Τέλος του 2024 η τακτοποίηση στα κορεσμένα δίκτυα της Άρτας

Ο αποκλεισμός των Αρτινών επιχειρήσεων από το net metering, συνεχίζεται

Τι απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ προς την Περιφέρεια Ηπείρου

Για το 2024 μετατίθεται η τακτοποίηση των κορεσμένων δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ στην Άρτα, όπως επισημαίνεται σε απάντηση της υπηρεσίας που υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή Δρ.Στρατή Ζαχαρή , προς τον κ. Βασίλειο Γοργόλη, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη σε θέματα Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η απάντηση αναφέρεται στην από 04,03.2022 επιστολή, δέκα Επιχειρήσεων της Π.Ε. Άρτας, που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση που επικρατεί στην Άρτας σχετικά με τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου είχε προωθήσει προς τον ΔΕΔΔΗΕ.
Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται πως το έργο της ενίσχυσης στον Υ/Σ VT/MT εντός του ΚΥΤ Αράχθου βρίσκεται στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς προκηρύχθηκε στις 17.02.2022 και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 03.05.2022, ενώ «εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το β εξάμηνο του 2024»!!!

Πιο αναλυτικά η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ στη Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει: «Σε απάντηση της β’ σχετικής επιστολής, την οποία μας διαβιβάσατε συνημμένη και με το α’ σχετικά, με θέμα τον αποκλεισμό των Επιχειρήσεων της Π.Ε. Άρτας σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1. Τα αιτήματα για σύνδεση σταθμών παραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό ήδη λαμβάνουν, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προτεραιότητα στην εξέταση. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται ηλεκτρικός χώρος για τη σύνδεση περαιτέρω σταθμών ΑΠΕ λόγω υπέρβασης της ονομαστικής ισχύος στοιχείων του Δικτύου ή στην υπέρβαση των επιθυμητών ορίων της τάσης σε κόμβους του Δικτύου, υφίσταται περαιτέρω η δυνατότητα σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ εφόσον η παραγόμενη ενέργεια διατίθεται αποκλειστικά στα φορτία του αυτοπαραγωγού και ο σταθμός δεν εγχέει ενέργεια στο Δίκτυο «zero feed-in». Όμως, στην περίπτωση που η αδυναμία σύνδεσης περαιτέρω σταθμών ΑΠΕ οφείλεται σε υπέρβαση της στάθμης βραχυκύκλωσης στο ζυγό ΜΤ του ανάντη του Μ/Σ VT/MT, η υλοποίηση του σχήματος «zero feed-in» δεν καθιστά δυνατή τη σύνδεση άλλων σταθμών παραγωγής.
2. Το έργο της ενίσχυσης στον Υ/Σ VT/MT εντός του ΚΥΤ Αράχθου με την προσθήκη 3ου Μ/Σ ισχύος 40/50 MVA και την ανάλογη ανάπτυξη της πλευράς Μέσης Τάσης, βρίσκεται στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η Διακήρυξη ΔΕΕΔ-39 για το έργο προκηρύχθηκε στις 17.02.2022 και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 03.05.2022.
Αναμένεται η έκδοση ΑΕΠΟ, της οποίας η διαδικασία έχει αναληφθεί από τον ΑΔΜΗΕ και βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο του 2024. Επισημαίνεται ότι πλέον των έργων επαύξησης, θα γίνει αναβάθμιση του εξοπλισμού προστασίας των υφιστάμενων αναχωρήσεων Μέσης Τάσης και η κατασκευή ενός νέου κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει τους Πίνακες Προστασίας του υφιστάμενου εξοπλισμού Μέσης Τάσης (ΜΤ), καθώς και του εξοπλισμού ΜΤ της επέκτασης του Υ/Σ.
Για τα παραπάνω θέματα παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τις Επιχειρήσεις της Π.Ε, Άρτας, που απέστειλαν τη β’ σχετική επιστολή».