Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με Δημάρχους της Ηπείρου και τον περιφερειάρχη

Ανακυκλώστε για να γλιτώσουμε τα πρόστιμα -Θα είναι τσουχτερά!

Έκκληση στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους, να ανακυκλώνουν τα απορρίμματα ώστε η χώρα να αποφύγει τα πρόστιμα προς την ΕΕ, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. «Θέλω να απευθύνω μια έκκληση σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε οικογένεια και θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, γιατί πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα θα το λύσουμε αν ακούσουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά μας που έχουν πολύ ισχυρή περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση και μας λένε ότι πρέπει να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια που παράγουμε μέσα σε κάθε νοικοκυριό. «Θέλω να παρακαλέσω γι’ αυτό. Πρέπει όλοι να συνδράμουμε γιατί από 1/1/2020 θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν προβλήματα των δήμων και της περιφέρειας Ηπείρου και αναζητήθηκαν τρόποι επίλυσής τους με τη συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος που προσφέρεται για συνεργασίες των δημοτικών παρατάξεων, καθώς όπως σημείωσε, «δεν μπορεί οι κομματικές τοποθετήσεις ή άλλες προσωπικές ιδιοτέλειες να γίνονται αιτία να μη συνεργάζονται και να μη συνενώνονται οι παρατάξεις».
Ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι ήταν απολύτως αναγκαία η θεσμική παρέμβαση στις αλλαγές του «Κλεισθένη» σημείωσε, τονίζοντας πως υπάρχει ένα κλίμα επιβράβευσης αυτής της ενέργειας, γιατί δυστυχώς με τον τρόπο που έγινε η εκλογή, οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που δεν εκλέχτηκαν στον πρώτο γύρο, δεν είχαν δυνατότητα να ασκήσουν διοίκηση γιατί δεν είχαν την πλειοψηφία στις οικονομικές επιτροπές και τα άλλα όργανα των Δήμων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών προκάλεσε τις δημοτικές παρατάξεις να προχωρήσουν με πνεύμα σύμπνοιας στην επόμενη δημοτική περίοδο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των περιοχών τους. Στην επισήμανση ότι με τις αλλαγές που επέφερε στον «Κλεισθένη» η κυβέρνηση της ΝΔ, δίνεται άλλοθι στις μειοψηφικές διοικήσεις των Δήμων της χώρας να προχωρήσουν μόνες τους, ο Υπουργός Εσωτερικών επέμεινε πως η συνεργασία πρέπει να είναι μονόδρομος. «Όταν υπάρχει κοινός τόπος, αυτή είναι η πρόκληση» πρόσθεσε.
Στην ερώτηση αν υπάρχει σχεδιασμός να μεταφερθούν σκουπίδια στην Ήπειρο από άλλη περιοχή όπως η Κέρκυρα ή η Λευκάδα, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως αυτό είναι θέμα της Περιφέρειας και του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων ενός και ενιαίου για όλη την Ήπειρο που από χθες, έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

Κόντρα για τα σκουπίδια
Εν τω μεταξύ, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών, υπήρξε ένταση ανάμεσα στα μέλη της δημοτικής αρχής και στα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης. Το θέμα που προκάλεσε την ένταση ήταν η «Σύνταξη σχεδίου 7ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού του Δήμου, έτους 2019», με βάση το οποίο θα προταθεί η ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής απορριμμάτων στις ΔΕ Ανατολής και Περάματος, στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να βελτιωθεί η απόδοση της υπηρεσίας καθαριότητας μέσα στην πόλη.

Να σημειωθεί πως ιδιώτης μαζεύει τα σκουπίδια στις ΔΕ Μπιζανίου και Παμβώτιδος και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων αποφάσισε στάση εργασίας για την Τρίτη το μεσημέρι ως αντίδραση στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στις δύο ΔΕ και η παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είχε μεγάλη ένταση.
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, που όπως λέει, «με προκλητικό τρόπο αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει την αποκομιδή στις ΔΕ Περάματος και Ανατολής όπως και το πλύσιμο των κάδων».

Χρήστος Τσιρογιάννης: Θέσαμε στον Υπουργό βασικές προτεραιότητες του Δήμου μας
Με αφορμή την συνάντηση ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στην καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Αρταίων.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάσθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και αναζητήθηκαν τρόποι επίλυσής τους με τη συμβολή και συνεργασία του Υπουργείου και των Δήμων. Παράλληλα τονίστηκε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος που προσφέρεται για συνεργασίες.

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Θέσαμε στον Υπουργό βασικές προτεραιότητες του Δήμου μας στις οποίες μπορεί το Υπουργείο να δώσει άμεσα λύσεις. Αναμένουμε τις ενέργειες του, ώστε να προχωρήσουμε και να επιλύσουμε πολύ σημαντικά θέματα για την Άρτα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης ενώ ζήτησε από τον Υπουργό μια νέα συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα για να συζητήσουν εκτενέστερα τα ζητήματα της Άρτας, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος κάλεσε τον Υπουργό για μια επίσκεψή του στην Άρτα.