Τα μηνύματα των καιρών…

Παίρνω τηλ φίλο περιφερειακό σύμβουλο, μπας και μάθω τι είπαν οι Καχριμανικοί στη παραταξιακή κίνηση και μου κλείνει rendez-vous, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, απογευματόβραδο, στο cafe BASALTO… «εκεί θα τα πούμε όλα», μου είπε.
Ψάχνω τι και πως και βλέπω πως εκείνη τη Δευτέρα το απόγευμα 16 Ιανουαρίου, στο cafe BASALTO κόβει τη πίτα ο Ντίνος Παπαδημητρίου!

Οπότε, Δευτέρα απόγευμα, λέω να πάω Basalto και να κόψω κίνηση… θα μάθω όλα τα νέα για τη Περιφέρεια και θα έχουμε να λέμε , ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα…

*****Αλλά για τα μηνύματα των καιρών ήθελα να πώ… κάποιοι τα λαμβάνουν… όπως ας πούμε ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, ο Γιάννης Σεντελές, που διαβάζω πως ανακοίνωσε στα μέλη της παράταξης του «Σύγχρονος Δήμος»…την απόφαση να μην είναι εκ νέου υποψήφιος!!!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εξ Ιωαννίνων, ο Ι. Σεντελές ανέφερε ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο του, έχοντας προσφέρει ό,τι μπορούσε για σχεδόν δύο δεκαετίες. Ο Γιάννης Σεντελές διετέλεσε δήμαρχος Πραμάντων την τετραετία 2007-2010 και ακολούθως δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2010 εξελέγη με ποσοστό 53,06% από τον πρώτο γύρο, στις εκλογές του Μαΐου του 2014 με ποσοστό 88,8% και στις εκλογές του Μαΐου του 2019 με ποσοστό 62,69%. Με την τοπική αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1998, οπότε εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πραμάντων.

*****Να λοιπόν, που ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος Δήμαρχος, όπως ο Γιάννης Σεντελές, απέφυγε τον πειρασμό μιας ακόμη θητείας και αποχωρεί… Νομίζω πως αποτελεί εξαίρεση, αφού άλλοι, ξεκίνησαν πρίν τον Σεντελέ και συνεχίζουν…

Ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων όμως, ανοίγει το δρόμο για άλλους ανθρώπους στο Δήμο, που με όπλο όσα έγιναν και χτίσθηκαν μέχρι σήμερα, να πάνε τα πράγματα παραπέρα… και ο Δήμος αυτός, ειδικά στα Τζουμέρκα, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα…

«Επάγγελμα ΠΑΣΟΚ»…
Προ καιρού είχα δημοσιεύσει ένα σχόλιο του Μαλέλη, σχετικά με τη συμπεριφορά διάφορων ΠΑΣΟΚτζήδων, που την πολιτική τους ενασχόληση με το (παλιό) ΠΑΣΟΚ την έχουν κάνει επάγγελμα… και ο Μαλέλης ζητούσε από τον μικρό Νικόλα, να πάρει κάνα μέτρο…

Διαβάζω λοιπόν, πως καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Τοπική Οργάνωση Κορδελιού – Ευόσμου του ΠΑΣΟΚ μετά τη δημοσίευση άρθρου της Politic για περίεργες συναντήσεις μεταξύ «πράσινων» και «γαλάζιων» στελεχών. Όπως μαρτυρούν καλά ενημερωμένες πηγές της Politic, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την παραίτηση του Γραμματέα της Δημοτικής Οργάνωσης Κορδελιού-Ευόσμου Παντελή Κηπουρού, μετά από πληροφορίες ότι εντοπίστηκε να συνοδεύει Βουλευτή της ΝΔ σε περιοδεία στο Δήμο τους!!

Το αίτημα για παραίτηση ήρθε μετά τη δημοσίευση άρθρου της politic.gr, το οποίο αναφερόταν στο περιστατικό.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αυτήν του κίνηση επιδιώκει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για ενέργειες που είναι επιζήμιες για τη φήμη και τη συνοχή του κόμματος. Μια ανάσα πριν τις εθνικές κάλπες αλλά και πολύ κοντά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα των «πρασίνων» με καλομελετημένες κινήσεις «απομακρύνει» όσα στελέχη δεν υποστηρίζουν το όραμα και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

*****Δύσκολοι οι καιροί, λοιπόν, για επαγγελματίες πολιτικούς (μετα)πωλητές της παρουσίας τους στο πολύπαθο κίνημα…

Τι γίνεται αλλού…
Διαβάζω στις Ypodomes.com: «Με τη συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μετά από επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, η ΕΤΑΔ ανέκτησε σε πρώτη φάση τις προηγούμενες ημέρες το Ξενία Καρτερού στο Νομό Ηρακλείου. Το διατηρητέο ακίνητο της Κρήτης, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα tornosnews.gr, βρισκόταν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στον έλεγχο διαφόρων καταπατητών. Πλέον, όμως, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του.

.»Το Ξενία Καρτερού συνιστά ένα συγκρότημα που αποτελείται από 7 κτίρια και κατασκευάστηκε, το μακρινό 1961. Το οικόπεδο στο οποίο υπάγεται το ξενοδοχειακό complex βρίσκεται στην περιοχή Καρτερού (σ.σ. 14 χλμ. περίπου ανατολικά του Ηρακλείου), έχει έκταση άνω των 84 στρεμμάτων, με εμβαδόν 2.570 τ.μ. και δυναμικότητα 84 κλινών.

.»Θυμίζουμε, ότι οι Ξενίες συνιστούσαν μέρος ενός κρατικού προγράμματος, που στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ).

.»Στόχος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. όσον αφορά το Ξενία Καρτερού, είναι να αξιοποιηθεί προσεχώς το ακίνητο. Παλαιότερα το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα συνιστούσε «στολίδι» όχι μόνο της εν λόγω περιοχής, αλλά συνολικά της Κρήτης. Στο παρελθόν, μάλιστα, είχε υπάρξει μία προοπτική παραχώρησης της έκτασης του Ξενία του Καρτερού στον Δήμο Χερσονήσου, χωρίς ωστόσο τελικά να προχωρήσει το πλάνο.

.»Όπως προείπαμε, οι Ξενίες έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια θελκτική επενδυτική προοπτική. Και ήδη, έχει προχωρήσει η αξιοποίηση ουκ ολίγων. Για παράδειγμα το 2019 επαναλειτούργησε το Ξενία στη Φλώρινα ως ένα ξενοδοχείο προδιαγραφών 5 αστέρων, δυναμικότητας 40 κλινών και σουιτών, με εστιατόρια, bar, πισίνα, γυμναστήριο και πολλούς ακόμα χώρους αναψυχής (συμπεριλαμβανομένου και καζίνο). Η επένδυση έφτασε στο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ.

.»Επίσης, μέσω διαγωνισμού που διενήργησε η ΕΤΑΔ και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου 2019, ανάδοχη εταιρεία για το Ξενία αυτή τη φορά της Χίου είχε αναδειχθεί η Avlum, μέλος του επιχειρηματικού Ομίλου «Τσάκου». Ο ίδιος Όμιλος επένδυσε και στη Μαρίνα Χίου.

.»Θυμίζουμε, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση του Ξενία Βυτίνας και τη μετατροπή του σε σύγχρονο αθλητικό κέντρο, τη στιγμή που στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ για παραχώρηση υπάγεται εξίσου και το Ξενία Κομοτηνής.

*****Κοίτα να δεις, βρε παιδί μου… ολλούθε, υπάρχουν ΞΕΝΙΑ…

******Το κείμενο ανάρτησε στο facebook ο (ποιος άλλος;) Στάθης Μπαρτζώκας, που το συνόδευσε με το εξής σχόλιο: «Δωμάτιο ηρεμίας: Κέντρο μελέτης της Ιαπωνικής φιλοσοφίας συνοδεία μυρωδάτου ναργιλέ!
Νταγκλα όλη μέρα ειδικά αν βρέχει στην Άρτα….».

Υποψήφιοι πολλών…ταχυτήτων!

Σα να τα πήρε, ο πολύπειρος περί την πολιτική ο Γιώργος Ζάψας, για τον οποίο αναφέρθηκα προχθές… ο Γιώργος μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και είπε αλήθειες, που ίσως ενοχλούν, αλλά που είναι αναγκαίες ειδικά στις σημερινές συνθήκες…

Όπως διάβασα λοιπόν, ο Γιώργος Ζάψας μίλησε για το μέλλον της περιφερειακής παράταξης ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ , και για ζητήματα που αφορούν το ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές στο νομό Ιωαννίνων ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για το ψηφοδέλτιο του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , σε συνέντευξή του στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος)…

Εκεί ο Ζάψας έριξε το γάντι σε όσους (από τον ΣΥΡΙΖΑ) επιλέγουν να είναι υποψήφιοι, για υποψήφιοι βουλευτές, αλλά αδιαφορούν να είναι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι… “Δεν μπορεί 25 υποψηφιότητες , για παράδειγμα στα Γιάννενα , να είναι υποψήφιοι για υποψήφιοι βουλευτές. Ε! Από αυτούς οι επτά θα είναι υποψήφιοι , ή θα είμαστε υποψήφιοι ,βάζω και τον εαυτό μου…

.»Οι υπόλοιποι αφού κάνουν για υποψήφιοι βουλευτές θα στελεχώσουν πρώτα αυτοί το περιφερειακό ψηφοδέλτιο .Και έτσι θα φτιάξουμε ένα ισχυρό , πανίσχυρο ψηφοδέλτιο σ’ όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου για να διεκδικήσουμε την διοίκηση της Περιφέρειας. Αυτό είναι το σκεπτικό» είπε ο Ζάψας.

Και συνέχισε: Δεν μπορείς να κάνεις μόνο για υποψήφιος για υποψήφιος βουλευτής , αλλά να μην κάνεις για περιφερειακός σύμβουλος. Ο δικός μου κύκλος στην Αυτοδιοίκηση , μετά από 20 χρόνια , κλείνει , γι’ αυτό και επιλέγω την υποψηφιότητα του βουλευτή .Ομιλώ για τους άλλους συναδέλφους… Να δηλώσουν την διαθεσιμότητά τους. Αυτό είναι το σωστό. Εμείς τι κάναμε τόσα χρόνια δηλαδή που δηλώναμε παρόντες ;Δεν μπορεί να κάνεις πολιτική κατά περίσταση .Εγώ τους προσκαλώ, δεν τους προκαλώ, τους προσκαλώ σ’ αυτή την προσπάθεια.”

Ο Ζάψας είπε και το άλλο, που κι εμείς εδώ το έχουμε επισημάνει κατά καιρούς για τα ψηφοδέλτια… και όχι μόνο για τις αβελτηρίες και καθυστερήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ΝΔ και σε ΠΑΣΟΚ… αφού τόνισε ότι αναμένεται το ψηφοδέλτιο στο νομό Ιωαννίνων να ανακοινωθεί εντός δεκαημέρου , πρόσθεσε τα εξής: “Πρέπει να τελειώσει αυτή η υπόθεση… Διότι , με την ευκαιρία που μου δίνετε σήμερα να μιλήσω δημόσια, δεν μπορεί να υπάρχουν υποψήφιοι πολλών ταχυτήτων.

.»Κάποιοι ήδη δηλώνουν υποψήφιοι βουλευτές στα Γιάννενα .Ε! Τι θα γίνει , θα έχουμε υποψηφίους δυο και τριών ταχυτήτων; Να ανακοινώσει το κόμμα και όποιος είναι υποψήφιος και όποια είναι υποψήφια να βγει μπροστά… Και οι υπόλοιποι από δίπλα, στρατιώτες , να υποστηρίξουμε το πρόγραμμά μας , την πολιτική μας , για την ανατροπή στα πολιτικά πράγματα της χώρας», είπε ο Γιώργος, που δεν βρίσκεται βέβαια και στα «άδυτα» του «στενού» ΣΥΡΙΖΑ… οπότε, δεν γνωρίζει και καλά τις διαδικασίες…

*****Ας πούμε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα, «έκλεισε» με ακριβώς όσες διαθεσιμότητες ήταν απαραίτητες: 2 άνδρες και 1 γυναίκα… προφανώς στην Άρτα, όσοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για υποψήφιοι βουλευτές…. Μάλλον προτιμούν να είναι –κάποιοι αιωνίως- υποψήφιοι για υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι… και δη στον μεγάλο δήμο Αρταίων…

Βασιλικότεροι…
Θα περάσει κι αυτό… μιλώ για τη συζήτηση των ημερών, με αφορμή το θάνατο του έκπτωτου βασιλιά… εντάξει, ο ΣΚΑΪ εν διατεταγμένη υπηρεσία, φιλοξενεί μόνιμα τον Ζαμπούνη, γνωστό λακέ της «βασιλικής οικογένειας»… όλοι οι άλλοι ο «φιλοβασιλικοί» και «φιλοβασιλικές» από πού ξεφύτρωσαν… από το δημοψήφισμα του ‘74, πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια…

****Έχει πλάκα όμως… φιλοβασιλικοί από ‘δω, αντιβασιλικοί από ‘κει… πάμε καλά…. Μπορούμε και ακόμα καλύτερα…

Ν.Α.Σ.