Τηλεδιάσκεψη της Κοινότητας Αρταίων

Στις 27/4/2020 με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη της Κοινότητας Αρταίων.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
1) Παρατάσεις μουσικής για καταστήματα.
2) Τοποθέτηση υπαίθριων γυμναστικών οργάνων σε μέρη της αρμοδιότητάς μας ως Κοινότητα.
3) Σημεία επικινδυνότητας στα όρια της Κοινότητας (ανακλαστήρες, μάτια γάτας, στηθαία, κάγκελα, κυρτοί καθρέφτες).
Παρόντες ήταν οι εξής:
Καραμπίνας Αντώνιος (Αρτινών ΣυνΕργασία)
Χρηστάκης Δημήτριος (Αρτινών ΣυνΕργασία)
Τράμπας Νικόλαος (Αρτινών ΣυνΕργασία)
Γιαννούλης Γεώργιος (Αρτινών ΣυνΕργασία)
Σπηλιάς Στέφανος (Αρτινών ΣυνΕργασία)
Σελαμτζόγλου Δημήτριος (Δημοτική Αναγέννηση)
Μαστρογιάννη Ελένη (Δημοτική Αναγέννηση)
Νούτσος Χρυσόστομος (Δημοτική Αναγέννηση)
Μάνδαλου Βίκυ (Γέφυρα στο Μέλλον)
Γιαννούλης Νεκτάριος (Πολίτες με Όραμα)
Χρέη Γραμματέα εκτελούσε η κ. Νούτσου Μαρίνα.
Ήταν η 1η τηλεδιάσκεψη σύμφωνα με το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» [ΦΕΚ Α΄55/ 11-03-2020], σε συνδυασμό με την υπ’ αριθμ. 18318/13.03.2020 (ΑΔΑ: 9ΛΠΧ46ΜΤΛ6-1ΑΕ) και 20930/31-03-2020 και (ΑΔΑ: 6 ΩΠΥ46ΜΤΛ6-50Ψ), εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»
Να αποσυρθεί το ν/σ «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»
Την Δευτέρα 27/4/2020, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Παράταξή «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» τοποθετήθηκε αρνητικά τόσο για το ν/σ της κυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του, όσο και για το άρθρο 93 ζητώντας την απόσυρσή τους.
Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών από τους Δήμους στους νέους ΦΟΔΣΑ-Ανώνυμες Εταιρείες, που θα δημιουργηθούν και θα είναι υπό απόλυτο έλεγχο, γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες ενώ προβλέπεται η μεταφορά σ’ αυτούς της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ήδη λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ.
Ειδικά για τον Δήμο ΛΕΥΚΑΔΑΣ, που έχει δρομολογήσει τη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Κυρίως δε να δημιουργήσει θέματα στην συνεργατική λύση με τον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας.
Στο σύνολό του το συγκεκριμένο αντιπεριβαλλοντικό ν/σ που θα συζητηθεί στη Βουλή «κεκλεισμένων των θυρών» λόγω της πανδημίας, αποδομεί πολλές πολιτικές προωθώντας την απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον. Πρόκειται ουσιαστικά για οργανωμένο σχέδιο εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων», σύμφωνα με οποίο οι δημόσιες περιβαλλοντικές πολιτικές αποτελούν εμπόδιο στα σχέδια των φίλων και πελατών της ΝΔ.
Η Παράταξή “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ” αφενός τάχθηκε απέναντι στο άρθρο 93 διαμορφώνοντας – συμπληρώνοντας το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που πλειοψήφησε και αφετέρου κατέθεσε άλλο σχετικά με την απόσυρση του ν/σ στο σύνολό του.

Πληροφορίες στους Έλληνες εξαγωγείς από το Enterprise Greece
Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει ότι η Enterprise Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, εμπλουτίζει και επικαιροποιεί καθημερινά το ενημερωτικό πόρταλ που είναι διαθέσιμο στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.enterprisegreece.gov.gr/covid-19-map. Στην ελληνική ενότητα, ο Έλληνας εξαγωγέας μπορεί να λαμβάνει πληροφόρηση είτε μέσω του διαδραστικού χάρτη, κλικάροντας πάνω στην χώρα που τον ενδιαφέρει ή από την λίστα που υπάρχει κάτω από τον χάρτη.
Οι διαθέσιμες πληροφορίες αφορούν σε:
-Ταξιδιωτικούς Περιορισμούς (είσοδος-έξοδος επισκεπτών, ημέρες καραντίνας, ακυρώσεις πτήσεων από/προς συγκεκριμένη χώρα-περιοχή).
-Εμπορικούς Περιορισμούς (απαγόρευση σε εισαγωγές-εξαγωγές προϊόντων).
-Πληροφορίες για ελλείψεις / Ζήτηση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων.
-Γενική Ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στο διεθνές εμπόριο και στην επιχειρηματικότητα.

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων
Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 4 έως 10 Μαΐου του έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την Άρτα, θα είναι τα ακόλουθα:
• Δευτέρα (04-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος
• Τρίτη (05-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά
• Τετάρτη (06-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή
• Πέμπτη (07-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή
• Παρασκευή (08-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα
• Σάββατο (09-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές

Προσφορά από τα ΕΛΠΕ στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Υπερσύγχρονο σύστημα διάγνωσης για τον COVID-19
Παραδόθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που κατόρθωσε να εξασφαλίσει εγκαίρως ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ από τις ΗΠΑ, για τη διενέργεια τεστ μοριακής διάγνωσης για τον Covid-19. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται από την κατασκευάστρια εταιρεία ένα πανομοιότυπο σύστημα, το οποίο προορίζεται για το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», μονάδα αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.
Πρόκειται για πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα Μοριακής Διάγνωσης για ανίχνευση του ιού SARS CoV-2σε συμπτωματικούς, αλλά και ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ολοκληρώνει με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία όλα τα στάδια δίχως να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση. Εκτελεί διπλάσιους διαγνωστικούς ελέγχους ημερησίως, δίνοντας αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρόνο, σε σχέση με τις δυνατότητες που είχε έως σήμερα το Π.Γ.ΝΑΤΤΙΚΟΝ. Ο Όμιλος προσφέρει και 10.000 ειδικά αντιδραστήρια για τη διασφάλιση της απαιτούμενης επάρκειας ελέγχων για τουλάχιστον δύο μήνες.
Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί και για διαφορετικού είδους αναγκαίους εργαστηριακούς ελέγχους, όπως για HIV, ιογενείς ηπατίτιδες, ερπητοϊοί, στρεπτόκοκκου, άλλα και για πολλές ακόμη περιπτώσεις.
Η προμήθεια του σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού αποτελεί τμήμα της συνολικής προσφοράς ύψους 8 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο ΕΛΠΕ προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πραγματοποιήθηκε ύστερα από συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, με στόχο την κάλυψη των άμεσων αναγκών επείγουσας σημασίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Έρχεται να προστεθεί στο σημαντικό πρόγραμμα δράσεων του Ομίλου, το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη και αυτήν τη χρονιά στο πλαίσιο της Εταιρικής του Υπευθυνότητας.

Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης δίπλα στον Ελληνικό Στρατό 
Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλας Πατουλίδου και κατόπιν συνεννόησης με τον Υφυπουργό Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, παραδόθηκαν στον Ελληνικό Στρατό, δύο τριφασικές γεννήτριες 24KV diesel, τρία μικρά ψυγεία και ένας ηλεκτρικός γρασαδόρος για φορτηγά, προσφορά του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και της Αντιπεριφέρειας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Ο Αντισυνταγματάρχης Μηχανικού Παναγιώτης Γούναρης , ευχαρίστησε την κ. Πατουλίδου και τον Πρόεδρο του Δικτύου, Νικόλαο Πέντζο για την σπουδαιότητα αυτής της κίνησης εταιρικής ευθύνης και τόνισε πως η αξία της δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική. Ο κ. Πέντζος από την πλευρά του επεσήμανε πως το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής αποτελεί «βραχίονα» στο πεδίο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.
Γι αυτό το λόγο προωθεί την έννοια της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης των επιχειρήσεων, καθώς και την προαγωγή της ιδέας της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.
Η κ. Βούλα Πατουλίδου ,ευχαρίστησε και τις δύο πλευρές για την άμεση ανταπόκριση και την άριστη συνεργασία και δήλωσε πως μπορεί να είναι δύσκολες οι στιγμές για όλη την ανθρωπότητα αλλά φροντίζουμε να αναδεικνύουμε , τις βέλτιστες πρακτικές από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία πολιτών συνεισφέροντας με κάθε τρόπο όπου μπορεί ο καθένας μας, από όποια θέση ευθύνης υπηρετεί.