
Αυτή τη στιγμή, περίπου 10 Δήμοι δεν στέλνουν τα σκουπίδια τους ενώ, κατά περιπτώσεις, παρατηρούνται καθυστερήσεις και σε επίπεδο πληρωμών.
Το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι η Μονάδα έχει εισέλθει πλέον σε εύρυθμη λειτουργία, στόχος είναι να δοθεί βαρύτητα στην ολοκλήρωση συμπληρωματικών υποδομών, όπως οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), οι οποίοι θα δώσουν λύσεις στη μεταφορά σκουπιδιών από δυσπρόσιτες περιοχές της Περιφέρειας, η μετατροπή υφιστάμενων ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Καρβουνάρι Παραμυθιάς, Βλαχέρνα Άρτας), η ανάπτυξη συνολικά 8 Πράσινων Σημείων, για τα οποία έχει ήδη εκδοθεί πρόσκληση ένταξης και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, και η τόνωση των -πολύ σημαντικών- δράσεων που αφορούν την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή. Τα παραπάνω άλλωστε συνιστούν σημαντικές παραμέτρους τόσο για την κάλυψη των υποδομών του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), οι οποίες σήμερα στην Ήπειρο προσεγγίζουν το 90%, όσο και για τους στόχους που έχουν τεθεί.
Είναι πάντως γεγονός ότι με την ολοκλήρωση της νέας ΜΕΑ η Ήπειρος κατέστη η δεύτερη Περιφέρεια της χώρας που ξεκίνησε τη μετάβαση σε ένα πιο ορθολογικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, εναρμονισμένο με τα δυτικο-ευρωπαϊκά πρότυπα.
25ετής περίοδο λειτουργίας
Το έργο ΣΔΙΤ με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για την 25ετή περίοδο λειτουργίας, προβλέπεται να επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), να ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και να παράγει πράσινη ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.
Στη ΜΕΑ πραγματοποιείται αυτοματοποιημένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα) και βιολογική επεξεργασία, μέσω της οποίας παράγονται πράσινη ενέργεια και υλικό τύπου κομπόστ.

Επί ποδός τα συνεργεία του Δήμου Ιωαννιτών
Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία του Δήμου καθαρίζοντας, ευπρεπίζοντας και κόβοντας χόρτα με απόλυτη προτεραιότητα στα σχολικά συγκροτήματα και στους χώρους πέριξ αυτών.
Παράλληλα ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται διαγραμμίσεις σε όλες τις διαβάσεις που βρίσκονται έξω από τις σχολικές μονάδες.
Σήμερα οι εργασίες αναπτύχθηκαν στην Κιάφα και στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και θα συνεχιστούν στις υπόλοιπες περιοχές ώστε όλα να είναι έτοιμα για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας, Εργοταξίου Αριστείδης Παππάς, Παιδείας Γιάννης Αιβατίδης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος είχαν σύσκεψη με τον δήμαρχο όπου καθορίστηκαν οι άμεσες προτεραιότητες.
Σ’ αυτές εκτός από τις απαραίτητες εργασίες στις σχολικές μονάδες περιλαμβάνεται και η συνδρομή του Δήμου ώστε να διεξαχθεί άψογα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Νέων στην Παμβώτιδα.

Ε.Φ.Ε.Τ.: Έλεγχοι σε σχολικά κυλικεία, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί το ξεκίνημα διενέργειας ελέγχων στα Σχολικά Κυλικεία της ελληνικής επικράτειας από τα κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ.
Με επείγον σήμα του ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζητά από τις Περιφερειακές του Υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων προς τους μαθητές προϊόντων από τα Σχολικά Κυλικεία, τα Νηπιαγωγεία και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
Λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού, όσο και τα ευρήματα από τις επιθεωρήσεις των προηγούμενων ετών, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο των Σχολικών Κυλικείων όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών συνθηκών και τα είδη που μπορούν να τίθενται προς πώληση στα σχολεία.

Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό
Οι εργαζόμενοι της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», εκφράζουν για άλλη μια φορά την εναντίωσή τους στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση, εκδίδοντας ανακοίνωση και όπως ενημερώνουν, για το σκοπό αυτό, θα διανείμουν φυλλάδια το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της ΔΕΘ, στα Διόδια Μαλγάρων (από τις 08.00-09.30) διεκδικώντας:
-Την ακύρωση των σχεδιασμών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού
-Τη διατήρηση του ύψους των διοδίων σε επίπεδο κοινωνικά αποδεκτό
-Τη χρήση των μεγάλων πλεονασμάτων από τα έσοδα διοδίων σε αναπτυξιακά έργα στη Β.Ελλάδα
-Την αξιοποίηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» στην ανάπτυξη & διαχείριση υποδομών.
Επίσης, θα συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκης (Ε.Κ.Θ) το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 18.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, με κεντρικό σύνθημα “ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ : ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ».

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη διοργάνωση Great Taste 2019, στο Λονδίνο!!!
Το μέλι CHARISMA και πάλι, κέρδισε τους πιο απαιτητικούς κριτές,
Χρυσά Αστέρια κέρδισαν 2 προϊόντα της εταιρείας ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ – EPIRUS FARM, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης των Great Taste Awards 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Τα «Great Taste Awards» ή αλλιώς «Όσκαρ της γεύσης», είναι ευρέως αναγνωρισμένα ως το πιο αξιόπιστο σύστημα διαπίστευσης για τα προϊόντα delicatessen. Είναι διεθνούς φήμης και τυφλής γευσιγνωσίας βραβεία, με τα οποία τιμώνται μόνο τα πιο αξιόλογα τρόφιμα και ποτά.

H στρογγυλή ετικέτα των Great Taste Awards αποδίδεται σε προϊόντα που υπερέχουν λόγω της γεύσης τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η επωνυμία ή η συσκευασία τους. Στο διαγωνισμό, περισσότεροι από 400 εξειδικευμένοι δοκιμαστές, συμπεριλαμβανομένων των πιο απαιτητικών γευσιγνωστών, chef, ιδιοκτητών εστιατορίων και παραγωγών, καθώς επίσης συγγραφέων και δημοσιογράφων ειδικών στον τομέα των τροφίμων και των γεύσεων, επί 49 ημέρες δοκίμασαν πάνω από 10.000 προϊόντα από όλο τον κόσμο για να αναδείξουν τα καλύτερα. Μόνο ένα στα τρία συμμετέχοντα προϊόντα κατάφερε να κερδίσει μια διάκριση.
Η νίκη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι πολύ σημαντική για τα προϊόντα της εταιρείας, καθώς τα εδραιώνει στην αγορά, τα διαφοροποιεί, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία τους, ενώ παράλληλα για τον καταναλωτή αποτελεί μια εγγυημένη και αξιόπιστη «σφραγίδα» ποιότητας.
Τα προϊόντα που συμμετείχαν και βραβεύτηκαν με Χρυσά Great Taste Αστέρια στον διαγωνισμό, είναι τα ακόλουθα:
•Charisma – Fir & wild flowers (1 χρυσό αστέρι γεύσης)
•Charisma – Thyme Balsam (1 χρυσό αστέρι γεύσης)

Αρχίζουν τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους
Για πρώτη φορά, έπειτα από αρκετά χρόνια, τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους ξεκινούν έγκαιρα, με διάρκεια υλοποίησης 28 εβδομάδων και όχι καθυστερημένα, με μειωμένη χρονική διάρκεια, προσφέροντας τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας για ενεργή συμμετοχή στην άθληση. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ενέκρινε 3.824 τμήματα γενικών προγραμμάτων Άθλησης για Όλους και 672 τμήματα για ειδικές ομάδες – στόχους.
Σύμφωνα, επίσης, με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφτηκε από τον κ. Αυγενάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα προσληφθούν 1.145 Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, για τη σεζόν 2019-2020, με σκοπό τη στελέχωση των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών, που θα υλοποιήσουν Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ), τα οποία απευθύνονται στο σύνολο των κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων αθλουμένων.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Αύγουστο 2019 στην Ήπειρο 
Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Αύγουστο του 2019, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 11 τροχαία ατυχήματα (έναντι 24 το 2018). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
1 θανατηφόρο τροχαίο (έναντι 2 το 2018)
1 τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2018)
9 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 21 το 2018)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 21 παθόντες (έναντι 36 το 2018). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
1 νεκρός (έναντι 2 το 2018)
1 σοβαρά τραυματίας (έναντι 2 το 2018)
19 ελαφρά τραυματίες (έναντι 32 το 2018)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
παραβίαση προτεραιότητας
παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων
κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας