«Τέλος ταφής» απορριμμάτων

Έρχεται νέο χαράτσι από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Επιβάλλεται στους ΦοΔΣΑ-θα μετακυλιστεί στους δημότες!!!

Στα δύο εκατομμύρια το υπολογίζει το ΚΚΕ για την Ήπειρο

Στα δύο εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το ΚΚΕ Ηπείρου, το τέλος ταφής που πρέπει να πληρωθεί από τους δήμους της Ηπείρου πέραν των άλλων ποσών που καταβάλλονται για την διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο μπορεί να επιβληθεί στους δήμους όμως ουσιαστικά επιβάλλεται στα νοικοκυριά μέσω της αναπόφευκτης αύξησης των δημοτικών τελών.
Πρόκειται για ένα ακόμη χαράτσι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζει οριζόντια από το 2022 και αφορά το θεσπισμένο από το 2012 τέλος ταφής των απορριμμάτων, το οποίο όμως έως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα επιπλέον δύο εκατομμύρια έρχονται να προστεθούν στα 5 εκατομμύρια που πληρώνουν ετησίως οι Δήμοι της Ηπείρου στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ για την επεξεργασία των απορριμμάτων τους είτε μεταφέρουν είτε δεν μεταφέρουν απορρίμματα εξαιτίας της ληστρικής σύμβασης ΣΔΙΤ που έχουν υπογράψει στο οποίο προβλέπεται η λεγόμενη «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα». Έτσι ακόμα και αν προχωρήσουν τα έργα διαλογής στην πηγή, και τα απόβλητα μειωθούν σύμφωνα με τους στόχους της χώρας στο 60% των ποσοτήτων του 2020, και πάλι οι Δήμοι της Ηπείρου θα πληρώνουν χαράτσια στο εργοστάσιο.

Σε συνέχεια του τέλους της πλαστικής σακούλας, που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε, ακολουθεί από 1.1.2022 το τέλος επί παντός πλαστικού μικρο-υλικού, που συνοδεύει το σερβίρισμα ελαφρών φαγητών, καφέδων και αναψυκτικών, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ ΗΠΕΙΡΟΥ -ΚΕΡΚΥΡΑΣ –ΛΕΥΚΑΔΑΣ.
«Αναδεικνύουμε σήμερα την ανάγκη τα όργανα της τοπικής, αλλά και της περιφερειακής διοίκησης, να συζητήσουν και να απαντήσουν αγωνιστικά απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή, προβάλλοντας ως άμεση προτεραιότητα την απαίτηση να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”, καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ζητούν παράταση
Να σημειωθεί πως παρά τις εκκλήσεις πολλών δημάρχων, οι οποίοι ζητούσαν παράταση της εφαρμογής, ο αρμόδιος υπουργός με διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε θέτει προ των ευθυνών τους, τους 22 ΦοΣΔΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της χώρας και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Μάλιστα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει ζητήσει επιβολή του τέλους από το 2024 ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα έργα επεξεργασίας αποβλήτων και να περιοριστούν δραστικά οι ποσότητες αποβλήτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής.
Το υπουργείο με τον νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη του 2021, αντικατέστησε το τέλος κυκλικής οικονομίας επαναφέροντας το τέλος ταφής και προβλέποντας μάλιστα μεγαλύτερες προσαυξήσεις από τις αρχικά θεσμοθετημένες, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022 καθώς επίσης και οριζόντια επιβολή, η οποία δε συνυπολογίζει την πρόοδο των έργων επεξεργασίας απορριμμάτων που έχουν ξεκινήσει σε ορισμένους δήμους.
Ο υπουργός στην εγκύκλιο που εξέδωσε, τους επισημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου θα επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που θα διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ) καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που θα προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΑ), και μονάδες αποτέφρωσης αστικών αποβλήτων) που επίσης θα καταλήγουν σε ΧΥΤ.

Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι δήμοι ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες των ΦοΔΣΑ. Το τέλος ταφής ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, τιμή που θα παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.
Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας με ειδική εγκύκλιο υπενθυμίζει ότι το τέλος ταφής υπολογίζεται ως εξής:
-20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και
-αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνοέως το 2025.
-Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και
-αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά το γεγονός ότι οι ΦοΔΣΑ όφειλαν – βάσει του νόμου – να έχουν ήδη συνυπολογίσει το τέλος ταφής κατά την κατάρτιση κανονισμού τιμολόγησης και να έχουν εντάξει στον Προϋπολογισμό τους το αντίστοιχο ποσό, το υπουργείο διαπίστωσε από την διαβίβαση κανονισμών τιμολόγησης την παράλειψη ένταξης του τέλους ταφής τόσο στον κανονισμό όσο και στον Προϋπολογισμό τους.

Επίθεση του ΚΚΕ ΗΠΕΙΡΟΥ -ΚΕΡΚΥΡΑΣ –ΛΕΥΚΑΔΑΣ στον ΦοΔΣΑ
Δύο εκατομμύρια στις πλάτες των δημοτών για το “τέλος ταφής”
Άλλα δύο εκατομμύρια καλείται να πληρώσει ο λαός από την επιβολή σε βάρος των δήμων “τέλους ταφής” και “περιβαλλοντικής εισφοράς” από 1η Ιανουαρίου 2022 μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) σημειώνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής του ΚΚΕ ΗΠΕΙΡΟΥ -ΚΕΡΚΥΡΑΣ –ΛΕΥΚΑΔΑΣ.
Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του ΚΚΕ, με εγκύκλιό του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 20/12/2021, υπενθυμίζει στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της χώρας την υποχρέωσή τους για την είσπραξη του “τέλους ταφής” από τους δήμους μέλη τους. Η επιβολή του αρχίζει από 1.1.2022 και αναφέρεται στα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Το “τέλος ταφής” είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με την «περιβαλλοντική εισφορά», με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019. Τώρα, η ΝΔ επανήλθε με το άρθ. 38 του ν.4819/2021 και επιβάλλει το “τέλος ταφής”, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021.

Τέλη και εισφορές
-Για το 2022 το τέλος ταφής αρχίζει από τα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ της περιοχής, και «κλειδώνει» στα 55 ευρώ το 2027. Έτσι, μόνο για το 2022, με βάση τις ποσότητες που έθαψαν τα προηγούμενα χρόνια, οι Δήμοι της Ηπείρου θα πληρώσουν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο ευρώ προς το ΦΟΔΣΑ
-Η περιβαλλοντική εισφορά διαμορφώνεται, επίσης, στα 20 ευρώ ανά τόνο για το 2022 και «κλειδώνει» στα 35 ευρώ το 2025, με τις ποσότητες των τιμολογούμενων απορριμμάτων να απομειώνονται ανάλογα με τη πρόοδο των δράσεων ανακύκλωσης. Με τη σημερινή πρόοδο των έργων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποδομήσιμων, μόνο οι Δήμοι της Ηπείρου θα πληρώσουν τουλάχιστον 488.000€ προς το ΦΟΔΣΑ
Τα επιπλέον δύο εκατομμύρια έρχονται να προστεθούν στα 5 εκατομμύρια που πληρώνουν ετησίως οι Δήμοι της Ηπείρου στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ για την επεξεργασία των απορριμμάτων τους είτε μεταφέρουν είτε δεν μεταφέρουν απορρίμματα εξαιτίας της ληστρικής σύμβασης ΣΔΙΤ που έχουν υπογράψει στο οποίο προβλέπεται η λεγόμενη «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα». Έτσι ακόμα και αν προχωρήσουν τα έργα διαλογής στην πηγή, και τα απόβλητα μειωθούν σύμφωνα με τους στόχους της χώρας στο 60% των ποσοτήτων του 2020, και πάλι οι Δήμοι της Ηπείρου θα πληρώνουν χαράτσια στο εργοστάσιο.

Για να μην σταματήσει ούτε λεπτό η πληρωμή του εργοστασίου η Περιφέρεια Ηπείρου σε ρόλο διαμεσολαβητή απειλεί τους Δήμους για τις οφειλές που έχουν, και στην πράξη τους υποχρεώνει να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλουν στο λαό. Όλα αυτά για ένα έργο ΣΔΙΤ που ο λαός έχει πληρώσει τουλάχιστον το 60% του κόστους κατασκευής μέσω επιδοτήσεων ως ένα ακόμη “κίνητρο” υπέρ της δήθεν “πρόληψης” και της “ανακύκλωσης”. (…)
Έτσι, σε συνέχεια του τέλους της πλαστικής σακούλας, που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε, ακολουθεί από 1.1.2022 το τέλος επί παντός πλαστικού μικρο-υλικού, που συνοδεύει το σερβίρισμα ελαφρών φαγητών, καφέδων και αναψυκτικών.
Τα ποσά αυτά έρχονται να τροφοδοτήσουν υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού («Πράσινο Ταμείο», Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – Ε.Ο.ΑΝ.) και μέσω αυτού τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που έχουν ήδη αρχίσει να νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων.
Η μέχρι τώρα εμπειρία του λαού της Ηπείρου δείχνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για περιβαλλοντική προστασία. Κανένας περιβαλλοντικός έλεγχος δεν έχει γίνει ποτέ στο εργοστάσιο από κανένα κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό.

Η Περιφέρεια Ηπείρου που φέρει την πρώτη ευθύνη για την λειτουργία του εργοστασίου, μόλις πριν λίγες μέρες ανακάλυψε την περιβαλλοντική βόμβα των 2.500 συσσωρευμένων τόνων υπολείμματος μέσα στο εργοστάσιο, μόνο για να δώσει νέα απευθείας ανάθεση σε εργολάβους για τη μεταφορά τους
Το ΚΚΕ, μαζί και οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, επανειλημμένα έχει αναπτύξει τις θέσεις του για τη διαχείριση των αποβλήτων. Στεκόμαστε απέναντι στις αντιλαϊκές «αρχές» και τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στα εκάστοτε Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ) των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων.
υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να γίνει αυτό. Εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους.
-Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις και παραχωρήσεις.
-Λέμε ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, όπως θα γίνει και με το νέο χαράτσι. (…)
Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουμε σήμερα την ανάγκη τα όργανα της τοπικής, αλλά και της περιφερειακής διοίκησης, να συζητήσουν και να απαντήσουν αγωνιστικά απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή, προβάλλοντας ως άμεση προτεραιότητα την απαίτηση να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”, καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση».