Τέσσερα έργα με εθνικό πρόσημο πήραν έγκριση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Β.Τζουμέρκων για το Συρράκο

Η πρόταση του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων που αφορούσε την παραγωγή ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ με θέμα «Το Συρράκο πριν και μετά την Επανάσταση» είναι μεταξύ των πρώτων έργων που εντάσσονται στα έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα συνδέσουν το «πριν» και το «μετά» και θα ανοίξουν «ένα παράθυρο στο μέλλον», όπως είχε τονίσει η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη όταν ξεκίνησε το έργο της. Μεγάλο ρόλο σε αυτό το εγχείρημα έπαιξε το ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης – που, τελικά, αποδείχθηκε τεράστιο: 119 δήμοι από όλη τη χώρα υπέβαλαν 386 προτάσεις και ιδέες για επετειακές δράσεις.

Από αυτές, οι τέσσερις πρώτες πήραν έγκριση για τη χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών έχει διασφαλισμένους πόρους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Τα πρώτα έργα είναι, Νέα πεζοδρόμια στη Μονεμβασιά, Ψηφιακό Μουσείο στον Αγιο Βασίλειο στην Κρήτη, Διαβούλευση στον Κορυδαλλό και Ντοκιμαντέρ για το Συρράκο του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων αφορούσε την παραγωγή ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ με θέμα «Το Συρράκο πριν και μετά την Επανάσταση». Το συγκεκριμένο χωριό, το οποίο συμμετείχε στην Επανάσταση ήδη από τον πρώτο χρόνο της, είναι ένα από ελάχιστα της περιοχής που διατηρούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρωτική αρχιτεκτονική παράδοση. Αυτήν θέλουν να αναδείξουν και οι τοπικοί παράγοντες, που πρότειναν το ντοκιμαντέρ να περιλαμβάνει ευρεία χρήση αερολήψεων, αλλά και λήψεις εσωτερικές και εξωτερικές στον οικισμό.

Παράλληλα, η παραγωγή στοχεύει στην ανάδειξη χειρογράφων, ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού της περιοχής, που θα φέρνουν στο φως τα ιστορικά στοιχεία και τις προσωπικότητες της περιοχής, ενώ θα εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημίου και ιστορικών που έχουν ασχοληθεί με το Συρράκο. Ως συμπληρωματική δράση προβλέπεται επίσης η δραματοποιημένη παρουσίαση της ζωής και της δράσης του προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη.