Αναμένουν απογείωση οι συμβολαιογράφοι

Όλοι ψάχνουν το αφορολόγητο στις γονικές παροχές ακινήτων

Μεταβιβάσεις στα παιδιά, τα εγγόνια ή τους συζύγους

Οι εξαγγελίες για το αφορολόγητο, ειδικά στις γονικές παροχές, έχει οδηγήσει μικρούς, μεσαίους και μεγαλύτερους ιδιοκτήτες, στο ψάξιμο, για να εκτιμήσουν τι και πόσο συμφέρει στις μεταβιβάσεις και οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την απογείωση των μεταβιβάσεων μέσω γονικών παροχών να αναμένουν οι συμβολαιογράφοι, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές, από την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ, θα ισχύσει ανά γονέα, πράγμα που σημαίνει ότι και από τους δύο γονείς θα μπορούν να γίνουν εν ζωή προς κάθε παιδί αφορολόγητες παροχές μέχρι συνολικού ποσού 1.600.000 ευρώ.

Βέβαια το ποσόν αυτό απέχει μακράν από την περιουσία που μπορεί να διαθέτει η μεσαία τάξη, για την οποία γίνεται πολλή κουβέντα τον τελευταίο καιρό, όμως το σχέδιο του υπουργείου, από την 1η Οκτωβρίου να είναι αφορολόγητες οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 ευρώ μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς, ακούγεται ελκυστικό.
Αυτό σημαίνει ότι από την 1-10-2021 θα ισχύει αφορολόγητο 800.000 ευρώ στη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων, μετοχών, ομολόγων, λοιπών χρηματοοικονομικών ή αποταμιευτικών – επενδυτικών προϊόντων κ.λπ.) και των χρηματικών ποσών που μεταβιβάζονται εν ζωή από κάθε γονέα σε κάθε παιδί, από τον ένα σύζυγο στον άλλον, από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς.
Μπορεί το μέτρο να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν τους υπολογισμούς τους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ο χρόνος είναι κατάλληλος για τη μεταβίβαση των ακινήτων στα παιδιά, τα εγγόνια ή τους συζύγους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ένα από τα αγκάθια του νέου μέτρου που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητούν περισσότερο χρόνο, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου χρειάζεται πλήθος δικαιολογητικών (άδειες, αναθεωρήσεις, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, κατόψεις, δελτίο δομικής τρωτότητας, τίτλους κ.ά.). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την τρίμηνη παράταση και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η διαδικασία μεταβιβάσεων μέσω γονικών παροχών.
Εκτός από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, υπάρχουν τα έξοδα μεταβίβασης τα οποία συνδέονται με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Συγκεκριμένα, στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης αυξάνονται σημαντικά το νέο έτος, οι μεταβιβάσεις θα ακριβύνουν, καθώς αυξάνονται τα έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν κατοικίες σε αυτές τις περιοχές και επιθυμούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους στα παιδιά ή στα εγγόνια είναι προτιμότερο να γίνει τώρα. Αντίθετα, στις περιοχές που οι αξίες μειώνονται, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιμένουν το νέο έτος.

Παραδείγματα
1. Γονέας που μεταβιβάζει στο παιδί του ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ, σήμερα πληρώνει φόρο 16.500 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται.
2. Παππούς που μεταβιβάζει ακίνητο – πρώτη κατοικία στο εγγόνι του αξίας 800.000 ευρώ, σήμερα πληρώνει φόρο 36.000 ευρώ, ενώ από 1ης Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται.
3. Πατέρας που μεταβιβάζει ακίνητο – πρώτη κατοικία αξίας 300.000 ευρώ σήμερα πληρώνει φόρο 1.000 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται.
4. Γονιός προχωρεί σε δωρεά χρηματικού ποσού 200.000 ευρώ στο παιδί του. Για τη δωρεά χρηματικών ποσών σήμερα ισχύει συντελεστής φόρου 10% από το πρώτο ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, ένας πατέρας που θέλει να δώσει 200.000 ευρώ στο παιδί του, σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 20.000 ευρώ, ενώ αν κάνει τη μεταβίβαση από την 1η Οκτωβρίου και μετά ο φόρος θα είναι μηδενικός.
5. Παιδί δωρίζει στη μητέρα του ποσό ύψους 100.000 ευρώ. Σήμερα ο φόρος ανέρχεται στα 10.000 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται.