Τηλεδιάσκεψη για την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και της παραλίμνιας περιοχής

ΚΟΙΝΟ πλαίσιο συνεργασίας

Γιάννης Γκολομάζος: αξιοποίηση με έργα υποδομής και θεσμικό πλαίσιο

Βασίλης Ψαθάς: η Περιφέρεια αρωγός σε κάθε προσπάθεια

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τηλεδιάσκεψη με θέμα «Αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης του Φράγματος Πουρναρίου και της παραλίμνιας περιοχής» που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Άρτας και η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της Παραλίμνιας περιοχής Φράγματος Πουρναρίου» το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οΥφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Γκόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, οι Δήμαρχοι Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Κ.Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος και Ν. Σκουφάκα Ροζίνα Βαβέτση, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Άρτας κ.κ. Φώτιος Φώτης, Ουρανία Γκίζα και Ευστάθιος Νάνος, οι επικεφαλής των παρατάξεων των Δήμων Αρταίων κα Πολυξένη Ταπρατζή-Κοίλια και κ. Ιωάννης Παπαλέξης, Γ. Καραϊσκάκη κ. Κωνσταντίνος Καρακώστας, Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Παναγιώτης Σκαλτσογιάννης. Χαιρετισμό απέστειλε η πρώην υπουργός και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κα Όλγα Γεροβασίλη.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γκολομάζος επισήμανε πως

«Επιχειρηματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από ένας συνδυασμός έργων υποδομής και θεσμικού πλαισίου. «Αν υπήρχε δρόμος πρόσβασης στη λίμνη και παραλίμνιος δρόμος, έργα υποδομής δηλαδή, θα είχαν την δυνατότητα και οι επιχειρηματίες να επενδύσουν σε κλάδους τόσο του πρωτογενή τομέα όσο και του τομέα τουρισμού», υποστήριξε και κάλεσε όλους τους τοπικούς φορείς κατ΄ αρχάς να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τον σχεδιασμό και εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής μελέτης για την αξιοποίηση της λίμνης και της παραλίμνιας ζώνης, με την από κοινού διεκδίκηση κονδυλίων από το ΠΕΠ Ηπείρου και Προγράμματα των αρμόδιων Υπουργείων.
Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να αναλάβει πρωτοβουλία ο Δήμος Αρταίων να συγκαλέσει σύσκεψη μεταξύ των τεσσάρων δημάρχων, του Επιμελητηρίου και της Ομάδας Πολιτών, αφού συλλέξει τις προτάσεις των βουλευτών και των φορέων της περιοχής , προκειμένου να καταλήξουν σ΄ ένα κοινό αναπτυξιακό πλαίσιο με σκοπό την διεκδίκηση χρηματοδότησης εκπόνησης μελέτης για την ανάπτυξη της λίμνης καθώς και της Παραλίμνιας ζώνης που θα αποτελέσει την βάση διεκδίκησης κονδυλίων για την ένταξη των αναπτυξιακών έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς στη τηλεδιάσκεψη φορέων της Άρτας
Η Περιφέρεια παρούσα και αρωγός για την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου

«Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη καταρτίσει δύο αναγνωριστικές – τεχνικές μελέτες, για δύο παραλίμνιους δρόμους με κατεύθυνση ο μεν πρώτος προς γέφυρα Τζαρή και ο δεύτερος με κατεύθυνση τις Μελάτες… κάθε φορέας που έχει δικαιοδοσία για την κατασκευή έργων, να υιοθετήσει από ένα έργο που θα προταθεί από τη μελέτη, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ωρίμανσης των έργων», τόνισε κατά την τηλεδιάσκεψη φορέων της Άρτας με θέμα συζήτησης την αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς όπου ανέπτυξε τις απόψεις του για τις δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησης που υπάρχουν και στηρίζονται σε ρεαλιστικές βάσεις και πραγματικά δεδομένα.

Σε 1η φάση θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης της ΔΕΗ ή κατάρτιση μιας αναπτυξιακής μελέτης με έμφαση σε προτεινόμενα έργα που σχετίζονται με τη βελτίωση – εξασφάλιση προσβασιμότητας και την αναβάθμιση της προσπελασιμότητας στο παραλίμνιο και παραποτάμιο δίκτυο. Ειδικότερα:
1). Βελτίωση προσβασιμότητας στη λίμνη Πουρναρίου.
2). Κατασκευή δικτύου ήπιας κυκλοφορίας, περιμετρικά της λίμνης όπως ποδηλατόδρομοι, χάραξη μονοπατιών κλπ.
3). Ήπιες κατασκευές ψυχαγωγίας.
4). Έργα προστασίας του περιβάλλοντος.
Σε 2η φάση, μόλις ολοκληρωθεί η νέα μελέτη, κάθε φορέας που έχει δικαιοδοσία για την κατασκευή έργων, να υιοθετήσει από ένα έργο που θα προταθεί από τη μελέτη, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ωρίμανσης των έργων.
Η πρόταση αυτή γίνεται έτσι ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να ξεκινήσουμε στην πράξη την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου.
Ενημερωτικά, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη καταρτίσει δύο αναγνωριστικές – τεχνικές μελέτες, για δύο παραλίμνιους δρόμους με κατεύθυνση ο μεν πρώτος προς γέφυρα Τζαρή και ο δεύτερος με κατεύθυνση τις Μελάτες.

Επίσης, θα πρέπει να διερευνηθεί νομικά το καθεστώς των ορίων απαλλοτρίωσης της ΔΕΗ, ανάντι του φράγματος, που προσεγγίζει το υψόμετρο των 228 μέτρων.
Θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός της δικαίωσης της άποψης της Περιφέρειας Ηπείρου, σχετικά με το σενάριο της συχνότητας επαναφοράς της πλημμύρας, η οποία τελικά στη νέα μελέτη υλοποιείται στο ρεαλιστικό σενάριο του 1:100, από την απαγορευτική συχνότητα για οποιαδήποτε έργο 1:1000.
Ένα μεγάλο μέρος της μελέτης οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου κατάντι του φράγματος, έχει κατατεθεί στη Δ/νση Δ7 Αντιπλημμυρικών του Υπουργείου Υποδομών, με την Υπηρεσία να έχει αποστείλει τις παρατηρήσεις της στους μελετητές. Στο επόμενο στάδιο η μελέτη θα αποσταλεί στο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου η ΔΕΗ έχει παραδώσει το 2014 μελέτη ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης και ανάδειξης της περιοχής των ταμιευτήρων ΥΗΣ Πουρναρίου Ι και ΙΙ (ανάντι του φράγματος Πουρνάρι Ι έως τις εκβολές του ποταμού Αράχθου).
Τέλος, θέλω να συγχαρώ την Συντονιστική Επιτροπή της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τις άοκνες πρωτοβουλίες της και το ενδιαφέρον της για το κομμάτι αυτό της Αρτινής γης που έχει μείνει αναξιοποίητο και να δηλώσω ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι παρούσα και αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα προκύψει από συζήτηση όλων των φορέων και τον σχεδιασμό ρεαλιστικών στόχων έτσι ώστε να μη χαθεί κι άλλος χρόνος σε ατέρμονες συζητήσεις για ανέφικτα σχέδια και έργα.

Όλγα Γεροβασίλη
Χαιρετισμός στην τηλεδιάσκεψη για «Αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης του Φράγματος Πουρναρίου»

Η Όλγα Γεροβασίλη Βουλευτής Άρτας, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χαιρετισμό απέστειλε στην τηλεδιάσκεψη για «Αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης του Φράγματος Πουρναρίου και της παραλίμνιας περιοχής», η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, στον οποίο ανέφερε:
«Αγαπητές φίλες και φίλοι καλημέρα σας και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να συμμετάσχω στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, με αυτό το τόσο σημαντικό για την περιοχή μας θέμα.
Δυστυχώς, όσο και αν επιθυμούσα να είμαι αυτό το πρωί μαζί σας, έστω και διαδικτυακά, ειλημμένες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις με υποχρεώνουν να βρίσκομαι την ίδια ώρα σε άλλη τηλεδιάσκεψη.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της συνάντησης για την πρωτοβουλία τους, καθώς δεν υπάρχει κανένας Αρτινός που να μην αναγνωρίζει τη σημασία να αξιοποιηθεί επιτέλους η λίμνη Πουρναρίου και οι παραλίμνιες περιοχές γύρω απ’ αυτήν.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα, εδώ και 40 χρόνια, της τοπικής κοινωνίας. Όχι μόνο των κατοίκων των παραλίμνιων κοινοτήτων, αλλά όλης της ευρύτερης περιοχής.
Γι αυτό το λόγο θεωρώ πολύ ουσιαστικό βήμα τη σύμπραξη των θεσμικών φορέων του τόπου με τους ενεργούς πολίτες της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της Παραλίμνιας περιοχής Φράγματος Πουρναρίου», ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός που θα οδηγήσει στην εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης και διαχείρισης της λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής.
Έτσι ώστε να υποβληθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση και να διεκδικηθεί με αξιώσεις η χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομής, που θα αναδείξουν αυτή την πραγματικά ιδιαίτερη και με άπειρες δυνατότητες περιοχή.
Από την πλευρά μου, να είστε βέβαιοι ότι θα είμαι ενεργά κοντά σας, με όλες μου τις δυνάμεις και σε θεσμικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, ώστε να έχουμε απτά και αίσια αποτελέσματα των προσπαθειών μας, όσο συντομότερα είναι δυνατό».

Ράνια Γκίζα: Παρέμβαση στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Άρτας

Για την «Αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης Φράγματος Πουρναρίου και της Παραλίμνιας Περιοχής» στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Άρτας, μίλησε η Περιφερειακή Σύμβουλος Ράνια Γκίζα, η οποία είπε:
«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου και της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Άρτας και μαζί του Συντονιστικού της “Ομάδας Πολιτών” για την Αξιοποίηση της Παραλίμνιας Περιοχής Φράγματος Πουρναρίου, για την ευκαιρία μιας δημόσιας συζήτησης γι αυτό το θέμα.
Συνήθως οι πρωτοβουλίες Ομάδων Πολιτών και των κινημάτων είναι πιο μπροστά από την τρέχουσα επικαιρότητα και δεν υιοθετούνται από τους λεγόμενους θεσμικούς φορείς. Στην περίπτωση μας, αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γκολομάζο γιατί μπαίνει μπροστά για την ανάδειξη του θέματος της αξιοποίησης της λίμνης Πουρναρίου.

Ας δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα, ξεκινώντας από το ιδιοκτησιακό.
Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της λίμνης;
Είναι η ΔΕΗ μοναδικός ιδιοκτήτης; Εάν έτσι έχουν τα πράγματα τότε λίγα μπορούν να γίνουν. Και για να μην είμαι αρνητική στις προβλέψεις μου, ενδεχομένως να προλαβαίνουμε ακόμα να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα, μέχρι να πουληθεί η ΔΕΗ. Γιατί αυτή η κυβέρνηση αυτό έχει στην ατζέντα της. Κι όταν η ΤΕΡΝΑ ή ο Μυτιληναίος ή ο Κοπελούζος ή όποιος άλλος έλθει θα την αξιοποιήσει όπως αυτός θέλει και δεν θα μας ρωτήσει. Μαθαίνω πως θέλουν να βάλουν πλωτό φωτοβολταϊκό στη λίμνη από τώρα, φανταστείτε τι θα κάνουν όταν πουληθεί.
Αντιπαρέρχομαι το δυσμενές σενάριο στο οποίο αναφέρθηκα και μένω στο καλό σενάριο που έχουμε λόγο ή διεκδικούμε να έχουμε ως Αρτινοί. Εκπονήθηκε μια μελέτη από τη ΔΕΗ το 2014, η οποία λέγεται ότι βρίσκεται σε κάποια συρτάρια της Περιφέρειας στην Άρτα. Έχουμε καταγγείλει την περιφερειακή Αρχή, τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες του, για μυστική διπλωματία σε όλα τα θέματα, όπως είναι π.χ. ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ. Εδώ μιλάμε για 400 εκατομμύρια για την επόμενη 7ετία 2021-2027 και για πολλά άλλα. Να μας πουν ποια τα συμπεράσματα της μελέτης και σε ποια πρόταση έχουν καταλήξει. Για παράδειγμα, ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν νέα μελέτη για το οικοσύστημα της λίμνης Πουρναρίου; Αλλιώς, να υιοθετήσουν την πρόταση της Ομάδας Πολιτών που θα προκύψει από τον διάλογο που άνοιξε για το θέμα της λίμνης. Τόσο απλά.

Η Περιφερειακή μας Παράταξη και ο επικεφαλής, ο κ. Ζάψας, θα προτείνουμε να συμπεριληφθεί στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ η λίμνη Πουρναρίου και θα στηρίξουμε την πρόταση που θα υπηρετήσει το συμφέρον της πόλης και όλων των Αρτινών.
Ό,τι γίνει πάντως – η όποια παρέμβαση – πρέπει να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η λίμνη Πουρναρίου μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ήπειρο και για την χώρα. Όραμα και διεκδίκηση χρειάζεται.
Εύχομαι καλές εργασίες και καλόν αγώνα»