Τα πορτοκάλια ΑΠΟΥΛΗΤΑ!!!

Μετά τα μανταρίνια κι άλλο χτύπημα στους Αρτινούς παραγωγούς

Και τα λεμόνια στα αζήτητα

Ξανά το μάτι στον ΕΛΓΑ

Ν. Γκίζας: πρέπει να πάρουν πολιτική απόφαση

Την αγωνία της Ελληνικής υπαίθρου που τόσο παραστατικά κατέγραψε ο Φώντας Λάδης και τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας σε μουσική Μάνου Λοϊζου, θυμούνται οι παραγωγού της Άρτας. Το τραγούδι που ακούγονταν στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις του ’70 και του ’80. Η κραυγή «Τα πορτοκάλια απούλητα, τα μήλα πεταμένα και οι γέροι στα μπαλκόνια τους σαν φύλλα μαραμένα /Αχ πατρίδα μου καημένη ποια λαχτάρα σε βαραίνει…» που ακούγονταν στα μεγάφωνα, στα μπλόκα της Γέφυρας, επιστρέφει για να χαρακτηρίσει μια εποχή που ξεχάστηκε και που φαίνεται να επανέρχεται και να συνεχίζεται και σήμερα ή ίδια, και παρά τις βελτιώσεις που επιχειρήθηκαν.

Ίσως τη χειρότερη καλλιεργητική χρονιά των τελευταίων χρόνων φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών καθώς το πορτοκάλι είτε μένει απούλητο είτε υποχρεώνονται να το πουλήσουν σε σχεδόν εξευτελιστικές τιμές.
Από το ένα μέρος υπάρχει πρόβλημα λόγω της πανδημίας και από την άλλη ο «κακός μας ο καιρός», που καταστρέφει την παραγωγή στα δέντρα και –λόγω της βροχής- δεν επιτρέπει τη συλλογή, έστω και των λίγων ποσοτήτων για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον.
Πλέον το 80% και άνω της παραγωγής τους έχει μείνει πάνω στα δέντρα και δυστυχώς λόγω της υγρασίας, αλλά και των άσχημων καιρικών συνθηκών, οι καρποί πέφτουν κάτω στο έδαφος και σαπίζουν, ενώ οι παραγωγοί πορτοκαλιού αγωνιούν για το μέλλον τους.
Αδυνατώντας να διαθέσουν το προϊόν τους, όχι μόνο δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στη καθημερινότητα και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, αλλά και να προετοιμάσουν και την παραγωγή για την επόμενη χρονιά.

Με πολιτική απόφαση

Ζητήσαμε την άποψη του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκου Γκίζα, για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. «Φέτος για τα πορτοκάλια θα ήταν μια καλή χρονιά, με 60-70.000 τόνους παραγωγή. Μέχρι σήμερα έφυγαν περίπου 15 χιλιάδες τόνοι, αλλά για τα υπόλοιπα η κατάσταση είναι δύσκολη. Υπάρχει η έλλειψη ζήτησης που διαπιστώσαμε και με τα μανταρίνια. Ο καιρός από το ένα μέρος, αλλά και το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Υπάρχουν πολλοί μανάβηδες που πήγαιναν σε Γιάννενα και Δυτική Μακεδονία, αλλά λόγω των απαγορεύσεων δεν πούλησαν ούτε κιλό. Ούτε εξαγωγέας υπήρξε σε αυτή τη συγκυρίας πλην μιας δύο περιπτώσεων, που δεν κάνουν τη διαφορά.
Τα πορτοκάλια πέφτουν κι αν συνεχιστεί η κατάσταση θα πέφτουν ακόμα περισσότερο», λέει ο κ. Γκίζας.

Σε ερώτηση αν και πως μπορεί να αποζημιωθεί η ζημιά των παραγωγών, ο Νίκος Γκίζας λέει: «νομίζω πως πρέπει να πάρουν πολιτική απόφαση για να στηρίζουν τους παραγωγούς. Δεν θα πω εγώ ποια πρέπει να είναι η αποζημίωση. Οι αρμόδιοι ξέρουν και έχουν όλα τα στοιχεία να προχωρήσουν έστω και σε κατ’ αποκοπή αποζημιώσεις».
Όσο για τα λεμόνια, ο Νίκος Γκίζας σημειώνει: «και στα λεμόνια δεν υπάρχει ζήτηση. Αν δεν ανοίξουν οι λαϊκές, να απορροφήσουν μια ποσότητα δύσκολα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση. Δυστυχώς, οι νέοι που έχουν μπει στο επάγγελμα, βιώνουν ακόμα δυσκολότερα τη κατάσταση. Έκαναν επενδύσεις και σήμερα απογοητεύονται. Όσοι μιλούν και προτρέπουν κόσμο για τον πρωτογενή τομέα, τώρα πρέπει να τον στηρίξουν κιόλας».

ΕΛΓΑ
Προς το παρόν οι παραγωγοί της Άρτας, συρρέουν στα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ για δηλώσεις ζημιών, όμως όπως λένε αυτό δεν αρκεί. Το αίτημα που πλέον ακούγεται όλο και πιο έντονο στα χωριά του κάμπου, είναι προς την πολιτεία, ζητώντας η κυβέρνηση να τους ενισχύσει όπως έχει ενισχύσει και άλλους οικονομικούς κλάδους που έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό.
Οι παραγωγοί της Άρτας ζητούν πως αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και μάλιστα χωρίς γραφειοκρατία, αφού η κατάσταση χειροτερεύει τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο.
Τα αιτήματα μεταξύ άλλων όπως διαμορφώνονται είναι:
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής
– Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, κλπ.
-Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ