Τα μηνύματα Τσίπρα για εκλογές και μεσαία τάξη

Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας προκηρύξει εκλογές ο Μητσοτάκης

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευθύνη να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όποτε αυτός επιθυμεί» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ γιατί δεν ζητάει πρόωρες εκλογές και εάν φοβάται πιθανή ήττα.

«Έχω απαντήσει πολλές φορές λέγοντας ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα εδώ έδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός επιθυμεί εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει στο χέρι του είναι» είπε χαρακτηριστικά.
Η φράση του Τσίπρα «Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης, ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέρει πόσο κάνει μια φρατζόλα ψωμί» δείχνει την τακτική που θα ακολουθήσει για την προσέγγιση της συγκεκριμένης τάξης.

Πιο συγκεκριμένα μηνύματα προς τη μεσαία τάξη, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο που πέρασε στη ΔΕΘ.
«Πέρυσι τέτοιο καιρό σας έλεγα ότι είναι απολύτως έξω απ’ την λογική σε συνθήκες πανδημικής κρίσης μια κυβέρνηση να σκέφτεται εκλογές. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αν είναι τόσο ανεύθυνος ας το κάνει. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε έτοιμοι. Συμμέτοχοι σε αυτή την ευθύνη δεν θα γίνουμε», τόνισε μεταξύ άλλων σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών.

Η μεσαία τάξη
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ είναι πλήρως κοστολογημένα. Σύμφωνα με την ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κόστος των μέτρων που εξάγγειλε στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας είναι συνολικά 5 δις ευρώ. Αυτό το ποσό μάλιστα αντιστοιχεί στις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μόνον μέχρι το 2023, οπότε και θα εκπνεύσουν τα προωρινά μέτρα, κυρίως φοροελαφρύνσεις, που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα τα μόνιμα μέτρα που περιλαμβάνονταν στις εξαγγελίες είναι συνολικά 1,6 δις για την επόμενη χρονιά. Αυτά επιμερίζονται σε 500 εκατομμύρια ευρώ για τις δαπάνες που αφορούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ το συνολικό κόστος σε βάθος 4ετίας ειναι 2 δις ευρώ. Σε 186 εκατομμύρια ανέρχονται οι δαπάνες για τις προτάσεις που αφορύν την Παδεία ενώ σε βάθος 4ετίας το κόστος είναι 740 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου στα 400 εκατομμύρια υπολογίζεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά εισοδήματα 40.000 ευρώ όπως και την προοδευτική μείωση για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ. Αντίστοιχο είναι το ποσό της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος ενώ στα 100 εκατομμύρια υπολογίζεται η η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Τα προσωρινά μέτρα τα οποία προέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας αφορούν την περίοδο της πανδημίας και αντίστοιχα της ύφεσης που προκαλεί στην εθνική οικονομία. Έτσι η διαγραφή των χρεών για την περίοδο της πανδημίας αποτιμάται στα 1,7 δις ευρώ, ενώ η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα κοστίσει 1,5 δις ευρώ. Το σύνολο των μέτρων αυτών είναι 3,2 δις.
Τέλος κάτω από τα 100 εκατομμύρια κοστολογούνται επιμέρους προτάσεις ενίσχυσης που παρουσιάστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης το επίδομα έκτακτης σε πυρόπληκτους, κτηνοτρόφους και αγρότες.