Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου και Έτους 2020, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα €77 εκατ. στο Δ’ Τρίμηνο. Αντίστοιχα, τα ετήσια Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €333 εκατ. και τα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα €5 εκατ..
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση ικανοποιητικά κρίνονται τα πιο πάνω αποτελέσματα, καθώς επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον όπου η πρωτοφανής πτώση ζήτησης και διεθνών περιθωρίων και τα διαδοχικά lockdown οδήγησαν σε απώλεια λειτουργικών κερδών άνω των €350 εκατ. ενώ η υποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της πτώσης τιμών ξεπέρασε τα €500 εκατ..
Από την αρχή της κρίσης, ως βασικές επιχειρηματικές προτεραιότητες τέθηκαν η υγεία και ασφάλεια προσωπικού και συνεργατών, ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της αγοράς και των πελατών μας, η διασφάλιση ρευστότητας και η εκμετάλλευση ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στην αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο 2020, πολιτικές για την προστασία των εργαζομένων, με διεξαγωγή άνω των 30.000 τεστ COVID-19 συνολικά μέσα στο 2020 και πιστοποίηση COVID Shield σε επίπεδο Excellence σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως:
• Θετικά αποτελέσματα για τον Όμιλο, εν μέσω πανδημίας. Στα €333 εκατ. τα Συγκρίσιμα EBITDA για το σύνολο του έτους, με τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €5 εκατ.
• Δυσμενές περιβάλλον, με συρρίκνωση της αγοράς και ιστορικά χαμηλά περιθώρια διύλισης, αλλά και νέο άλμα στις εξαγωγές κατά 11%. Σε υψηλά επίπεδα παραγωγής τα Διυλιστήρια

• Ολοκληρώθηκε με ασφάλεια το μεγαλύτερο διαχρονικά πρόγραμμα συντήρησης μονάδων, στο διυλιστήριο Ασπροπύργου. Σημαντικές επενδύσεις και αναβαθμίσεις μονάδων με σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος
• Εκμετάλλευση των διεθνών αγορών κατά τη διάρκεια της κρίσης και εξασφάλιση οφέλους $70 εκατ. μέσω σύναψης πράξεων εμπορίας και αποθήκευσης (contangotrades)
• Επενδύσεις ύψους €295 εκατ. για επιτάχυνση του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Υλοποιείται το εμβληματικό έργο ΑΠΕ στην Κοζάνη
• Βελτίωση ρευστότητας και αναχρηματοδότηση δανείων με ευνοϊκούς όρους. Σε ιστορικά χαμηλά το χρηματοοικονομικό κόστος
• Πρόταση στη Γ.Σ. για διανομή μερίσματος ύψους €0,10 ανά μετοχή

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Το γεγονός που χαρακτήρισε το 2020 ήταν χωρίς αμφιβολία η πανδημία COVID-19 και οι συνέπειες που προκάλεσε διεθνώς, με ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο διύλισης. Σε ό,τι αφορά στον Όμιλο, σημαντικές ήταν οι προκλήσεις σε θέματα υγείας και ασφάλειας, αλλά και οι δυσμενείςεπιπτώσεις στα λειτουργικά οικονομικά μας αποτελέσματα, άνω των €350 εκατ., λόγω μείωσης στη ζήτηση και της σημαντικής επιδείνωσης του περιβάλλοντος διύλισης, στα χειρότερα επίπεδα ιστορικά. (…) Ως μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, θεωρήσαμε καθήκον μας να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, με ουσιαστική συνεισφορά στην πρώτη γραμμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και παροχή βοήθειας στις λοιπές χώρες όπου έχουμε εμπορική παρουσία.