Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα της Ηπείρου
Συνεχίζει Πράσινη η Άρτα
«Μεικτές» οι καφετέριες και τα καφενεία της περιοχής
Τι αλλάζει στην εστίαση-Έλεγχοι και κυρώσεις
Η επικαιροποίηση του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή βάζει την Άρτα για μια ακόμη φορά στις «πράσινες περιοχές», μόνη στην Ήπειρο.
Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής, οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3), όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου οι οποίοι ανεβαίνουν κι αυτοί στο πορτοκαλί.
Επίσης επίπεδο ανεβαίνουν και οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2.
Στο ίδιο επίπεδο δηλαδή στο κίτρινο ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.
Τέλος ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο επίπεδο 1.
Οι τάσεις
Να σημειωθεί επίσης πως η εβδομαδιαία τάση στο Νομό Ιωαννίνων είναι ανοδική με τον δείκτη θετικότητας να υπολογίζεται στο 1,38%, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη με πρώτη δόση φτάνει στο 45,37% ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο Νομό ανέρχονται στο 36,71%.
Από την Πέμπτη και οι Νομοί Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, από το πράσινο βρίσκονται στο κίτρινο με την εβδομαδιαία τάση της πανδημίας να χαρακτηρίζεται ανοδική και για τους δύο.
Πιο συγκεκριμένα, η εμβολιαστική κάλυψη για το Νομό Θεσπρωτίας με πρώτη δόση ανέρχεται στο 57,7% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί φτάνουν το 50,37%. Για το Νομό Πρέβεζας η εμβολιαστική κάλυψη με πρώτη δόση ανέρχεται στο 55,54% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί φτάνουν στο 44,98%.
Τέλος, ο Νομός Άρτας είναι ο μοναδικός που παραμένει στο επίπεδο 1 και το πράσινο χρώμα. Η εμβολιαστική κάλυψη με πρώτη δόση ανέρχεται στο 46,45^ και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί φτάνουν στο 37,29%.
Με νέο καθεστώς
Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν από την Παρσκευή 16 Ιουλίου, με νέο καθεστώς.
Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν ως εξής:
-Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών
-Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους
-Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση
-Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης
-Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους.
Σημάνσεις
Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:
*«Χώρος Covid Free» – Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.
Σήμα που υποδηλώνει πως οι εισερχόμενοι στο κατάστημα είναι εμβολιασμένοι
*«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» – Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό
Το προσωπικό στο κατάστημα αυτό είναι εμβολιασμένο
*«Μεικτός χώρος» – Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test)
εστίαση
Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid
*Με νέο app η είσοδος στους κλειστούς χώρους
Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι για τους εισερχόμενους θα γίνονται με τη νέα εφαρμογή -για iPhone και Android κινητά- «Covid Free GR» που παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Υπαίθριοι χώροι
Για τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε ανοιχτό και υπαίθριο χώρο και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν δύο ανοιχτές πλευρές) που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο μόνο ως αμιγείς χώροι, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο προβλέπεται:
*Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
*Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
*Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
*Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι
*Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
*Σημειώνεται ότι οι προϋποθέσεις λειτουργίας σε ανοιχτούς χώρους ισχύουν και για: α) τη λειτουργία υπηρεσιών catering κι εξωτερικών χώρων δεξιώσεων με ανώτατο όριο τα 300 άτομα και για μόνο καθήμενους πελάτες β) τη λειτουργία εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ ξενοδοχείων που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο…
Τι γίνεται στην Άρτα
Για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εστίασης στην Άρτα, η ΗΧΩ μίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας (ΣΕΔΑ) «Ο ΞΕΝΙΟΣ», κ. Γιώργο Γκανιάτσα.
«Όλες οι επιχειρήσεις στην Άρτα που λειτουργούν σε ανοικτούς χώρος έχουν επιλέξει την μεικτή λειτουργία» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου. «Το να επιλέξεις σε ανοικτό χώρο αμιγή λειτουργία, και δεν είναι βιώσιμο αλλά δεν έχει και νόημα. Έτσι κι αλλιώς στην Άρτα ελάχιστα είναι τα κέντρα με κλειστούς χώρους» σημειώνει ο κ. Γκανιάτσας και αναφέρει: «Γενικά βέβαια υπάρχει ο βραχνάς της λειτουργίας με όλες αυτές τις διαδικασίες και ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Υπάρχουν επιφυλάξεις ακόμη κι αν καθίσει κάποιος έξω στην πλατεία ή σε ένα ανοιχτό χώρο για να πιεί ένα καφέ. Για τους εξωτερικούς χώρους, βασικά υπάρχει η τήρηση των αποστάσεων και η μάσκα του προσωπικού».
Σχετικά με την δυνατότητα των επιχειρήσεων της Άρτας να μπορούν να έχουν επι πλέον εξωτερικούς χώρους λειτουργίας, ο Γιώργος Γκανιάτσας αναφέρει: «εδώ και δύο χρόνια είμαστε σε συνεχή κίνηση, με όλους. Από τον Δήμαρχο, μέχρι της Αστυνομία και μετά πάλι με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να διευκολύνουμε τα καταστήματα εστίασης της περιοχής μας. Πράγματι, υπάρχουν πολλά καταστήματα που έχουν πάρει επί πλέον χώρους, αλλά και άλλα που επέλεξαν να έχουν μειωμένα τέλη κατά 50%».
Τι ισχύει με τα κέντρα διασκέδασης
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα υπαίθρια και τα κλειστά κέντρα διασκέδασης από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, και μόνο με καθήμενους πελάτες στο 85% της ωφέλιμης επιφάνειας.
Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).
Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του.
Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.
Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.
Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
Πλαίσιο Κυρώσεων
1η παράβαση:
-Για τα καταστήματα εμβαδού <200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες -Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.
2η παράβαση:
-Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.
3η παράβαση:
-Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες. Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.